Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Följ allt om vårbudgeten

Magdalena Andersson, S.Foto: Pelle T Nilsson / PHOTO: PELLE T NILSSON/AOP-IBL/I
Stefan Löfven, S.Foto: Anna Svanberg / ANNA SVANBERG GT-EXPRESSEN

Trots att regeringen räknar med kraftigt ökade kostnader för migration och integration de kommande åren så tecknar finansminister Magdalena Andersson (S) en ljus bild av framtiden.

2019 räknar finansministern med en budget i balans och 2020 ett överskott.

– Trots kraftigt ökade kostnader för migrationen klarar vi att hålla sunda offentliga finanser, säger Magdalena Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson utvecklade i detalj de statsfinansiella effekterna av migration och integration på pressträffen där vårpropositionen presenterandes.

– Kostnaden för migration kommer att öka med 50 miljarder för den här mandatperioden, säger Magdalena Andersson.

Hon betonade att regeringen trots de kraftigt ökande kostnaderna för migration klarar att hålla sunda finanser.

LÄS MER: Så påverkas din plånbok av vårbudgeten

2017 och 2018 räknar regeringen med ett underskott på cirka 30 respektive 20 miljarder. Men 2019 ska budgeten vara i balans och 2020 ska budgeten visa ett överskott på 35 miljarder.

– Det är en bra utveckling. Det visar hur viktigt det var att vi la om politiken när vi tillträdde, säger Magdalena Andersson.

Åtgärder

Hon pekade också på att regeringens åtgärder för att minska antalet asylsökande fått effekt, efter kulmen hösten 2015 och pekade på att kostnaderna inte bedöms få en långsiktig påverkan på de offentliga finanserna.

- Det är en tillfällig kostnadspuckel. Hade bedömningen varit att Sverige ska ta emot 160 000 per år framöver hade vi fört en annan politik, säger Magdalena Andersson.

Migrationsverket får ökade anslag på 31 miljarder för att hantera det ökade antalet asylsökande.

– Här är det väldigt viktigt att regeringen har fört en väldigt ansvarsfull ekonomisk politik så att vi har fått ned underskotten. Det ger oss ett manöverutrymme för att hantera den här kostnaden, säger hon till Expressens Niklas Svensson.

Drygt fyra miljarder tas från det internationella biståndet och förs över till asylmottagandet.

– Sverige tar ett väldigt stort ansvar vad gäller asylmottagandet och är också en av världens största biståndsgivare. Då är det rimligt att vi använder oss av de regler som finns och gör avräkningar.

Magdalena Andersson pekar också på att regeringen nu skapat ett system för ett fungerande mottagande.

– Vi ska vara stolta över den humanitära insats vi har gjort.

Andersson argumenterade också för beslutet att inte höja skatten för att finansiera utgiftshöjningarna.

– Det är självklart så att man kan höja skatten för att nå överskott. Regeringens bedömning är att det inte lämpligt, säger finansministern.

Riksbanken stimulerar

Hon pekade bland annat på Riksbankens arbete för att stimulera ekonomin och inflationen. Regeringen ärvde ett underskott på 60 miljarder, enligt finansministern.

– För att nå 40 miljarder i överskott krävs åtstramningar 100 miljarder, säger Magdalena Andersson - och varnade för att en sådan kraftig åtstramning skulle vara skadlig för ekonomin.

Det som lyfter ekonomin är bland annat starka exportsiffror från exportföretaget, särskilt bilindustrin, vilket är ljuv musik i en finansministerns öron, enligt Andersson.

Samtidigt sjunker arbetslösheten.

2015 starkt

Att finansministern påtalar så stora förbättringar hänger intimt samman med att Sverige under 2015 gick starkare än vad många bedömare trodde. Det gav stora skatteintäkter, som nu slår igenom i budgetprognoserna.

Nettoexporten gick från ett negativt till positivt bidrag till tillväxten under 2014-2015.

– Det understryker vikten av regeringens exportsatsning, enligt Andersson.

Som lägst ska arbetslösheten ner på 6,3 procent 2017, men efter nästa år beräknas den stiga igen om inget annat görs.

Magdalena Andersson utlovade flera reformer, inte minst för att underlätta för människor som fått asyl att komma ut på arbetsmarknaden.

– Det är svårare för människor som sökt asyl att komma ut på arbetsmarknaden.

Enligt uppgifter till SvD har Volvo skickat ett mejl till finansministern efter att hon tidigare jämfört svensk ekonomi med den populära elbilen Tesla. Därför tog hon upp Volvo på dagens presskonferens i stället.

– Jag vet att de har skickat ett mejl efter att jag sa att svensk ekonomi går som en Tesla. Export av motorfordon står för en stor del av svensk ekonomi. Då tyckte jag det passade bra att lyfta fram Volvo, som nu släpper en ny modell också. Jag har många fler liknelser på gång, säger Magdalena Andersson på eftermiddagen.

Under pressträffen lyfte Magdalena Andersson kompetenskartläggning bland nyanlända, mer resurser till validering och snabbspår för entreprenörer som några av de viktigaste arbetsmarknadspolitiska reformerna hittills - och utlovade fler.

Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson, kritiserade regeringen för att det är för få jobbreformer med tanke på migrationens utmaningar. Han undrade också hur Sverige ska hantera en ekonomisk nedgång, när det är full gas i både finans- och penningpolitiken mitt i en högkonjunktur.

– Den svenska politiken är dopad just nu. Regeringen för en politik som om vårt land aldrig kommer drabbas av en kris igen, säger han.

FAKTA

Regeringen räknar med att Sveriges BNP-tillväxt når 3,8 procent i år. Framgångarna för exportindustrin står för en stor del av ökningen.

De kommande åren väntas BNP-tillväxten bromsa in. 2017 räknar regeringen med en tillväxt på 2,2 procent och 2018 1,8 procent.

Regeringen räknar med att arbetslösheten minskar mer, jämfört med tidigare prognoser. Nästa år spås arbetslösheten minska från 6,8 procent till 6,3 procent. Därefter väntas arbetslöshetssiffrorna vända upp och hamna på 6,6 procent 2020.

Regeringen bedömer att underskott i statsfinanserna når balans 2019 och förvandlas till ett litet överskott 2020.

Regeringen bygger också ut rutavdraget. Bland annat ska it-tjänster i hemmet, trädgårdstjänster och vissa flyttjänster omfattas från och med 1 augusti.

Till nästa år föreslås skatten på alkohol höjas med 1 procent på sprit och 4 procent på öl.

I år räknar regeringen med att Migrationsverkets kostnader ökar med 31 miljarder.

Regeringen varnar för prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Om priserna på bostäder skulle falla snabbt finns en risk att hushållen minskar sin konsumtion.

Regeringen satsar också en miljard på olika åtgärder för att underlätta etablering och höja säkerheten med anledning av asylmottagandet, varav hälften ska användas för att underlätta integrationen av nyanlända.

Bland annat:

250 miljoner extra till polisen för att möta den ökade arbetsbelastningen.

150 miljoner på att öka tryggheten på asylboenden.

90 miljoner till kompetenskartläggning för asylsökande.

Här påverkas din plånbok mest av vårbudgeten:

Rutavdraget utvidgas

It-tjänster kommer att vara avdragsgilla. Det handlar om ”installation, reparation och underhåll” av it-utrustning, både hårdvara och mjukvara.

Flyttjänster, inklusive flyttstädning, blir avdragsgilla från 1 augusti.

Beskärning av buskar och träd kommer att inkluderas i de trädgårdstjänster som redan i dag går att dra av för.

Reparation av vitvaror i hemmet ska också räknas som rut-tjänst efter sommaren. Det är dock viktigt att tänka på att reparationen måste ske i hemmet.

Prisexempel: Flytt- och flyttstädning: I dag 10 000 kronor

Med avdrag: 5 000 kronor

Halvering av moms på enklare reparationer

Miljöpartiet har fått igenom ett krav i vårbudgeten: att enklare reparationer ska beskattas med lägre moms, 12,5 procent.

Tanken är att om det blir billigare att reparera exempelvis cyklar, skor och kläder ska vi minska vårt slit-och-släng.

Skatten på miljöbränslet E85 sänks, med 75 öre litern

Pris i dag: 10,61 kronor litern

Efter sänkningen (och momseffekt): 9,67 kronor litern

Ny miljöskatt på kemikalier i konsumentvaror

Ett kylskåp som inte klarar kraven kommer att bli maximalt 320 kronor dyrare. En iphone som väger cirka 140 gram kommer att bli drygt 16 kronor dyrare.

Intäntsräntan på skattekontot stryps till noll

I dag: 0,56 procent skattefritt

Efter ändringen: noll (men du får fortfarande betala om du har underskott)

Enklare med solel

Det ska bli enklare att producera solel, upp till 30 000 kronor per år tar staten inte ut någon moms.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.