Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

7 000 har gripits i Belarus – flera hålls som ”gisslan”

Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter valet i Belarus har oppositionskandidaten Svjatlana Tsichanouskajas flytt till Litauen under dramatiska omständigheter, och det kommer uppgifter om att hennes medarbetare är ”gisslan”.

Hittills har 7 000 personer gripits och en person har dött i samband med valprotesterna i Belarus, enligt FN:s människorättschef Michelle Bachelet.

Tusentals personer har protesterat mot valresultatet i Belarus sedan i söndags, och flera grupper har pekat på ett omfattande valfusk.

Enligt FN har uppskattningsvis 7 000 personer gripits under demonstrationerna.

Det är ”inklusive förbipasserande och minderåriga, något som tyder på massgripanden i klar strid med internationella mänskliga rättigheter”, sa FN:s människorättschef Michelle Bachelet i ett uttalande under onsdagen.

På torsdagen uppgav polisen att man gripit ytterligare 700 personer under den fjärde kvällen av protester, rapporterar Reuters.

Andra ur kampanjen har gripits

Både EU och USA överväger nu sanktioner mot landet, och EU har kallat utrikesministrarna till ett extrainsatt möte på fredag för att diskutera situationen.

Efter valet flydde Svjatlana Tsichanouskajas till Litauen, och återförenades där med sina barn.

Innan hade hon plötsligt försvunnit och gick under flera timmar inte att nå. I en video som tros ha spelats in under press erkände hon sig besegrad och uppmanade alla att ”följa lagen” och inte ”stå emot polisen”.

Medarbetare till Tsichanouskajas uppgav under tisdagen att andra ur valkampanjen fortfarande var ”hållna som gisslan”, rapporterar CNN. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.