Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

60 personer smittade – efter begravning

Misstänker du corona-symptom? Så ska du göra
Torget är öde i spanska Haro som har drabbats av coronaviruset.
Foto: ABEL ALONSO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Lekplatsen är öde i spanska Haro som har drabats av coronaviruset.
Foto: ABEL ALONSO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En begravning i spanska Vitoria sägs vara den största smittspridningen av corona i landet, skriver El País.

Över 60 personer blev smittade under begravningen som hölls för två veckor sedan.

Flera städer i Rioja-regionen är totalisolerade för att minska spridningen.  

Begravningen i Vitoria sägs ha varit den största spridningen av det nya coronaviruset som registrerats i Spanien. Över 60 personer som deltog i ceremonin har bekräftats vara smittade med viruset. Några av de smittade personerna ska sedan ha besökt ett sjukhus i närheten, där smittan upptäcktes på fem av sjukhusets toaletter. 

Drygt 40 av fallen kommer från Haro och Casalarreina  i Baskien och 25 kommer från provinsen Álava.

De 60 personer som blev smittade på begravningen representera nästan en tiondel av de drygt 500 bekräftade fall som hittills registrerats i Spanien.

Enligt uppgifter från spanska hälsovårdsmyndigheten har utbrottets omfattning placerat Rioja som samhället i Spanien med den högsta förekomsten av Covid-19, med en hastighet på 12,5 fall per 100 000 invånare. 

Även om den spanska huvudstaden Madrid har flest bekräftade fall just nu. Under söndagen hade Madrid-regionen 202 bekräftade fall av corona. 

– Vi måste vidta exceptionella åtgärder för att stoppa spridningen av sjukdomen mellan medborgare , sade Sara Alba och fick stöd av Fernando Simón, chef för Spaniens hälsovårdsmyndighet.

– Vi pratar om karantän av hela kvarter, sade han och menade att coronaviruset spridning i Riojaområdet var ”en oroande situation som kräver drastiska åtgärder”.

Den 8 mars har Spanien 589 bekräftade falla av corona och 17 dödsfall. 

Tusentals i karantän på fartyg i USA

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.