Sophämtarna sparkas efter vilda strejken

Foto: / LÄSARBILD
Sophämtare Peter Börjesson och runt 50 kollegor får lämna sina jobb efter den vilda strejken.
Foto: Privat.

Ett 50-tal sophämtare får sparken efter den vilda strejken i Stockholm. 

Det är frågan om nyckelinventeringen som ligger bakom beslutet, uppger de strejkandes talesperson Peter Börjesson. 

– Det är en kunskap de vill ha gratis från oss, men det är trots allt en liten grej vi blir avskedade för, säger han.  

Men vd:n på Reno Norden dementerar samtidigt att någon avskedats.

Det råder på torsdagseftermiddagen viss förvirring kring det 50-tal sophämtare som gått i vild strejk i Stockholm. På torsdagseftermiddagen kom beskedet att de strejkande får lämna företaget Reno Norden, vilket TV4 Nyheterna var först med att berätta. 

Peter Börjesson, talesman för de strejkande sophämtarna, uppger att beslutet om avsked har sin grund i frågan om nyckelinventering. 

Vägrar hjälpa till med nyckelinventering

Sophämtarna har inte gett vika för kravet från Reno Norden om att inventera alla nycklar, portkoder och brickor man använder i arbetet. 

– Det är en kunskap de vill ha gratis från oss, men det är trots allt en liten grej vi blir avskedade för, säger Peter Börjesson.   

Läs mer: Sophämtarna i Stockholm fortsätter strejka 

Men företagets vd Peter Ekholm säger samtidigt till Expressen att ingen avskedats - ännu.

– Det stämmer inte, men om den olagliga strejken fortsätter så riskerar de att få sparken. Men det har inte fått sparken än, det är skillnad, säger Ekholm.

Företaget ska enligt vd:n dra processen till Arbetsdomstolen.

– Vi kommer att starta skadeståndsprocess så klockan tickar för varje dag som går, tills domstolen kommer med ett beslut, uppger Peter Ekholm.

– Det finns en bortre gräns för allting, man kan inte hålla på och strejka olagligt hur länge som helst.

Ville inte se lönesänkningar

Strejken handlade också om sophämtarnas löner. Det nya avtalet skulle ha inneburit lönesänkningar. Sophämtarna på Reno Norden tjänar i snitt 35 000 kronor i månaden, enligt Börjesson.

Han påpekar att sophämtarna inte krävde högre löner. Han anser att man sliter för lönen och vill behålla det lönepoängsystem man har i dag.

– Vi anser att om man ska hålla på med det här så ska så man ha lite över medel.    

"Vi räknade inte med det här"

Sophämtaren Janne är en av de som strejkat och som fått sparken - eller åtminstone riskerar avsked.

– Det känns för jävligt, men en liten lättnad är det samtidigt. Man har haft ont i magen över det här i ett års tid nu. Nyckelhistorien var det som fick bägaren att rinna över.

Han tror det blir svårt för Stockholms stad att fylla luckorna i sophanteringen när 50 chaufförer försvinner.

– Jag tycker synd om stockholmarna. Det kommer att bli mycket sopor.

Prioriterar kritiska hämtningar

Enligt Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm Vatten som är beställare av sophämtningen, planerar Reno Norden för hur man ska komma i fas igen.  

– Vi måste prioritera kritiska hämtningar. Om man säger att vi ligger efter två dagar, så har vi sagt att vi kör på lördag och söndag också. Min förhoppning är att vi är i fas söndag kväll – så får vi se hur vi löser kommande vecka, säger Katarina Johansson. 

Hon berättar att ett par andra entreprenörer som hämtar sopor i Stockholm hört av sig och erbjudit sina tjänster. Reno Norden har 55 procent av sophämtningen i huvudstaden.  

– Vi har bett Reno Norden sköta kontakterna med dem som hört av sig. Det är bäst de sköter det här.

Dessutom kan Reno Norden mobilisera fordon och personal från andra kommuner, uppger Katarina Johansson.  

"Kunderna har bra förståelse"

Hon är inte särskilt orolig över den situation som uppstått – även om det viktigt att sophämtningen snabbt kommer i gång igen. 

– Visst, det kan bli lite stökigt ett par dagar. Men det känns som att kunderna har en bra förståelse för situationen och vi försöker pumpa ut så mycket information vi kan. Det vi jobbar mot är att det inte ska uppstå sanitära olägenheter, fortsätter Katarina Johansson. 

"Djupt olyckligt att situationen uppstått"

Transportarbetareförbundet står som bekant inte bakom strejken – samtidigt är facket kritiskt till Reno Nordens agerade under torsdagen. 

– Jag tycker att detta borde kunna lösas vid förhandlingsbordet och det är naturligtvis av yttersta vikt att en lösning arbetas fram så snart som möjligt. Sedan är det djupt olyckligt att den här situationen uppstått, säger förbundsordförande Tommy Wreeth i ett uttalande. 

Medlemmar som riskerar att få skadeståndskrav på sig kommer Transportarbetareförbundet att hjälpa. 

– Även om vi som förbund inte ställer oss bakom strejken så kommer vi självklart att företräda våra medlemmars intressen i den hör processen, fortsätter Tommy Wreeth i uttalandet. 

Imorgon avser facket inleda en dialog med LO-TCO Rättsskydd, samt skaffa sig en bild av hur man ska agera framåt i frågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.