Vilken Donald Trump dyker upp? Foto: John Locher/APVilken Donald Trump dyker upp? Foto: John Locher/AP
Vilken Donald Trump dyker upp? Foto: John Locher/AP
Hamnar Ted Cruz i skottlinjen? Foto: Morry Gash/APHamnar Ted Cruz i skottlinjen? Foto: Morry Gash/AP
Hamnar Ted Cruz i skottlinjen? Foto: Morry Gash/AP

6 saker att hålla koll på i Trump-debatten

Publicerad

Donald Trump möter de andra republikanska presidentkandidaterna i årets sista tv-debatt i natt.

Här är sex saker att hålla koll på.

Det riktiga racet om vem som blir republikanernas kandidat till USA:s presidentskap börjar om drygt sju veckor. Sedan ska primärvalen avgöra om det blir Donald Trump eller någon av utmanarna.

Det som händer på scenen på casinot the Venetian i Las Vegas i kväll tros få stor betydelse. Det ser ut att stå mellan miljardären Donald Trump eller Texassenatorn Ted Cruz.

Här är sex saker att hålla utkik efter:

 

Vilken Trump dyker upp?

Donald Trump krossade den superkonservative Ted Cruz i en mätning från Monmouth University i går. Men hans förtroende skakar på andra håll. Därför väcks frågan om valet av taktik. Hans bombastiska sätt har fått kritik och kanske kan han tjäna på att ta det coolt och ligga i vinnarhålet inför slutspurten om några veckor.

Men Trump vet förstås att miljoner amerikaner bänkar sig framför tv:n för att få se en Trumpshow. Vilken person som dyker upp i natt är oklart.

Det kan sluta i en verbal boxningsmatch.

 

Hamnar Cruz i skottlinjen?

Den unge senatorn Ted Cruz framstår just nu som en av toppkandidaterna. Han riskerar attacker från alla håll och kanter. Han har inte haft stora problem med Trump så här långt, men kanske börjar han nu ifrågasätta den yngres lämplighet för Vita huset.

– Jag skulle säga att jag har bättre omdöme än Ted, och jag tror att jag har ett bra temperament. Ett starkt temperament, sa Trump till CNN på söndagen.

Om Trump använder sin dominanta personlighet och går till full frontalattack måste Cruz dessutom parera utan att helt distansera sig från Trumps supportrar. Cruz har starkt stöd bland kristna och tea party-rörelsen, men han måste visa att han förtjänar ett bredare stöd i partiet.

Floridasenatorn Marco Rubio väntas också få blodvittring och attackera Cruz utrikespolitik.

 

Hur mycket spelar de på skräcken?

Detta blir den första republikanska debatten efter attackerna i San Bernardino, där två radikaliserade muslimer sköt ihjäl 14 personer, och IS-attackerna i Paris. Skräcken för terrorism växer, frågan är hur mycket kandidaterna spelar på den rädslan. De väntas tävla om att häckla presidenten, som de konservativa ser som en svag ledare som inte förstått att landet är i krig mot radikal islam.

Så här kan det låta:

– Barack Obama är en dålig president eftersom han är en renodlad socialist som inte kommer att stå upp och försvara Förenta staterna, sa Cruz förra månaden.

Men Trumps rivaler kan också komma att slå mot hans uttalanden om att tillfälligt stänga gränserna för muslimer. Vissa republikaner menar att han tagit i för mycket och att det skadar partiet både i USA och utomlands. Det blir en balansgång. 59 procent av republikanerna står bakom hans plan, enligt en undersökning av ABC News och Washington Post.

 

Kan Carson stoppa fallet?

Ingen kandidat har skadats så mycket av att debatten vägt över till att handla om amerikanernas säkerhet. Den dämpade tidigare neurokirurgen hotade ta upp jakten på Trump innan han föll tio procentenheter i en nationell opinionsundersökning.

Han beskylls ha fått svårt med utrikesfrågorna efter IS-attackerna. Nu tros han försöka vinna poäng genom att ta upp sin senaste resa till syriska flyktingar i Jordanien. Han kan komma att prata om risken för att terrorister kommer in om de tillåts komma in i USA.

 

Kommer julen dämpa debatten?

Kampanjandet brukar kunna ta en paus över jul och nyår, för att ta ny fart i januari. Det finns en risk för att det inte blir några stora positionsändringar bland kandidaterna innan 2016, då primärvalen i Iowa och New Hampshire bara är några få veckor bort.

Ikväll kan det även vara sista chansen för de kandidater som halkat efter att hålla sig kvar i racet. Jeb Bush, John Kasich och Carly Fiorina riskerar att halka ur.

 

Tar sig någon upp ur källaren?

Senatorn från Kentucky, Rand Paul, gjorde en stor sak av att ha gjort bra ifrån sig i en Fox News-mätning i Iowa och därmed säkrat sig utrymme i debatten. Men så här långt har han varken lyckats utnyttja sin pappa Ron Pauls bas av libertarianer eller leva upp till förväntningarna om att locka till sig de unga väljarna.

Innan huvuddebatten kommer CNN också sända en debatt med kandidaterna som inte kvalat in till den stora showen. Frågan är om George Pataki, Rick Santorum, Mike Huckabee eller Lindsey Graham på något mirakulöst sätt kan klättra tillbaka in i tävlingen?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag