Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

60 miljarder chanser till liv i vår galax

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Forskarna i USA tror att det finns 60 miljarder planeter bara i vår galax där det kan finnas liv.

Forskare vid University of Chicago och Northwestern University tror att det finns 60 miljarder planeter bara i vår galax där det kan finnas liv, skriver Daily Mail.

Det är svindlande uppgifter som forskarna nu presenterar om chansen för liv i rymden: bara i vår galax, Vintergatan, finns det 60 miljarder planeter med chans till liv. Det är forskare på University of Chicago och Northwestern University som har tagit fram en forskningsrapport.

Med information från Nasas rymdteleskop Kepler har forskare tidigare kommit fram till att det bör finnas minst en planet i omloppsbana runt varje röd dvärg (en typ av stjärna) - det forskarlagen vid University of Chicago och Northwestern University har gjort är att dubbla den siffran.

Rymdmolnen gör liv möjligt

Anledningen till fördubblingen är att forskarna har gjort nya bedömningar av de moln som omgärdar planeterna.

– Molnen reflekterar solljus och kyler på det sättet ner saker, och de absorberar även infraröd strålning från planetens yta vilket skapar en växthuseffekt, som är en del i att hålla planeten tillräckligt varm, säger Dorian Abbot, en av forskarna vid University of Chicago som arbetat med den nya studien.

Det alla planeter har gemensamt är att de beräknas ha rätt temperatur för att det ska kunna finnas flytande vatten på ytan, vilket är en förutsättning för liv. Åtminstone den typ av liv som vi i dag känner till.

Alltid sol

En planet som cirkulerar runt en röd dvärg måste göra det minst en gång varannan månad för att få lika mycket ljus som jorden - det eftersom en röd dvärg är mindre än vår sol. Men det betyder också att liv på de planeterna badar i ständigt solljus. Det är just den informationen som forskarna har använt.

Med rymdteleskop ska det i framtiden gå att läsa av om en planet har vatten. Molnen är enligt forskarna extremt kalla, och om man med framtidens rymdteleskop kan läsa av att det är kallt på den sida av en planet som är riktad mot solen så är forskarna säkra på att det är moln, och ett säkert tecken på flytande vatten - en förutsättning för liv.

Tror du att det finns liv i rymden?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.