John Melin, 60, från Filipstad mördades utomhus när han var på promenad. Foto: PrivatJohn Melin, 60, från Filipstad mördades utomhus när han var på promenad. Foto: Privat
John Melin, 60, från Filipstad mördades utomhus när han var på promenad. Foto: Privat
Carina Nilsson sörjer sin pappa John: "Han var inte färdig med livet", säger hon. Foto: PrivatCarina Nilsson sörjer sin pappa John: "Han var inte färdig med livet", säger hon. Foto: Privat

Carina Nilsson sörjer sin pappa John: "Han var inte färdig med livet", säger hon.

 Foto: Privat

60-årige John Melin mördades i Filipstad

Publicerad

John Melin, 60, mördades utomhus i Filipstad under en promenad med sin rullator.

Hans dotter, Carina Nilsson, har svårt att förstå varför just hennes pappa behövde dö.

– Han var en glad person som gick och traskade runt här på stan. Alla visste vem han var, säger hon.

Nu berättar hon om sin älskade pappa som alltid ställde upp.

Det har nu gått lite över en vecka sedan Carina Nilssons pappa mördades.

– Han var inte färdig med livet. Men det är ju ingenting som går som planerat, säger hans dotter Carina Nilsson, 40.

"Liten go gubbe"

Hon och hennes pappa kommer ursprungligen från Molkom, men flyttade till Filipstad för lite över tio år sedan. John Melin hade hunnit bli en välkänd person i Filipstad, berättar dottern. Han gillade att prata med människor och hade många vänner i staden.

– Han var en sådan där liten go gubbe som gick på staden med sin krycka innan han fick sin rullator. Alla visste vem han var, berättar Carina Nilsson.

John Melin var varit sjukpensionär sedan några år tillbaka efter att kroppen sagt ifrån. Han fick problem med benen och behövde använda sig av krycka och senare rullator. Läkarna pratade om operation, men det ville han inte.

– Han var ju rädd för sådant där, säger Carina Nilsson.

Ställde alltid upp

Trots att John Melin var sjukpensionär och kroppen gjorde honom begränsad försökte han att hålla sig sysselsatt.

– Han ställde upp, hjälpte folk. Han gjorde det han orkade med sina ben och armar. Men sista halvåret orkade han inte så mycket mer, berättar Carina Nilsson.

Hon pratade med sin pappa varje dag, ofta flera gånger om dagen.

– Jag har alltid varit pappas flicka. Och har varit mån om honom, sett till att han hade det bra. Vår relation var väldigt tajt. Han har alltid betytt mycket för mig, hela livet, säger hon.

Man häktad misstänkt för mordet

Vad som hände under den kväll när Carina Nilsson miste sin pappa är ännu inte klarlagt. I måndags begärdes en 34-årig man häktad misstänkt för mord.

Carina Nilsson berättar att pappan hade varit hemma hos en nära vän till familjen samma kväll som han blev mördad. Vännen och hennes 16-åriga dotter har känt John Melin länge och de hade en nära kontakt.

– Min pappa var som en morfar för henne. Han såg henne som sitt barnbarn, berättar Carina Nilsson.

Kvällen när John Melin mördades var han på promenad tillsammans med den 16-åriga flickan för att visa hennes nya skola, eftersom hon var nyinflyttad till Filipstad.

Den 16-åriga flickan har beskrivit att hon och John Melin träffade på en man på torget, som han började prata med.

– Hon tyckte han såg otäck ut. Så hon stack i förväg och ropade att pappa skulle komma. Men han ville inte följa med, säger Carina Nilsson.

Skrek rakt ut

Det är inte klarlagt om det var den man som John Melin talade med som nu begärts häktad. Men när John Melin inte kom tillbaka efter mötet började 16-åringen och hennes mamma att bli oroliga. Flickans mamma ringde därför till Carina Nilsson, som direkt sprang ut på staden för att leta efter sin pappa.

Det var då hon såg avspärrningarna och polisen. Hon tog sig fram till dem, men fick inte komma innanför avspärrningarna. Polisen tog pappans uppgifter och de kunde sedan bekräfta för henne att det var hennes pappa som avlidit.

– Jag skrek rakt ut. Jag tänkte att jag är själv nu. Nu har jag ingen mer, jag hade ju bara pappa kvar. Jag fick panik, berättar Carina Nilsson.

Skulle ha fyllt år

Hon är glad att polisen fann en misstänkt så fort. Även om hon känner för den misstänktes anhöriga har hon svårt för den man som kan ha tagit hennes pappas liv.

– Det är blandade känslor som går upp och ner. Jag känner hat, jag är arg, det är mycket frågor om varför det blev såhär, säger Carina Nilsson.

I morgon söndag skulle hennes pappa ha fyllt 61 år.

– Vi ska fira honom ändå, även fast han inte får uppleva det själv, säger Carina Nilsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag