Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

600 utvisningsdömda är kvar i Sverige: ”Ett svek”

Hör Marias berättelse i utdraget från ”I lagens namn”: ”En jävulsk oro”
Gärningsmannen fångad på övervakningskamera.
Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen, säger att det finns fem ”problemländer”: Irak, Iran, Somalia, Libanon och Eritrea.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen, säger att det finns fem ”problemländer”: Irak, Iran, Somalia, Libanon och Eritrea.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisbil. Genrebild.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Minst tio procent av alla utvisningsdömda brottslingar utvisas aldrig – sammanlagt över 600 under senare år – och de får dessutom rabatt på sina fängelsestraff.

Brottsoffer lever i skräck när personer som våldtagit och misshandlat dem går fria på gatorna för att de inte kan utvisas – och polisen vet inte var de är, avslöjar P1-programmet ”I lagens namn”.

– Det känns som ett svek, säger brottsoffret Maria i programmet.

I snitt döms 670 personer varje år till utvisning efter att de har avtjänat sitt fängelsestraff. Men mer än tio procent av dem blir aldrig utvisade av olika skäl.

Programmet ”I lagens namn” i P1 sätter i sitt nya avsnitt ”De outvisningsbara” ljus på ett tidigare inte uppmärksammat problem: Grova brottslingar, ofta återfallsförbrytare, är kvar i Sverige för att deras utvisning inte kan verkställas.

Reportern Josephine Freje talar med poliser som berättar hur de upprepade gånger gripit utvisningsdömda brottslingar som sedan släpps ut på gatan för att det inte går att skicka ut dem ur landet. 

Våldtäktsmannen fri

Hon träffar Maria som utsatts för våldtäkt och misshandel – och fruktar den fängelsedömde gärningsmannen som skulle utvisas i tio år, men i dag är fri i Sverige.

– De fallen som jag varit med och gripit, våldtäktsmän. Jag tänker ju på hur kvinnorna känner när de springer på den här individen ute på gatan. Jag vet hur jag känner och det är en frustration och en ilska, säger fältpolisen Peter Larsson i Göteborg i programmet. 

Under de senaste åtta åren har mer än 600 utvisningsdömda brottslingar inte utvisats. Men ingen ansvarig myndighet kan eller vill ge uppgift om var de befinner sig, enligt ”I lagens namn”. 

Aktiv i frivilligorganisation

I programmet framträder en kvinna som var aktiv i en frivilligorganisation som hjälper nyanlända. I den verksamheten kom hon i kontakt med en man som våldtog och misshandlade henne. 

Han dömdes till flera års fängelse och tio års utvisning. Och har nu avtjänat sitt fängelsestraff, men är kvar i Sverige eftersom han inte kunde utvisas.

Kvinnan kallas i programmet ”Maria” eftersom hon är rädd för gärningsmannen.

”Jag är rädd”

– Jag är rädd, han hotade mig om jag skulle polisanmäla. Det handlar också om min familj och vänner som ställde upp som vittnen, säger Maria till Expressen.

– Han kan ju lätt hitta mig. Jag har inte rätt att få veta var han är. Det är en stor otrygghet och ovisshet.

– Det är ett sjukt system. Den som inte kan utvisas borde sättas i förvar under utvisningstiden. Han borde sättas i förvar i tio år i stället för att jag kanske måste få skyddad identitet och lämna mitt vanliga liv, säger hon.

Flera skäl

Det finns flera skäl till att personer inte utvisas. Den som kommer från ett land där han riskerar död, krig eller tortyr får inte utvisas, enligt internationella konventioner. 

Dessutom lyckas många förhindra sin utvisning genom att ljuga om sin identitet – och vissa ”spottar, bråkar, kletar ned sig med avföring” så att de inte kan sättas på ett vanligt passagerarplan, berättar en polis i programmet.

Det finns också ett antal ”problemländer” som vägrar att ta emot sina medborgare om de inte återvänder frivilligt.

Fem problemländer

– Våra fem problemländer är Irak, Iran, Somalia, Libanon och Eritrea. Till dem kan du återvända frivilligt. Men om du väljer att inte göra det, har vi väldigt begränsade möjligheter att verkställa det med tvång, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen, till Josephine Freje i ”I lagens namn”. 

Peter Larsson, fältpolis i Göteborg, kommenterar i programmet:

 – Det är ju skrattretande! Vi kan inte ha ett system som bygger på frivillighet när man begått grova våldsbrott i Sverige. Det är ju en skymf mot brottsoffren.

Får straffrabatt

Samtidigt är det praxis att utländska medborgare får straffrabatt med 10–20 procent när de samtidigt döms till utvisning. Detta även om utvisningen aldrig verkställs. 

Det innebär att de får kortare fängelsestraff än svenska medborgare som begått samma brott, heter det i programmet.

– Jag känner mig sviken av de politiker jag tidigare stött. Det här är en viktig fråga för mig i nästa val. Jag har ändrat uppfattning, jag är inte alls lika vänster som jag var tidigare, säger Maria till Expressen.

Justitieminister Morgan Johansson har avböjt att kommentera i programmet.

Brottslingar som inte utvisats

Några fall som nämns i programmet ”I lagens namn”:

En man från Iran har blivit dömd till utvisning vid flera tillfällen och har 18 punkter i sitt brottsregister. Trots det har han varit kvar i Sverige i 20 år, nu är han dömd för mord på en äldre kvinna som han försökt lura på pengar. 

En man från Somalia våldtar en 17-årig tjej och blir dömd till fängelse och utvisning. Men blir kvar. Han åker senare fast för rån och för att ha burit kniv på Avenyn i Göteborg. 

En man från Libanon skär halsen av en annan asylsökande med en tandad kökskniv

– efter ett bråk om huruvida lampan skulle vara släckt eller tänd. Vid mordet fanns han redan under tre punkter i belastningsregistret. Trots att han suttit av sitt straff och skulle utvisas på livstid är han kvar i Sverige

Källa: ”I lagens namn”, P1

 

 LÄS MER: Kvinnliga fångvaktare blev kära i grovt kriminella män (PREMIUM) 

 

·        

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.