Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

6 frågor och svar om ebola – så skyddar man sig

WHO har utlyst nödläge efter att en person avlidit i den smittsamma sjukdomen i Kongo-Kinshasas största stad.
Sjukvårdsarbetare tvingas bära heltäckande skydd mot ebola.
Foto: JEROME DELAY / AP TT NYHETSBYRÅN
En person som avlidit av ebola förs till sista vilan i Beni, Kongo-Kinshasa.
Foto: JEROME DELAY / AP TT NYHETSBYRÅN
En flicka vaccineras mot ebola i Kongo-Kinshasa den 13 juli 2019.
Foto: JEROME DELAY / AP TT NYHETSBYRÅN

FN:s världshälsoorganisation WHO har utlyst nödläge efter att en präst avlidit av ebola i Kongo-Kinshasas största stad Goma.

Anledningen är att sjukdomen hotar att spridas explosionsartat i mångmiljonstaden, som dessutom har en internationell flygplats.

Det här är ebola och så behandlas det. 

Vad är ebola?

Ebola är en mycket smittsam och dödlig sjukdom som enligt Läkare utan gränser dödat över 10 000 människor. Ebola, som också kallas för blödarfeber, orsakas av ett virus som finns finns naturligt i regnskogsområden söder om Sahara. 

Troligen är det flyghundar, en sorts fladdermöss, som bär på viruset utan att själva bli sjuka. 

Viruset upptäcktes 1976 och sedan dess har flera mindre utbrott skett i centrala Afrika. Sjukdomen är mycket farlig. I november 2018 hade 344 insjuknanden och 202 dödsfall rapporterats till hälsomyndigheterna, enligt Läkare utan gränser.

Hur smittar ebola?

Människor kan smittas av ebola efter kontakt med vilda djur som bär på viruset. Det kan antingen vara direkt av flyghundarna, men också indirekt av djur som antiloper, grisar och apor som fått i sig saliv eller avföring från ett smittbärande djur.

När människor sedan hanterar, lagar och äter kött av ett infekterat djur kan de få i sig viruset och bli sjuka, skriver Vårdguiden.

När de första symptomen framträder, som kan likna de vid influensa, smittar det även mellan människor. Även efter att en person tillfrisknat kan viruset finnas kvar i bröstmjölk eller sädesvätska. Symtomen visar sig 2–21 dagar efter man smittats.

Det finns 40 sorters flyghundar. Endast de tre arter som lever söder om Sahara kan bära ebola, inte denna i Australien.
Foto: MARK BAKER / AP

Hur undviker man smittan?

Vårdguiden råder den som är i ett område med risk för ebola att undvika kött, mjölk och annan mat från vilda djur, inte röra vilda eller döda djur, undvika kontakt med blod eller kroppsvätskor från en person som är smittad eller som har avlidit av viruset.

Men även att avstå oskyddat samlag med en person som nyligen tillfrisknat, samt undvika miljöer så som grottor där det bor flyghundar och andra fladdermöss då de kan bära på viruset. 

För att smittas av ebola måste du komma i direkt kontakt med kroppsvätskan, exempelvis genom ögonen, näsan, munnen eller något sår på huden. Du kan bara bli smittad om du befinner dig nära den som är sjuk, skriver Vårdguiden. 

Ebolavirus kan finnas kvar i modersmjölk eller sädesvätskan hos en patient som blivit frisk. Använd kondom om du har sex med en man som nyligen har haft ebola.

Vilka är symtomen på ebola?

2-21 dagar efter att en person fått viruset kommer symptom som smärtor i muskler och leder, plötslig feber, huvudvärk, röda ögon och halsont. Därefter kräkningar, diarréer, klåda och njursvikt. Hälften av de som får viruset kan också blöda i inre organ och genom ögon, näsa eller öron. 

Kan man vaccinera sig mot ebola?

Det finns ett vaccin som inte är helt godkänt. Enligt Vårdfokus har 94 000 människor i Kongo-Kinshasa vaccinerats. Av dem har 71 personer insjuknat, de flesta innan vaccinet hunnit ge full skyddseffekt.

De väpnade konflikterna i Kongo-Kinshasa gör det svårt för vården att nå ut. Sedan januari 2019 har sju personer dödats och 58 vårdarbetare och patienter skadats vid väpnade attacker mot sjukvården, skriver SVT.

Hur behandlas ebola?

Ebola är en virussjuktdom och det finns ingen behandling, men intensivvård på sjukhus ökar chansen att överleva. 

Ring 1177 om du de senaste 21 dagarna har varit någonstans där det pågår ett ebolautbrott och får plötslig feber över 38 grader.

Ebola är en mycket ovanlig sjukdom, men åk inte direkt till vårdcentralen eller sjukhuset. Skulle du ha ebola behöver du komma till en infektionsklinik som är förberedd för ebola, för att inte smittan ska spridas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.