Hundratals nazister tågar i Falun. Foto: SVEN LINDWALLHundratals nazister tågar i Falun. Foto: SVEN LINDWALL
Hundratals nazister tågar i Falun. Foto: SVEN LINDWALL
Expo räknade antalet i nazisternas tåg till 570. Foto: / SVEN LINDWALLExpo räknade antalet i nazisternas tåg till 570. Foto: / SVEN LINDWALL
Expo räknade antalet i nazisternas tåg till 570.  Foto: / SVEN LINDWALL
Poliser från flera län är på plats för att hålla ordning. Foto: / SVEN LINDWALLPoliser från flera län är på plats för att hålla ordning. Foto: / SVEN LINDWALL
Poliser från flera län är på plats för att hålla ordning. Foto: / SVEN LINDWALL
Närmare 600 nazister är med i marschen. Foto: / SVEN LINDWALLNärmare 600 nazister är med i marschen. Foto: / SVEN LINDWALL
Närmare 600 nazister är med i marschen. Foto: / SVEN LINDWALL
Nordiska motståndsrörelsen har samlats på första maj. Foto: SVEN LINDWALLNordiska motståndsrörelsen har samlats på första maj. Foto: SVEN LINDWALL
Nordiska motståndsrörelsen har samlats på första maj. Foto: SVEN LINDWALL

Hundratals nazister tågar i Falun på 1 maj

Publicerad

FALUN/STOCKHOLM. Närmare 600 nazister marscherade genom Falun på första maj – och möttes av starka protester.

Bland de som marscherade fanns Vera Oredsson, 89, – före detta ledare för det numera upplösta nazistiska partiet Nordiskt riksparti.

Efter nazisternas manifestation uppstod hätsk stämning – där NMR-medlemmar och motdemonstranter skrek på varandra – och en sten ska ha kastats mot en polisbil.

– Det har förekommit viss stenkastning, men inget allvarligt, inget som har renderat i något, säger Henrik Olars vid Dalapolisen.

Nazisterna genomförde sin två kilometer långa marsch genom Falun på första maj till Stora torget. För varje meter skänktes pengar till att bekämpa nazism.

Justitiekanslern har inlett en förundersökning mot Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) sajt Nordfront på grund av en överkorsad Davidsstjärna på bannern för demonstrationen, uppger Expo.

NMR möttes av klotter och budskap längs vägen om att inga nazister är välkomna på stadens gator. Längs vägen gick några tjejer och ropade ”inga nazister på våra gator”. Ett antal personer fördes bort under marschen på grund av ordningsstörande.

Protester möter nazisterna.Foto: SVEN LINDWALL

Längst fram i tåget gick de mest aktiva aktivisterna i vita skjortor och sköldar. De var drygt 150 och bakom dem gick omkring 350 mörkt klädda anhängare. Det var en större marsch än i Borlänge förra året då polisen uppskattade att 300 nazister och sympatisörer deltog i marschen.

– Vi kan bekräfta att det är cirka fem hundra personer i tåget, säger polisens presskommunikatör Stefan Dangardt på plats i Falun.

Expo har räknat antalet till 570.

Nazistdemonstrationen i Falun bevakas av ett par hundra poliser

Polisen hade förstärkt inför manifestationen med flera hundra poliser på plats. Förutom poliser från Dalarna så tar man även in polisen från Örebro och Värmland.

– Vi är ett par hundra poliser. Vi har hundar, hästar och en drönare också, säger Stefan Dangardt.

NRM har fått tillstånd att tåga till Stora torget.Foto: SVEN LINDWALL

Motdemonstranterna fanns längre in i centrala Falun där ledare inom den nordiska naziströrelsen började hålla sina tal strax efter klockan 15. En kvinnlig motdemonstrant är brottsmisstänkt.

– Det enda som vi har uppmärksammat var att någon hade på sig pepparsprej och vi har upprättat en anmälan om brott mot vapenlagen. Det var inte någon från NMR utan på andra sidan. I övrigt har det varit lugnt och gått enligt planerna, säger Henrik Olars vid polisen i Dalarna.

NMR fick tillstånd av polisen

Polisen gav den nazistiska organisationen NMR tillstånd att tåga till och hålla tal på Stora torget – mitt emot stadshuset.

– Vi är förberedda på att det kan bli kontroverser, men vi har ännu inga indikationer på att det ska bli våldsamheter. Men det vet man aldrig, säger Stefan Dangardt.

En av nazisternas talare har i samband med sitt tal kommenterat JK:s förundersökning mot bannern och då gått till motattack.

Hätsk stämning efter nazisternas tal i Falun

Bland nazisterna fanns Vera Oredsson, 89, tidigare ledare för det numera upplösta nazistiska partiet Nordiskt riksparti.Foto: Sven Lindwall

När NMR var klara med sina tal vid 17-tiden på måndagen, och skulle ta sig därifrån längs Faluns gator, sökte de i stället konfrontation med motdemonstranterna på andra sidan Stora torget. Kravallstängsel spärrade av både vid NMR:s gruppering och vid motdemonstranterna och däremellan fanns väldigt många poliser.

Stämningen blev spänd innan NMR började tåga bort från torget. Båda sidor skrek slagord mot varandra och enligt P4 Dalarna kastade någon av motdemonstranterna en sten mot en polisbil.

– Det har varit viss stenkastning, men inget allvarligt, inget som har renderat i någonting. Det var när de (NMR) skulle återgå efter klockan 17, säger Henrik Olars.

Nazisterna möts av motdemonstranter.Foto: SVEN LINDWALL

Därefter tågade nazisterna, eskorterade av tre polisfordon och vandrande poliser, till regementsområdet där dagen avslutades.

Nordiska motståndsrörelsen arrangerar nazistdemonstrationen i Falun

Partiet Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som ligger bakom marschen är ökänd för sin våldsamhet. Organisationens målsättning är ett styrelseskick baserat på etnicitet.

Nazisterna och sympatisörerna samlades vid regementsområdet där de radade upp sig på armlängds avstånd. Längs fram i ledet fanns flera kända nazister, bland annat Emil Hagberg som dömdes till åtta månaders fängelse för Kärrtorpsattackerna i Stockholm 2013, Antti Niemi från den finska motståndsrörelsen. Även Vera Oredsson, 89, tidigare partiledare för det numera upplösta nazistiska partiet Nordiska rikspartiet vandrade i marschen.

Daniel Poohl, chefredaktör på tidningen Expo, säger att Expos medarbetare på plats räknat personerna som går nazistmarschen till 570. Det är nästan dubbelt fler än förra året i Borlänge och nästan lika många som nazistmarschen i Stockholm i november förra året.

NMR nästan dubbelt så stora på ett år

– Det visar att Nordiska motståndsrörelsen lyckats mobilisera fler än förra året. Det går i linje med vad vi kunnat se att organisationen växer och att den har fått en given position som den rikstäckande radikala högerextrema gruppen, säger Daniel Poohl.

Nordiska motståndsrörelsen är ju ett politiskt parti, vad kan förväntas av dem vid kommande val?

– Ganska lite. Det är en sak att samla anhängare, men enda chansen de har är att locka tillräckligt många i de kommuner där de har stark närvaro, som exempelvis Ludvika.

Flera ledande personer i den svenska Vit makt-miljön har bosatt sig i södra Dalarna. Den dömde Emil Hagberg bor i Sunnansjö med sin familj. Haakon Forwald, ledare för den norska motståndsrörelsen, är skriven i Ludvika. Naziströrelsens talesperson Pär Öberg har kuppat in sig i Ludvikas kommunfullmäktige på en SD-stol. Pär Sjögren, ledare för motståndsrörelsens Dalaavdelning, är skriven i Borlänge och är ersättare i kommunfullmäktige. Det skedde genom att 21 personer skrev hans namn på Sverigedemokraternas öppna valsedlar.

Hur farlig är organisationen?

– Den är farlig. För de människor som är med är väldigt våldsamma, begår brott och i flera fall kopplas de till politiska manifestationer. Människor som visar missnöje på ett legitimt sätt eller ser fel ut eller kommer från fel del av världen, enligt dem, riskerar att bli misshandlade eller trakasserade, säger Daniel Poohl.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade nazistmarschen från sina första maj-tal som han i år höll i Landskrona och Malmö.

– Jag tycker så illa om nazism. Att de här nu på första maj som är arbetarrörelsens ska gå runt och marschera med sina budskap som är allt annat än solidaritet och jämlikhet. De gör skillnad på människor. Jag tycker genuint illa om det, säger Stefan Löfven.

Relaterade ämnen
Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag