Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

6 anspråkslösa förslag för det nya medieåret

Den första och andra statsmakten – regering och riksdag – rullar tummarna. Och den tredje – medierna – har mer att göra än någonsin. 

KRÖNIKA | MEDIEKOLLEN. Det är en märklig start på 2019 vi har i Sverige med en passiv expeditionsministär i landets ledning. Men innan hjulen börjar snurra på ännu fler platser än redaktionernas dygnet runt-bemannade nyhetsdeskar vill jag passa på att ge sex anspråkslösa förslag inför det stundande medieåret.

1. Granska granskarna

■ Det vanligtvis skarpa ”Medierna” i P1 behöver konkurrens. Branschsajterna har blivit mer än lovligt sömniga, trots att 2018 var ett intensivt år med stora strukturaffärer och metoo-debatt. Se och lär av danska MediaWatch. Och kanske kan detta bli året när SVT tar tag i sin mediebevakning?

Annica Grimlund fick Utgivarnas publicistpris 2018 för sitt motstånd när facket ville göra om tidningar till informationsprodukter. Gör som Grimlund, skriver Karin Olsson. Foto: UTGIVARNA

2. Stoppa informatörstillväxten

■ Förra året fick Annica Grimlund, tidigare avdelningschef på Lärarförbundets tidningsavdelning, Utgivarnas publicistpris Momma. Hon belönades för sitt motstånd när facket ville stöpa om sina granskande tidningar till informationsprodukter. När någon talar om ”kommunikation” som ersättning för journalistik, gör som Grimlund: protestera.

3. Värna mångfalden

■ Det känns ibland som måndag hela veckan när man följer nyhetsflödet. Samma inslag vevas i sändning efter sändning, även i resursstarka kanaler som TV4, SR och SVT. Till och med stora tidningar samsas i dag om gemensamt innehåll som utrikesreportage. Vanligtvis står ord som ”dela” och ”återanvända” för något gott, men journalistikens centralisering och bättre begagnat-strategier utarmar utbudet.

4. Lyft lokaljournalistiken

■ Sverige har en unik tradition av starka lokaltidningar, som i dag kämpar för sin överlevnad. Men till och med den största lokaltidningskoncernen Mittmedia lägger mer fokus på att lyfta sitt eget varumärke, än alla de titlar där journalisterna gör jobbet. 2019 vill jag höra mindre om textrobotar och internationella prestigetävlingar, och mer om de oundgängliga lokala reportrarna, grävarna och chefredaktörerna ute i landet.

Dawit Isaak och Gui Minhai. Foto: KALLE AHLSÉN/
Den svenska journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i över 17 år utan rättegång. Foto: KALLE AHLSÉN
Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai kidnappades från sitt semesterhem i Pattaya i Thailand 2015.

5. Stöd Dawit Isaak och Gui Minhai

■ Svenskar sitter fängslade utomlands för att ha använt sin yttrandefrihet. Det är en ohygglig kränkning av deras mänskliga rättigheter, men det påverkar också yttrandefriheten i vårt land. Här lever många människor med den hämmande insikten om diktaturernas metoder för att förfölja obekväma röster även när de befinner sig i exil. Kina drar sig inte ens för att kidnappa svenska medborgare.

6. Tillsätt en medieminister

■ Nästa regeringschef, för den verkliga statsmakten kommer förhoppningsvis till skott under 2019, bör hitta en person med tempo och råg i ryggen. Denne måste sänka digitalmomsen till sex procent den 1 juli som utlovats och inte, som finansdepartementet flaggat för, fördröja åtgärden till 2020. Och den nya ministern ska också försöka vingklippa Granskningsnämnden eller ännu hellre, arbeta för dess snara död. Det är ovärdigt Sverige att via en statlig tillsynsmyndighet sätta sig till doms över journalistiken i allas vårt oberoende public service.

Det finns mycket mer som borde bli verklighet under medieåret 2019. Ett mer tolerant samtalsklimat och nätjättar som tar större ansvar för sitt innehåll till exempel. Men även om kvällstidningsredaktörer inte är kända för sin modesta framtoning, sätter jag punkt och önskar god fortsättning.

 

Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen. Nästa vecka skriver chefredaktör Thomas Mattsson ”Mediekollen”.

Hänt i veckan

JOHANNA KARLSSON. Expressens reporter har en makalös förmåga att finna historierna på samhällets skuggsida. Uppföljningen om de kriminella bröderna i Ronneby har varit en av veckans i särklass mest lästa artiklar.

 

KURDO BAKSI. Ser som ingen annan till att manifestationer och debattartiklar till stöd för Gui Minhai och Dawit Isaak blir av. En viktig aktivist.

 

CECILIA DJURBERG. Aftonbladets teaterkritiker skrev en kritisk recension – fick sitt mobilnummer exponerat på Turteaterns scen som hämnd. Uselt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!