Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

570 meter av terror – de drabbades av lastbilens framfart

ÖGONBLICK AV CHOCK. Människor på gatan hjälptes åt när lastbilen dundrade fram på Drottninggatan. Många gömde sig i butikerna. Foto: / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
En ny bild av Drottninggatan. Efter lastbilens framfart på Drottninggatan spärrades stora delar av området av.
FÖRSÖKTE HJÄLPA till. Sveriges Radioprofilen Martin Svenningsen blev vittne till terrorkaoset. Han satt på en buss på Kungsgatan på väg hem från jobbet när chauffören plötsligt tvärbromsade. Martin hann se lastbilen i ögonvrån. ”Det var blod överallt. Jag såg två kroppar och försökte rädda en tredje, men det gick inte. Jag böjde mig fram och stängde hans ögon”, säger han. Foto: Noella Johansson / TT NYHETSBYRÅN
FÖRSÖKTE HJÄLPA till. Sveriges Radioprofilen Martin Svenningsen blev vittne till terrorkaoset. Han satt på en buss på Kungsgatan på väg hem från jobbet när chauffören plötsligt tvärbromsade. Martin hann se lastbilen i ögonvrån. ”Det var blod överallt. Jag såg två kroppar och försökte rädda en tredje, men det gick inte. Jag böjde mig fram och stängde hans ögon”, säger han.
FÖRDE BORT KVINNAN. Julian Firpo såg hur lastbilen körde över en kvinna – för att sedan krascha in i Åhléns city. ”Jag försökte få bort kvinnan från lastbilen. Jag förstod att det här inte var en vanlig krock. Det var ett vansinnesdåd”, säger han. Foto: Privat
KASTADE SIG UNDAN. Veronica Durango var i korsningen Olof Palmes gata när hon plötsligt hörde hur lastbilen gasade. ”Jag ser hur han kommer och svänger över trottoaren. Jag kastar mig in på en tvärgata, men kvinnan som är bakom mig avlider”, säger hon. Foto: Privat
”Missade oss med ett par meter” . Tv-profilen Magdalena Graaf befann sig på Drottninggatan under fredagseftermiddagen.”Den skenande lastbilen missade oss med ett par meter”, skriver hon på sin blogg. Foto: /Ibl / /IBL
SÅG DÖDA. Oscar Lundborg, Timmie Frodlund och Oliver Titikic var på BBQ Steakhouse när attacken inträffade. ”Vi såg två döda personer genom fönstret. Det var någon som låg på marken och skakade”, säger Oliver Titikic.
FLYDDE FRÅN LASTBILEN. Gravida Besarta Gashi, 31, och hennes dotter kastade sig undan lastbilen under terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm. ”Lastbilen körde på alla människor”, säger Besarta.
KAOSET PÅ GATAN. Direkt efter vansinneskörningen hjälptes privatpersoner, polis och räddningspersonal till att ta hand om skadade personer. Några gjorde hjärt- och lungräddning medan flera hjälptes åt att ta skydd i de olika affärerna längs Drottninggatan i Stockholm. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
1 / 11

Lastbilen förvandlas till ett terrorvapen.

Den 570 meter långa skräckfärden genom centrala Stockholm kantas av död, förödelse och chockade människor.

Där är Martin, som försöker rädda livet på en ung man.

Där är Emily, som ser en liten flicka förlora sin pappa.

Där är Julian, som först efteråt inser hur nära han var.

Emily Hasselquist är mitt uppe i sina förberedelser inför en fredagskväll tillsammans med sina arbetskamrater. Drottninggatan i centrala Stockholm är som alltid full av folk, både stockholmare och turister.

Strax före klockan 15 går Emily längs Olof Palmes gata och svänger in på Drottninggatan i riktning mot Sergels torg.

Hon hör plötsligt hur någon skriker och tar instinktivt ett steg tillbaka. Det blir hennes räddning.

– Jag var millimeter från att dö och det går så himla fort när bilen kommer svischande förbi. Men precis framför mig står det två personer som jag gissar är pappa och dotter, säger Emily.

Hon står utanför Espresso House när hon ser dem, en man som går hand i hand med ett barn.

"Hon hör hur någon skriker och instinktivt ett steg tillbaka. Det blir hennes räddning"

Emily ser hur mannen blir träffad av lastbilen och flyger genom luften innan han slår i marken. Han släpper den lilla flickan precis innan han blir påkörd.

Emily drabbas av panik och flyr från platsen. Hon är chockad, men springer snart tillbaka.

 

LÄS MER: 39-åringen kallar sig sprängexpert

 

– Jag tänker mycket på den lilla flickan som kan ha fått se sin pappa dö.

När hon kommer tillbaka ser hon flickan stå och gråta. Några andra personer kommer fram, lyfter upp henne och tar med henne därifrån. Tillsammans med Emily söker de efter anhöriga till flickan i närheten, men hittar inga.

Därefter hamnar Emily i totalt chocktillstånd. En för henne okänd kvinna hjälper henne att kontakta sina anhöriga. Hon förs till Södersjukhuset där hon blir omtagen av krisenheten innan hon får åka hem på kvällen.

Emily känner att hon haft änglavakt eftersom hon klarat sig fysiskt oskadd. Men hon kommer aldrig glömma den lilla flickan som troligen såg sin pappa dö på Drottninggatan.

 

 

***

LÄS MER: Gärningsmannens iskalla manöver med lastbilen vid attacken

 

Några minuter tidigare har Spendrupsbilen kapats utanför restaurang Caliente dit den levererar öl två gånger i veckan. Chauffören ser en maskerad man hoppa in förarhytten och köra i väg – och ställer sig framför bilen för att stoppa honom. Mannen kör rakt mot chauffören, som tvingas hoppa undan. Chauffören skadas men springer ändå efter sin bil som kör i väg i hög fart.

Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

 

Den misstänkte terroristen kör från restaurangen på Adolf Fredriks kyrkogata via Holländargatan och Kammakargatan innan han kommer in på Drottninggatan. På vägen kör han på en parkerad bil.

Drottninggatan är normalt avspärrad för bilar av två stora betonglejon. Men på grund av gatuarbeten har ett av lejonen flyttats från sin fästanordning – och det öppnar vägen in på gågatan för terroristen som kör på det flyttade betonglejonet.

Flera andra betonglejon har flyttats längs gatan och det gör hans framfart lättare. Han kör på några av dem. Ett släpas efter bilen, ett annat kastas in genom ett skyltfönster.


LÄS MER: Tiggaren Papusa, 83, ett av attackens offer

 

Just vid ett betonglejon sitter som vanligt Papusa Ciurau, 83. Hon tillbringar sitt liv på gatan. Sover utomhus på nätterna och tigger på dagarna. Nu sitter hon på sin vanliga plats på Drottninggatan och ber om mynt.

 

Papusa Ciurau, 83.

Det påkörda betonglejonet välter över Papusas fotled, som går av på två ställen. Hon hör folk skrika och med sin erfarenhet av krig och förtryck tror hon att det är en krigssituation.

 

***

Linda Lundberg, 27, gick längs Drottninggatan och kollade ned i telefonen. Men när hon kollar upp ser hon hur folk springer. Foto: / PRIVAT

 

Linda Lundberg, 27, gick längs Drottninggatan och kollade ned i telefonen. Men när hon kollar upp ser hon hur folk springer.
– Jag vänder mig om och då kommer lastbilen rakt emot mig. Jag fattade inte vad som hände, utan det var bara instinkt, säger hon.
Hon kastar sig in i en guldbutik.
– Två sekunder senare dundrar den förbi. Jag trycks nästan bakåt av tryckvågen. Och ljudet. Det verkligen dundrade fram. Det gick så sjukt fort. Onaturligt och overkligt fort.
Folk grät runt henne och började springa från platsen. Linda Lundberg bestämmer sig för att ta sig därifrån, och lyckades ta sig till McDonald's på Kungsgatan.
Därifrån såg hon människor ligga på Drottninggatan.
– Känslan var att ingenstans känns tryggt, säger hon.

Vännerna Oscar Lundborg, 22, Oliver Titikic, 21, och Timmie Frodlund, 22, sitter på BBQ Steakhouse när de plötsligt hör en våldsam smäll. De hör människor skrika och tittar ut genom restaurangens fönster.

Vi såg två döda personer genom fönstret. Det var någon som låg på marken och skakade

– Vi såg två döda personer genom fönstret. Det var någon som låg på marken och skakade, säger Oliver.

– Det kändes overkligt, det gick rykten om att det fanns en bomb på lastbilen, säger Oscar.

 

SÅG DÖDA. Oscar Lundborg, Timmie Frodlund och Oliver Titikic var på BBQ Steakhouse när attacken inträffade. ”Vi såg två döda personer genom fönstret. Det var någon som låg på marken och skakade”, säger Oliver Titikic.

 

***

 

Helene Olsson, 22, är i Stockholm med tre vänner för att gå på konsert. De sitter på en uteservering i hörnet Adolf Fredriks Kyrkogata/Drottninggatan när de får syn på lastbilen. Den kränger in mot uteserveringen där de sitter och de hör människor skrika i hysteri.

– Han var en halvmeter från att träffa oss. Han körde rakt igenom saker som bara flög, säger Helene.

Klädbutiken Kappahl blir räddningen för kusinerna Siri och Knut Örnéus. De står utanför Åhléns när de hör smällar och buller.

Han var en halvmeter från att träffa oss. Han körde rakt igenom saker som bara flög

 

Knut, 17, ser lastbilen först och drar Siri, 16, i säkerhet. De springer in på Kappahl. Sekunderna efter dundrar bilen förbi utanför butikens fönster.

Kusinerna rusar upp på övervåningen. Siri börjar hyperventilera. Hon ringer sina anhöriga. Efter en stund slussar butikspersonalen ut dem via bakvägen.

– Jag fick panik, jag insåg att vi måste härifrån. Knut började prata om att de kunde attackera igen, säger Siri.

Siri bor i närheten, så de kan springa hem och sätta sig i säkerhet. På vägen dit möter de människor som inte vet vad som hänt. Samtidigt börjar sirenerna att tjuta.

– Tanken att det kunde ha varit jag. Om vi hade varit längre bort och inte hunnit hoppa in. Att vara den personen som inte hade turen med sig, säger Siri.

Fredagens attack ger Stockholms terror- och våldskarta ytterligare ett landmärke. Detta lilla område i Stockholms innerstad har varit scen för en rad spektakulära dåd som alla skakat Sverige under de senaste decennierna.


LÄS MER: Santiago, 27, försökte blockera terrorlastbilen

 

Terrorlastbilen passerar Olof Palmes gata uppkallad efter statsministern som i februari 1986 mördades ett par kvarter därifrån, på Sveavägen. I hörnet Olof Palmes gata/Drottninggatan exploderade terrorbomber den 11 december 2010 – och samma dag sprängde sig en misstänkt terrorist till döds 200 meter längre ned på Drottninggatan i hörnet av Bryggargatan.

Och Åhléns, som nu får en plats i terrorismens geografi, ligger inte långt från ett annat varuhus, NK, där utrikesminister Anna Lindh knivmördades i september 2003.

 

***

 

Lastbilens skräckfärd tar bara några minuter, men hundratals, kanske tusentals människor hinner drabbas. Folk kastar sig undan i panik, försöker undsätta dem som skadats – och tvingas konstatera att människor de försöker hjälpa är bortom all räddning.

FÖRSÖKTE HJÄLPA till. Sveriges Radioprofilen Martin Svenningsen blev vittne till terrorkaoset. Han satt på en buss på Kungsgatan på väg hem från jobbet när chauffören plötsligt tvärbromsade. Martin hann se lastbilen i ögonvrån. ”Det var blod överallt. Jag såg två kroppar och försökte rädda en tredje, men det gick inte. Jag böjde mig fram och stängde hans ögon”, säger han. Foto: Noella Johansson / TT NYHETSBYRÅN

 

Radioproducenten Martin Svenningsen är en av dem som kämpar för att rädda en skadad människas liv, men tvingas ge upp. Han stänger den döde mannens ögon när allt hopp är ute.

Martin sitter på ettans buss på Kungsgatan på väg hem från arbetet i Radiohuset. Då tvärbromsar busschauffören i korsningen Drottninggatan. Han stannar för den kapade lastbilen som skenar fram.

Martin ser i ögonvrån hur bakdelen av en lastbil försvinner längs Drottninggatan. Passagerarna springer ut ur bussen.

När han kommer ut ur bussen hör han hur lastbilen kraschar rakt in i Åhléns och ser röken sprida sig. Han ser tre orörliga kroppar framför sig på gatan.

Två av dem är helt nedblodade och Martin gör direkt bedömningen att deras liv inte går att rädda. Tillsammans med två andra försöker han rädda livet på den tredje personen, en yngre man.

– Vi försökte få i gång pulsen på honom men insåg att det inte gick. När jag insåg att det inte gick att göra något böjde jag mig ner och stängde mannens ögon, berättar Martin.

 

***

 

Fyra människor dödas och 15 skadas under attacken. Det kunde ha blivit fler offer om föraren av en värdetransportbil inte hade gripit in.

När lastbilen svänger in på Drottninggatan kör en värdetransport från företaget Loomis sakta framåt på samma gata. Chauffören ser den framrusande lastbilen och börjar tuta för att varna människor på gatan – ett ingripande som kan ha räddat många människoliv, enligt vittnesuppgifter till Expressen.

Chauffören förstår att någonting är fel när han ser lastbilen. Han fortsätter att köra långsamt i riktning mot Sergels torg och varnar förbipasserande med signalhornet. Många människor kastar sig därför in i butiker längs gatan och lyckas på så sätt undkomma.

I höjd med Claes Ohlson-butiken på Drottninggatan hinner den misstänkte terroristen upp värdetransportbilen och prejar den åt höger, vilket syns på bilder från platsen.

Stina Nordström flyr in på en uteservering när lastbilen dundrar förbi. Där ser hon en sexårig pojke som har slungats ut ur sin vagn och in i ett plexiglasfönster. Han sitter fast med huvudet.

Stina och flera andra försöker hjälpa honom. Den lille pojken blöder ymnigt från huvudet. En person river ned kläder från en klädställning för att lägga om hans sår. Strax intill ligger pojkens farmor som är svårt skadad.

– Han var fullständigt vettskrämd och ropade efter sin mamma, sin pappa och sin farmor. Han blödde något oerhört från huvudet. Jag försökte prata med honom så att han inte skulle tappa medvetandet, säger Stina Nordström.

Stina ringer 112. Ambulanspersonalen lägger förband om pojkens huvud och sätter stödkrage på honom. Senare får hon veta att han klarat sig.

 

***

KASTADE SIG UNDAN. Veronica Durango var i korsningen Olof Palmes gata när hon plötsligt hörde hur lastbilen gasade. ”Jag ser hur han kommer och svänger över trottoaren. Jag kastar mig in på en tvärgata, men kvinnan som är bakom mig avlider”, säger hon. Foto: Privat

Veronica Durango, 42, befinner sig i korsningen Drottninggatan/Olof Palmes gata när den rusande terrorbilen kommer mot henne.

Hon springer förbi en kvinna på gatan och ser ytterligare en kvinna framför sig samtidigt som hon hoppar in på en tvärgata. Men de två andra kvinnorna hinner inte undan. De blir påkörda av lastbilen.

Hon var bara en meter från att själv bli

påkörd. Runt omkring skriker människor hysteriskt.

– Kvinnan bakom mig blev påkörd. Hade jag inte hoppat undan hade det varit jag. Jag hade kunnat dö, säger Veronica.

– Jag gick fram till kvinna som var framför mig och frågade hur hon mådde. Hon låg i famnen på någon som hade hjälpt henne. Jag kunde själv inte ingripa, jag var så chockad att jag inte kunde hjälpa henne, säger hon.

Veronica får snabbt hjälp av en kvinna i en frisersalong som tar in henne i säkerhet. På lördagen är hon tillbaka på Drottninggatan för att lämna blommor på platsen. Hon förklarar att hon gör det för sin egen skull och för att visa respekt för dem som inte klarade sig.

– Nu ska jag lämna en blomma och tacka för att jag lever. Jag är otroligt tacksam över det, säger hon.

Även tv-profilen Magdalena Graaf, 41, befinner sig på Drottninggatan. Hon är på väg till en biograf i närheten med sina barn Tristan och Charlie.

Den skeenande lastbilen missade dem med ett par meter, berättar hon senare på sin blogg. Magdalena Graaf och barnen söker skydd inne på ett kafé där hon blir vittne till attacken. Efteråt bryter hon ihop i tårar.

”Jag tror att vi fortfarande är i chock. Har svårt att ta in det som hänt. Det känns som en ond dröm. Jag mår illa, hackar tänder, skakar och gråter. Människorna som flög i luften, ljuden av kroppar som träffade marken. Skriken, blodet. Paniken. Tumulten. Motorns skenande. Röken”, skriver hon om upplevelsen.

***

Gaeton Graham, 43, är kock i en restaurang på Tulegatan och tar vägen till jobbet via Drottninggatan. Han ser den skenande lastbilen och springer efter den – för att den kör så fort och för att hjälpa människor som därmed kan bli skadade. I hörnet Olof Palmes gata ser han en person bli påkörd.

 

”Missade oss med ett par meter” . Tv-profilen Magdalena Graaf befann sig på Drottninggatan under fredagseftermiddagen.”Den skenande lastbilen missade oss med ett par meter”, skriver hon på sin blogg. Foto: /Ibl / /IBL

 

– Föraren körde som att det var en racerbil. Jag tänkte att han skulle krascha snart och att jag då kanske kunde göra något, säger Gaeton som kommer från Australien.

Han fortsätter att springa efter bilen och ser livlösa människor ligga på gatan. Han ser en kvinna med barnvagn som står som fastfrusen. På ett annat ställe ligger en död hund.

Han ser offren. Särskilt i korsningen Kungsgatan/Drottninggatan ryggar han tillbaka. Där ligger en död människa och många skadade.

Lastbilsföraren kör först på högra sidan av gatan och byter sedan till den vänstra. Han mejar ned flera människor i korsningen Kungsgatan, en dödas på övergångsstället.

Eric Björklund kommer ut från Konserthuset vid Hötorget när han ser lastbilen köra förbi i rasande fart.

– Vi trodde att en buss kört på någon. Vi gick runt där. Då plötsligt kommer polisen och skriker: ”Spring!”, säger han.

Han ser en person ligga på gatan. Han förstår att det är en död människa eftersom man täcker över den döda kroppen.

 

***

 

Santiago Cueva. Foto: Privat

 

Skräckfärden får ett abrupt slut när Santiago Cueva, 27, blockerar lastbilens väg vid Åhléns. Santiago är värdetransportör hos företaget Nokas och har parkerat sin transport bil vid varuhuset. När han ser lastbilen rusa fram agerar han snabbt. Han blockerar han vägen genom att ställa sin bil tvärs över gatan. Därmed kan terrorbilen inte fortsätta vidare på Drottninggatan.

Den misstänkte terroristen väljer då att krascha lastbilen rakt in i Åhléns entré och parfymavdelning, precis vid T-baneuppgången.

 

Vi var en hårsmån från att bli påkörda. Jag såg hur delar flög

 

Brandlukt sprids i området. Tjock rök bolmar ut från bilen. Människor springer åt alla håll och poliser på platsen börjar ropa ”Spring härifrån!”. Sedan varnar andra poliser med högtalare folk för att närma sig eftersom det kan ske ett andra terrordåd efter det första, något som är känt från IS och andra terroristgruppers attentat runtom i världen.

Gravida Besarta Gashi, 31, och hennes dotter Leonida, 9, står utanför Åhléns. Människor omkring dem börjar skrika. De kastar sig undan lastbilen, Besarta drar undan sin dotter och sin svägerska som också är där. De hinner precis undan.

De ser hur andra blir påkörda. De ser döda människor. De ser kroppsdelar flyga genom luften.

– Vi var en hårsmån från att bli påkörda. Jag såg hur delar flög. Och flera som låg döda på marken. En tjej som låg under lastbilen, som inte hann undan, säger Besarta.

– Jag kommer aldrig någonsin kunna glömma den bilden jag har framför mig, säger hon.

 

***

FÖRDE BORT KVINNAN. Julian Firpo såg hur lastbilen körde över en kvinna – för att sedan krascha in i Åhléns city. ”Jag försökte få bort kvinnan från lastbilen. Jag förstod att det här inte var en vanlig krock. Det var ett vansinnesdåd”, säger han.

Julian Firpo, 36, ser hur lastbilen kör över en kvinna – för att sedan krascha in i Åhléns city. På ren instinkt springer han fram till den medvetslösa kvinnan för att hjälpa henne. Människor skriker i panik runtomkring om honom medan han rusar mot kvinnan, som ligger intill det kraschade bilvraket.

– Hon kändes helt livlös, men hon hade en svag puls. Jag försökte få bort kvinnan från lastbilen. Jag förstod att det här inte var en vanlig krock. Det var ett vansinnesdåd, säger Julian.

I periferin ser han hur en man går fram till lastbilens förardörr och börjar slå med ett järnrör för att hindra den misstänkte terroristen från att ta sig ut.

Julian Firpo hör polisen ropa att gärningsmannen är kvar och att alla måste ge sig av från platsen. Han hjälper poliserna och hittar i folkmassan en läkare som kan hjälpa den skadade kvinnan.

Julian tar sig i säkerhet, men känner sig fortfarande omskakad. Han kan inte glömma bilden av kvinnan och hennes skador

Senare ser Julian bilder på den kraschade lastbilen, och upptäcker att hans väska ligger under vänster bakdäck.

Först då inser han hur nära han faktiskt var.

Det är hans privata minnesbild av den blodiga fredagen den 7 april 2017.

För resten av världen blir bilden av den blå lastbilen med texten ”KALL ÖL”, som står inkilad i det stora varuhuset i centrala Stockholm, en symbol för att terrorismen kommit till Sverige.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!