Minst 64 brittiska medborgare eller individer med kopplingar till Storbritannien finns med på det hemliga medlemsregister från terrornätverket IS som tv-bolaget Sky News fått tillgång till. Foto: UncreditedMinst 64 brittiska medborgare eller individer med kopplingar till Storbritannien finns med på det hemliga medlemsregister från terrornätverket IS som tv-bolaget Sky News fått tillgång till. Foto: Uncredited
Minst 64 brittiska medborgare eller individer med kopplingar till Storbritannien finns med på det hemliga medlemsregister från terrornätverket IS som tv-bolaget Sky News fått tillgång till. Foto: Uncredited
Ett av formulären i registret.Ett av formulären i registret.

Ett av formulären i registret.

64 britter finns med i läckta IS-registret

Publicerad

Nu avslöjas allt fler västerländska medborgare i det hemliga medlemsregister som överlämnats från en avhoppad IS-medlem.

Enligt tv-bolaget Sky News finns minst 64 IS-jihadister med kopplingar till Storbritannien bland dessa – men fler länder finns på listan.

Minst 64 brittiska medborgare eller individer med kopplingar till Storbritannien finns med på det hemliga medlemsregister från terrornätverket IS som tv-bolaget Sky News fått tillgång till.

Materialet överlämnades nyligen av en desillusionerad avhoppare från IS, som valt att lämna terrornätverket och fly till Turkiet.

Materialet visar också att runt 500 individer har tränats vid två av IS terrorskolor inne i Syrien, och utbildats för att begå terrorbrott i utlandet.

Färdigutbildade terrorister

I en av dessa terrorskolor har 371 frivilliga genomfört och avslutat sin utbildning. Fyra av dem är från Storbritannien, men här finns också färdigutbildade terrorister från USA, Frankrike, Belgien, Tyskland och Nya Zeeland.

Efter examen har de alla erhållit ett diplom över genomförd utbildning.

 

LÄS OCKSÅ: Önskat uppdrag: Självmordsbombare

 

Den yngsta av dem var en 14-åring från Turkmenistan. Nio av andra var under 16 år.

Blev kemvapenspecialist

En av de som genomfört utbildningen är Al Mahdi Owlad Manshara, en marockan som utpekas som IS kemvapenspecialist.

Vid den andra terrorskolan har 110 terrorister genomfört sin utbildning. En av dem går under namnet Anosh, men heter egentligen Abu Dujana al Britani och kommer från Manchester.

Det omfattande materialet som Sky News fått tillgång till visar personuppgifter och familjeband till 22 000 medlemmar i terrornätverket.

Befarar attacker på hemmaplan

Det har senare framkommit att flera tyska nyhetsredaktioner har haft tillgång till samma material.

Nu undersöker brittisk och västerländsk underrättelsetjänst ifall några av de individer som finns på listan har återvänt till sina hemländer för att utföra terrorattacker.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag