Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

59 elever har dödats i massaker i Nigeria

Boko Haram öppnade eld mot en internatskola i norra Nigeria på tisdagen. Förra veckan stod de bakom en annan attack (bilden). Foto: Jossy Ola

Minst 59 elever ska ha dödats när personer ur den extrema islamistgruppen Boko Haram öppnade eld mot en internatskola i norra Nigeria på tisdagen, uppger Reuters.

Flera av barnen ska ha fått sina halsar uppskurna när de försökte fly ut från fönstren. En del brändes levande.

Enligt landets militär attackerades internatskolan medan studenterna låg och sov, rapporterar flera medier.

Läraren Adamu Garba säger till nyhetsbyrån AP att angriparna började med att sätta eld på en administrativ byggnad. Sedan fortsatte de till studenternas sovsalar där de först låste dörrarna och sedan kastade in sprängmedel i byggnaden.

I en av sovsalarna försökte studenterna klättra ut genom fönstren. Enligt Adamu Garba ska terroristerna då ha "skurit av deras halsar".

Andra som försökte springa i väg sköts ihjäl, säger han enligt AP.

Åldrarna 11-18

Skolan ligger i det oroliga Yobe-området i norra Nigeria, ungefär 60 kilometer från staden Damaturu. Antalet döda har inte fastställts officiellt men nyhetsbyrån Reuters har talat med en specialistläkare på sjukhuset i Damaturu som uppger att dödssiffran nu stigit till 59.

– Nya kroppar har förts hit. Fler kroppar hittades i skogen efter att elever med skottskador flytt, men sedan hittats döda, säger läkaren Bala Ajiya till Reuters via telefon.

Enligt sjukhuspersonal ska endast manliga elever ha dödats.

Militärens talesman i området, Eli Lazarus, uppger att attacken ägde rum vid klockan 02, lokal tid, på skolan Federal Government College.

Skolan inhyser studenter i åldrarna 11-18 och militären håller fortfarande på att samla ihop döda kroppar.

– Detaljerna är fortfarande oklara på grund av bristande tillgång till telefon, och det är fortfarande oklart hur många studenter som drabbats i attacken, säger Eli Lazarus enligt AFP.

Flera liknande attacker

USA:s utrikesminister John Kerry fördömde på måndagen "det obeskrivliga våldet och terrorhandlingarna". Han sade att USA hjälper de nigerianska myndigheterna att utveckla en övergripande strategi "för att bekämpa hotet från Boko Haram och samtidigt skydda civilbefolkningen och säkerställa respekten för mänskliga rättigheter", skriver AP.

Boko Haram är terrorsistämplade av både USA och Nigeria. Namnet betyder enligt AFP ungefär "Västerländsk utbildning är förbjuden".

Det är inte första gången skolor blir måltavlor för Boko Harams kamp för en islamistisk stat. I en liknande attack i september dödades 40 personer, och i somras dödades 22 elever vid en attack i byn Mamudo.

I våras lanserade president Goodluck Jonathan en massiv offensiv mot Boko Harams fästen i norr, men misslyckades med att krossa rörelsen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!