Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

52-åring åtalas för mord på sin hustru

52-åringen ska ha skurit av näsa och överläpp på sin hustru.
Det var den 10 september som larmet kom om bråket i Foto: Jonas Ekströmer/TT
I dag åtalas den misstänkte mannen för mordet.

Den 52-årige mannen åtalades på måndagen, som misstänkt för att ha mördat mord sin hustru i sängkammaren i hennes bostad i Stockholmsförorten Årsta.

Vid mordet skar han av fruns överläpp och näsa med en morakniv – det framgår av stämningsansökan.

– Någon form av symbolik är det i gärningen, säger åklagaren Thomas Malmenby.

Det var på torsdagen den 10 september, strax efter klockan två på eftermiddagen, som polisen fick larm om ett pågående bråk i kvinnans bostad i Årsta i södra Stockholm.

En man i 60-årsåldern hade huggit ner en kvinna i 40-årsåldern – och larmade sedan själv SOS.

Drygt en timme efter att larmet kom in till polisen kom det ett meddelande om att kvinnan hade avlidit av sina knivskador. Polisen har kallat händelsen ett familjedrama. Nu visar det sig att mannen, i samband med knivöverfallet, även skar av hustruns näsa och överläpp.

– Helt säkert kan man inte veta varför det här sker, det vet ju bara den som har gjort det naturligtvis, säger åklagaren Thomas Malmenby. Men någon form av symbolik är det ju i den gärningen. Något annat kan jag inte se det som.

Dagen efter händelsen, fredagen den 11 september, häktades mannen som misstänkt för mord på hustrun.

Dömd tidigare

Paret hade levt i en stormig relation. Så sent som i juni i år dömdes mannen för att ha misshandlat hustrun – och skurit sönder en klänning som hon burit på en brors bröllop utomlands. Maken ansåg att klänningen var "opassande" eftersom den hade bara axlar.

Bara några dagar efter misshandeln, som skedde i maj, ansökte kvinnan om äktenskapsskillnad från sin make, enligt handlingar i tingsrätten. Hon hade också ansökt om kontaktförbud gentemot maken. Men åklagarmyndigheten sade nej till kontaktförbud.

Mannen har i polisförhör berättat att han kom hem till hustrun och hade klänningen, som han tidigare skurit sönder, med sig.

Åklagaren Thomas Malmenby:

– Anledningen till att han tog med sig klänningen, uppger han, är att han trodde att hon skulle bli glad att få tillbaka den. Han tänkte att den var dyr och kunde användas igen. Men han möttes av en reaktion, där hon blev arg – och sedan började de verbalt skrika på varandra.

Kvinnan sa att hon tänkte ringa polisen.

– Då blev han alldeles varm, och det hettade till. Sedan minns han inte vad som hände, säger han. Han säger att det verbala bråket började i hallen, men hur de hamnade i sängkammaren vet jag inte.

Mannen har inte kunnat lämna någon inställning till misstankarna. Orsaken är att han inte minns något, enligt Thomas Malmenby:

– Men det är han själv som ringer in det här SOS-samtalet. Jag har det inte ordagrant framför mig, men han säger att han tror att han kan ha skadat eller dödat sin hustru.