Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"60 IS-terrorister redo för angrepp i Europa"

Det finns mellan 60 och 80 IS-terrorister i Europa just nu. Det hävdar Nederländernas anti-terrorchef Dick Schoof. Foto: Ap / AP
De är utplacerade för att utföra angrepp, menar han. Fotot från terrorangrepp i Bryssel den 22 mars. Foto: Rachelle Dufour / STELLA PICTURES BELGA
Fotot från terrorattacker i Nice, Frankrike den 16 juli 2016. Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det finns mellan 60 och 80 IS-terrorister i Europa just nu.

De är utplacerade för att utföra angrepp.

Det hävdar Nederländernas anti-terrorchef Dick Schoof i en intervju med nyhetsbyrån AP.

Nyhetsbyrån AP har gjort en intervju med Dick Schoon, anti-terrokoordinator i Nederländerna. Han är i New York för att delta i en konferens om återvändande utländska terrorister. I intervju säger Dick Schoof att underättelsexperter nu uppskattar antalet IS–terrorister som nu finns i Europa att vara mellan 60 och 80 personer.

Var de kan befinna sig eller vilka mål de eventuellt skulle ha sägs det ingenting om.

Men när nu offensiven mot IS i Mosul pågår och att en ska fortsätta skakar IS och därför tror experterna att det kan leda till ett större antal återvänder. Och det innebär därför ett ökat hot mot flera europeiska länder.

300 personer har rest från Sverige

Många har rest från Nederländerna.

– Vi vet att 294 terrorister har åkt till Syrien och Irak och det är fortfarande 190 kvar där, säger Dick Schoof till AP.

Tidigare i år meddelade Säpo att antalet som rest från Sverige var ungefär lika många.

Hittills har 300 personer rest ner från Sverige och 135 har återvänt, enligt Säpo. 44 har dödats. Kännetecknade för de som deltar i kriget på IS sida är att de är en yngre generation mellan 18–30 år.

– Hotbilden består. Fler försök och terrorattentat kommer genomföras i vårt närområde, sade Lari Nyroos på Säpos kontraterrorism då

Det finns uppskattningar som säger att det finns mellan 4 000 och 5 000 IS–terrorister från Europa i de två länderna.

Men antalet som ansluter sig till IS har inte ökat under de senaste sex månaderna, säger Schoof. Men det betyder – enligt honom – dock inte att det potentiella hotet minskat.

De som söker kontakt får nu, enligt Dick Schoof, i stället andra instruktioner.

– De blir ombedda att inte åka i väg utan stanna kvar och förbereda attacker i Europa, säger han till AP.

Stor risk för attack i Nederländerna

Dick Schoof talar utifrån ett nederländskt perspektiv och säger att landet inte drabbats av en större attack likande dem i Frankrike och Belgien men något kan även hända i Nederländerna.

– Risken för en attack i Nederländerna är verklig, säger han

Men det har funnits planer enligt och där har svenske Osama Krayem – som sitter häktad anklagad för delaktighet i terrordåden i Bryssel och paris – haft en möjlig roll enligt uppgifter i Frankrike.

Enligt franska Le Monde åkte Osama Krayem den 13 november 2015 till Amsterdam tillsammans med ytterligare en av de terrorgripna, Sofiane Ayari.

Krayem hade en returbiljett och hävdade i de tidiga förhören att han bokat hotellrum för en natt, men återvände samma kväll.

Enligt polisen planerade de en attack på Schipol samma dag som terrordåden i Paris. Varför planerna inte genomfördes är oklart, enligt Le Monde.