6 000 barn rekryterade som soldater i CAR

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Siegfried Modola

NEW YORK. Upp till 6 000 barn har rekryterats av väpnade grupper i Centralafrikanska republiken och tvingats begå grymheter i en konflikt som löper stor risk att utvecklas till ett folkmord, varnar FN.

En rad FN-sändebud vittnade på onsdagen i FN:s säkerhetsråd om den snabbt eskalerande konflikten. De vädjade till rådet att förstärka fredsstyrkan i landet, där över halva befolkningen är i behov av hjälp och nästan en miljon är på flykt.

EU lovade i måndags att skicka en styrka på 500-700 man.

Trots närvaron av totalt cirka 5 500 soldater från Frankrike och Afrikanska unionen har inte den väpnade konflikt som bröt ut för snart ett år sedan kunnat hejdas. Under onsdagen dödades minst tio personer i strider i huvudstaden Bangui, uppgav ögonvittnen för AFP.

Barn offer och förövare

Adama Dieng, FN:s rådgivare för förebyggande av folkmord, sade inför säkerhetsrådet att han var chockad av graden av hat som byggs upp mellan muslimer och kristna i landet. Risken är överhängande för brott mot mänskligheten och folkmord, sade han.

FN:s sändebud för barn i konflikter, Leila Zerrougi vittnade om hur barn blivit både offer och förövare. Upp till 6 000 barn kan kopplas till väpnade grupper.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.