En polis dog i attacken. Foto: Etienne Laurent / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNEn polis dog i attacken. Foto: Etienne Laurent / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
En polis dog i attacken. Foto: Etienne Laurent / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Två är skadade. Foto: Laurent Guerin / E Press Photo / /IBL E-PRESS PHOTO.COMTvå är skadade. Foto: Laurent Guerin / E Press Photo / /IBL E-PRESS PHOTO.COM
Två är skadade. Foto: Laurent Guerin / E Press Photo / /IBL E-PRESS PHOTO.COM

6 punkter: Det vet vi om attentatet i Paris

Publicerad

Det vet vi om det misstänkta terrordådet i Paris.

Sammanfattat i sex punkter.

 Vid 20.50 på torsdagskvällen öppnade en man beväpnad med ett automatvapen eld mot polismän som var i tjänst utanför varuhuset Marks & Spencer på paradgatan Champs Elyseé. Mannen dödade en polis och skadade två andra, en av dem lättare och den andre svårare.

 

Mannen kom till platsen i en bil, enligt uppgift en Audi. Bilen stannade vid en polisbuss med polismän både inuti och på trottoaren intill. Attentatsmannen kom ut ur sitt fordon och öppnade omedelbart eld. Mannen sprang sedan i väg och sköt mot de andra poliserna som skadades. De skadade polismännens kollegor öppnade eld mot skytten och dödade honom.

 

 Inne i attentatsmannes bil ska polisen sedan ha funnit identitetshandlingar. Attentatsmannen ska vara en man med förnamnet Karim och ett efternamn med initialen C. Karim C ska vara 39 år gammal och tidigare dömd till 20 års fängelse för mordförsök på två personer år 2001 i Roissy-en-brie i Parisområdet. Två av männen han försökte döda då var poliser. Straffet reducerades senare till 15 år. Detta enligt uppgifter i Le Parisien.

 

Polisen genomförde också en husrannsakan i Karim C.s hem i Seine-et-Marne utanför de östra delarna av Paris enligt Le Parisien. Han ska ha varit känd av säkerhetstjänsten DSGI och hade övervakats.

 

I ett uttalande skrivet på arabiska har IS har tagit på sig attentatet via sin propagandbyrå Amaq. IS uppgav också att attentatsmannen ska ha haft "krigarnamnet" Abou Youssef al Belgiki.

Men det gavs inga bevis i uttalandet om att påståendena var riktiga. I uttalandet nämndes inte heller namnet Karim C.

 

 Frankrikes president François Hollande ska hålla ett krismöte tillsammans med premiärminister Bernard Cazeneuve och inrikesministern Matthias Fekl under fredagen. åklagaren i paris ska också hålla en presskonferens om händelserna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag