Enligt polisen är det historiskt sett få gånger som man har kunnat erbjuda så här många en utbildningsplats.
Till utbildningen som startar i januari fylls inte alla platser, utan polisutbildningen har plats för ytterligare studenter. Men polisen är noga med att de som antas måste uppfylla antagningskraven.
– Det finns ett stort intresse för att bli polis och det har ökat senare år, men många sållas bort eller hoppar av under antagningsprocessen. Vem som helst kan inte bli polis, säger Stefan Wehlin på polisens HR-avdelning, som ansvarar för arbetet att attrahera till polisutbildningen, i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Polisens kaxiga hälsning till langaren
Göteborgspolisen Peppe Larsson konstaterar på Twitter:
https://twitter.com/Peppe_Larsson/status/941660118210539521När Expressen pratar med honom, utvecklar Peppe Larsson sitt resonemang.
– Det är djupt oroande att vi har så många tomma platser. Det är i stort sett en hel termin som går tom, så att säga, förklarar Peppe Larsson, som arbetet som polis i tio år.
– Vi behöver varje kollega som vi kan få in. Och framför allt behöver vi stoppa upp kollegorna som nu lämnar i alltför hög takt.

Hur orolig ska jag vara som vanlig medborgare?
– Det går ju runt på min avdelning, men vi är alltid på minimi i stort sett. Vi går ju på knäna. Alla grova våldsbrott, som framför allt är i våra storstäder, tar otroligt mycket resurser. Jag är orolig att detta över tid leder till att vi har en slutkörd poliskår. Något vi har på vissa håll redan i dag med kollegor som jobbar massor av övertid bara för att verksamheten ska gå runt.
– Det finns tyvärr visst fog för att allmänheten bör vara orolig. Vi försöker åka på alla högprioriterade jobb, men ibland blir de liggande och vi kommer senare än vad som är nödvändigt.
”Det här är inte hållbart”
Peppe Larsson får medhåll av Lena Nitz, Polisförbundets ordförande:
- Det här är inte hållbart. Vi kommer inte att klara vårt uppdrag till slut om vi inte får in fler kvalificerade sökande, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.Det här är otroligt bekymmersamt och ett av rikspolischefens och regeringens främsta uppdrag att lösa.
- Man ska också komma ihåg att de här platserna kommer att stå tomma samtidigt som poliser fortsätter att lämna yrket i hög takt. Hittills i år har närmare 480 poliser lämnat av annat skäl än pension.
Vad ska man göra för att lösa problemet med att utbildningsplatserna inte fylls?
- Polisyrkets status måste höjas, vilket inte är vad man gör nu när man sänker antagningskraven. Det går inte att gena i kurvorna för det här är ett yrke som man verkligen måste klara av.
- Dessutom måste polislönerna höjas rejält för att locka fler kvalificerade sökande – och för att få stopp på avhoppen. Vi kommer förhoppningsvis att ta ett steg i den riktningen i den här avtalsrörelsen, men det kommer inte att räcka. Det måste till mer pengar framöver.
Vill ha löneökning – på 15 procent
För samtidigt skrev Polisförbundet på sin hemsida i fredags att lönemålet är fem procent per år under avtalets tre år, alltså totalt 15 procent.
”Fortsätter poliser att lämna yrket i hög takt, samtidigt som platser står tomma på polisutbildningen, måste löneökningen fortsätta i samma takt även efter treårsperioden”, uppger Polisförbundet.
Det finns ännu inget konkret lönebud från arbetsgivaren att ta ställning till.
Om inte partnerna enas gäller industrins riktmärke – det vill säga 6,5 procents löneökningar under tre år.
Peppe Larsson:
– De pengarna kommer inte att räcka, det är för lite. Det som ligger närmast för att få stopp på massavhoppen är Liberalernas fyra tusen i snitt i månaden här och nu.