Antalet utbildningsplatser har utökats kraftigt på bara några år. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Antalet utbildningsplatser har utökats kraftigt på bara några år. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

500 platser tomma: "Är djupt oroande"

Publicerad

624 personer erbjuds en plats till nästa utbildningsstart.

Det innebär ändå att 500 platser står tomma. 

– Det finns tyvärr fog för att allmänheten bör vara orolig, säger polisen Peppe Larsson.

– Det här är inte hållbart. Vi kommer inte att klara vårt uppdrag till slut om vi inte får in fler kvalificerade sökande, menar Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

 

Enligt polisen är det historiskt sett få gånger som man har kunnat erbjuda så här många en utbildningsplats. 

Till utbildningen som startar i januari fylls inte alla platser, utan polisutbildningen har plats för ytterligare studenter. Men polisen är noga med att de som antas måste uppfylla antagningskraven. 

 – Det finns ett stort intresse för att bli polis och det har ökat senare år, men många sållas bort eller hoppar av under antagningsprocessen. Vem som helst kan inte bli polis, säger Stefan Wehlin på polisens HR-avdelning, som ansvarar för arbetet att attrahera till polisutbildningen, i ett pressmeddelande.

Närmare 10 000 personer sökte till polisutbildningen som startar i augusti 2018.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

 

LÄS ÄVEN: Polisens kaxiga hälsning till langaren 

 

Göteborgspolisen Peppe Larsson konstaterar på Twitter:

https://twitter.com/Peppe_Larsson/status/941660118210539521

När Expressen pratar med honom, utvecklar Peppe Larsson sitt resonemang.

– Det är djupt oroande att vi har så många tomma platser. Det är i stort sett en hel termin som går tom, så att säga, förklarar Peppe Larsson, som arbetet som polis i tio år.

– Vi behöver varje kollega som vi kan få in. Och framför allt behöver vi stoppa upp  kollegorna som nu lämnar i alltför hög takt. 

Peppe Larsson har arbetat som polis i tio år.Foto: PRIVAT

 

Hur orolig ska jag vara som vanlig medborgare?

– Det går ju runt på min avdelning, men vi är alltid på minimi i stort sett. Vi går ju på knäna. Alla grova våldsbrott, som framför allt är i våra storstäder, tar otroligt mycket resurser. Jag är orolig att detta över tid leder till att vi har en slutkörd poliskår. Något vi har på vissa håll redan i dag med kollegor som jobbar massor av övertid bara för att verksamheten ska gå runt.

– Det finns tyvärr visst fog för att allmänheten bör vara orolig. Vi försöker åka på alla högprioriterade jobb, men ibland blir de liggande och vi kommer senare än vad som är nödvändigt. 

”Det här är inte hållbart”

Peppe Larsson får medhåll av Lena Nitz, Polisförbundets ordförande:

- Det här är inte hållbart. Vi kommer inte att klara vårt uppdrag till slut om vi inte får in fler kvalificerade sökande, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.Det här är otroligt bekymmersamt och ett av rikspolischefens och regeringens främsta uppdrag att lösa.

- Man ska också komma ihåg att de här platserna kommer att stå tomma samtidigt som poliser fortsätter att lämna yrket i hög takt. Hittills i år har närmare 480 poliser lämnat av annat skäl än pension.

Vad ska man göra för att lösa problemet med att utbildningsplatserna inte fylls?

- Polisyrkets status måste höjas, vilket inte är vad man gör nu när man sänker antagningskraven. Det går inte att gena i kurvorna för det här är ett yrke som man verkligen måste klara av.

- Dessutom måste polislönerna höjas rejält för att locka fler kvalificerade sökande – och för att få stopp på avhoppen. Vi kommer förhoppningsvis att ta ett steg i den riktningen i den här avtalsrörelsen, men det kommer inte att räcka. Det måste till mer pengar framöver.

Vill ha löneökning – på 15 procent

För samtidigt skrev Polisförbundet på sin hemsida i fredags att lönemålet är fem procent per år under avtalets tre år, alltså totalt 15 procent. 

”Fortsätter poliser att lämna yrket i hög takt, samtidigt som platser står tomma på polisutbildningen, måste löneökningen fortsätta i samma takt även efter treårsperioden”, uppger Polisförbundet.

Det finns ännu inget konkret lönebud från arbetsgivaren att ta ställning till.

Om inte partnerna enas gäller industrins riktmärke – det vill säga 6,5 procents löneökningar under tre år.

Peppe Larsson:

– De pengarna kommer inte att räcka, det är för lite. Det som ligger närmast för att få stopp på massavhoppen är Liberalernas fyra tusen i snitt i månaden här och nu.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag