Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

6 saker du absolut inte vill missa från debatten

USA korrespondenten om nattens demokratiska debatt
Pete Buttigieg, Elizabeth Warren och Bernie Sanders.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Bernie Sanders har seglat upp som favorit efter de tre första primärvalen. 

Under nattens debatt mötte han hårt motstånd – från flera av de andra kandidaterna. 

Här är sex saker du inte får missa från debatten. 

Bernie Sanders i skottlinjen  

De senaste veckorna har han dragit i från i opinionsmätningarna. Efter de inledande nomineringsmötena i Iowa och Nevada, samt primärvalet i New Hampshire, har han också vunnit flest delegater. 

Hans favoritskap märktes under debatten när de övriga kandidaterna främst gick till attack mot den 78-åriga senatorn. 

Michael Bloomberg gav sig på Sanders direkt efter att debatten inletts och tog upp uppgifter om att Ryssland har försökt påverka kampanjen. 

– Det är därför Ryssland hjälper dig att bli vald så att du kommer att förlora mot Trump, sa Bloomberg. 

Sanders ord om Kuba 

Bernie Sanders talade väl om några av kommunistledaren Fidel Castros reformer på Kuba – och hamnade direkt i busväder. 

De omskrivna kommentarerna togs upp också under tisdagens debatt och Bernie Sanders själv poängterade att Barack Obama också sagt liknande kommentarer om Kuba, skriver CNN. 

Pete Buttigieg pratade bara om Sanders 

38-årige Buttigieg överraskade i det första primärvalet i Iowa och gick oväntat starkt. Under den senaste debatten var det tydligt att han ser Bernie Sanders som sin främsta motståndare. Varje chans han fick att ge sig på Sanders tog han. 

Warrens attack mot Bloomberg 

Vänsterkandidaten Elizabeth Warren har tidigare kritiserat miljardären Michael Bloomberg och gick under natten återigen till flera angrepp. 

Hon kritiserade Bloomberg för hur hans kvinnliga anställda uppges ha behandlats och nämnde anklagelser från 1995 om att Bloomberg sagt ”döda det” till en anställd som väntade barn. Enligt The Guardian har uppgifterna om vad Bloomberg ska ha sagt varit kända sedan tidigare. 

Bloomberg, som hävdar att anställdas kritik mot honom har handlat om hur han har dragit skämt, förnekade att uppgifterna stämde. Han hävdade samtidigt att de tystnadsavtal som ingåtts med kvinnliga anställda nu har upphört. 

Viktigt val för Biden 

För den tidigare vice presidenten Joe Biden har inledningen av primärvalssäsongen inte riktigt gått som han tänkt. Flera amerikanska medier menar att helgens primärval i South Carolina kan avgöra om han ska fortsätta sin kampanj eller inte. 

I opinionsundersökningarna ser det bra ut för Biden – i South Carolina en stor andel svarta väljare och hos dem anses Joe Biden har stort stöd. 

Kandidaten Tom Steyer har fokuserat särskilt på sin kampanj i South Carolina och de båda hamnade i en hätsk debatt där Joe Biden kritiserade Tom Steyer för att investera i privata fängelser, skriver CNN.  

Amy Klobuchar ändrade taktik 

Medan de andra kandidaterna upprepade gånger hamnade i bråk och höll ett högt tonläge valde Amy Klobuchar en annan taktik och försökte att vara den lugna och mogna kandidaten. 

– Om vi tillbringar de närmaste fyra månaderna med att slita isär vårt parti, kommer vi att se Donald Trump slita isär vårt land de närmaste fyra åren, sa hon enligt CNN. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.