På Facebook, Twitter, Instagram, Tiktok och meddelandetjänsten Telegram sprids just nu bilder som uppges föreställa situationen i Ukraina efter Rysslands invasion.
Innehållet når miljontals användare varje dag, i flera fall unga som förblir ovetande om att materialet är lyft ur sin egentliga kontext.
En betydande del av innehållet är nämligen flera år gammalt, eller fejkat, och har ingenting med kriget och invasionen att göra. I vissa fal består innehållet av videosekvenser från tv-spel.
Sju år gammal video
En video uppges föreställa ett elkraftverk i Luhansk i östra Ukraina.
Avsändaren hävdar att en kraftig brand utbröt efter att ryska styrkor genomfört en flygräd.
http://twitter.com/NguyenK37230640/status/1496719106955149312Men den aktuella videon visar i själva verket en brand i en hamn i Tianjin i nordöstra Kina 2015.
Ryska fallskärmsjägare
En video som har fått stor spridning uppges föreställa ryska fallskärmsjägare som landar på ukrainsk mark. Videon har även återgivits av flera mediehus, däribland India news.
Enligt nyhetsbyrån AP fick klippet närmare 22 miljoner visningar på Tiktok, en app där först och främst unga användare är aktiva.
https://twitter.com/majharul_00/status/1496743680106905600Videon visar däremot en rysk militärövning som ägde rum 2018, där 300 000 trupper, 1 000 flygplan, 80 fartyg och 36 000 pansarvagnar deltog, något som amerikanska ABC rapporterade om.
Kristna ukrainare som ber för fred
”Jag är berörd av den här nya bilden på kristna i Ukraina som ber på knä”, skriver en person på Twitter.
På bilden ses personer sitta på knä i snön och be.
Bilden har även delats minst 50 000 gånger via flera olika sidor på Facebook.
https://www.facebook.com/AnthonyLCaputi/posts/1943743702493589Kontexten är korrekt – bilden föreställer kristna på ett snötäckt torg i staden Charkov i nordöstra Ukraina. Däremot är bilden från 2019 och visar människor som ber för ”fred och religiös frihet”, något som pågick varje dag under fem års tid, rapporterar USA today. Bilden har däremot inget att göra med de fredsdemonstrationer som just pågår runtom i världen.
Datorspel uppges föreställa ryska attackflygplan
Det är inte bara gamla bilder och videoklipp som sprids felaktigt.
Flera användare på Twitter och Facebook har dessutom laddat upp ett videoklipp som uppges föreställa ryska militärflygplan som undviker luftvärnsrobotar – men videosekvensen kommer i själva verket från datorspelet ”Arma”, som är ett känt militärsimulatorspel.
https://www.facebook.com/Ifza11/videos/366970938278726/Videon fick över 100 000 visningar och 25 000 delningar på en av alla sidor på Facebook som har laddat upp videon, rapporterar Bloomberg och nyhetsbyrån Reuters.
Videon har till och med förmedlats i direktsändning i spansk och indisk tv.
Ytterligare en video från datorspelet ”Arma”, som uppges föreställa ett ryskt flygplan som skjuts ner, och har också fått spridning.
Techsajten Gizmodo skriver att ännu ett videoklipp, som påstås föreställa ukrainska luftvärnsrobotar, har fått stor spridning på Twitter – men föreställer i själva verket tv-spelet ”War thunder”.
Man skriver vidare att videosekvenser från tv-spel laddas upp i väldigt låg upplösning, vilket göra det svårare för användare att upptäcka att det inte rör sig om ett riktigt videoklipp.
https://twitter.com/ua_intelligence/status/1496793458111094784Nedskjutet plan
En gryning stillbild uppges föreställa ögonblicket då ett ryskt flygplan skjuts ner över Ukraina.

Bilden har delats vidare av bland annat lettiska och polska medier.
Flera medier, däribland iranska Pars today och den iranska nyhetsbyrån Mehr news, har hävdat att bilden föreställer ett saudiskt stridsflyg som sköts ner över norra Yemen i maj 2017.
Men det stämmer heller inte.
Bilden föreställer i själva verket ett ryskt stridsflyg, MIG-29, som kolliderade med ett likadant stridsflyg under en uppvisning vid den brittiska flygbasen Fairford, varpå piloten sköt ut sig från planet – för så länge sedan som 1993, vilket går att se här.
Ryska flygplan över Kiev
En video påstås föreställa ryska flygplan som flyger i formation över huvudstaden Kiev i Ukraina.
https://twitter.com/Aknc35624923/status/1496724320567050241Men även den videon är lyft ur sin kontext och föreställer visserligen ryska plan – men från en uppvisning 2020, vilket går att se på Youtube.
Anklagas för folkmord
Utöver påhittade videoklipp och bilder hävdar experter att ren propaganda sprids via ryska medier.
Nyhetsbyrån AP skriver att den ryska, statsägda nyhetskanalen RT felaktigt har påstått att Ukraina kan komma att inleda ett folkmord och gasa ihjäl sina egna medborgare.
Man har också utmålat en majoritet av Ukrainas befolkning som nazister.
Organisationen News literacy project, som utbildar journalister i att faktagranska innehåll, menar att det är vanligt att människor delar med sig av felaktigt innehåll i sociala medier. Användare är desperata efter ny information och tänker sig inte för, förklarar han för AP.
– Man ser en fallskärmsjägare, som pratar ryska, och tar sig inte tid att ifrågasätta det. Om vi ser information som är ny för oss känner vi ett tvång att dela det med andra, säger företrädaren John Silva till AP.
John Silva påstår även att desinformation kommer direkt från högsta politiska nivå i Ryssland.
– Vi vet att desinformation kommer att komma från den ryska regeringen. Sedan har vi också troll, folk som lägger ut grejer bara för att se om de kan lura människor, säger han till AP.
Niklas Nilsson, forskare vid Försvarshögskolan, är inne på samma sak i en intervju SVT, och menar att det har pågått sedan 2014 när Ryssland inledde sin offensiv mot Ukraina.
– Den ryska sidan jobbar med omfattande kampanjer för att skapa osäkerhet om vad man har för avsikter kring vad man faktiskt gör. Det skulle jag se som en integrerad del i ryskt militärt tänkande och rysk krigsföring. Man vill skapa ett övertag genom att bidra till osäkerhet hos motståndaren, säger Niklas Nilsson till SVT.
Till exempel visade statliga Channel one tv i Ryssland videosekvenser från datorspelet ”Arma” 2018, rapporterar brittiska BBC.
– Programmet riktar sig främst till äldre tittare, i 40-50-årsåldern. De spelar garanterat inte ”Arma” och skulle inte märka skillnaden, skriver en ryska bloggare, enligt BBC.
I november 2017 delade ryska försvarsministeriet vad man hävdade var ”obestridliga bevis” på att USA hjälper Islamiska staten.
Men bilderna var hämtade från mobilspelet ”AC-130 gunship simulator: Special ops squadron”, skriver BBC.