Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner meddelade för knappt två veckor sedan att han inte ställer upp för omval. Foto: Mikael SjöbergMiljöpartiets partisekreterare Anders Wallner meddelade för knappt två veckor sedan att han inte ställer upp för omval. Foto: Mikael Sjöberg

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner meddelade för knappt två veckor sedan att han inte ställer upp för omval.

 Foto: Mikael Sjöberg
En medlemsomröstning kan tvinga Åsa Romson och Gustav Fridolin att lämna regeringen. Foto: Anna-Karin NilssonEn medlemsomröstning kan tvinga Åsa Romson och Gustav Fridolin att lämna regeringen. Foto: Anna-Karin Nilsson

En medlemsomröstning kan tvinga Åsa Romson och Gustav Fridolin att lämna regeringen.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
MP-toppen Carl Schlyter är en av dem som står bakom kravet om en medlemsomröstning. Foto: Emil NordinMP-toppen Carl Schlyter är en av dem som står bakom kravet om en medlemsomröstning. Foto: Emil Nordin

MP-toppen Carl Schlyter är en av dem som står bakom kravet om en medlemsomröstning.

 Foto: Emil Nordin

MP-hoten som kan tvinga Romson lämna

Publicerad

Närmare hundra partimedlemmar har redan lämnat Miljöpartiet och språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson hotas av en omröstning som kan tvinga dem att bryta med Stefan Löfven.

Samtidigt planerar flera riksdagsledamöter för myteri när riksdagen nästa vecka röstar om ID-kontroller för asylsökande.

Men partipiskan ska tvinga dem att "rösta rätt".

Upprorsstämningen inom Miljöpartiet fortsätter att växa efter regeringens beslut om en asylpolitik som ska bli den mest restriktiva inom EU. Närmare hundra partimedlemmar hade i går eftermiddag hoppat av och begärt utträde ur partiet, och på flera håll i landet förbereds olika kuppförsök mot partiledningen.

– Det är förstås väldigt tråkigt. Det är sällan vi har frågor som orsakar aktiva medlemsutträden, säger partisekreteraren Anders Wallner.

Ett av initiativen som tagits i Miljöpartiet är en namninsamling för att få till stånd en medlemsomröstning om asylpolitiken. Exakt hur många som redan skrivit under är oklart, men enligt Anders Wallner krävs att tio procent av partiets medlemmar står bakom uppropet för att en omröstning ska bli av. Det motsvarar cirka 1 600 personer.

– Våra regler är sådana, och det följer vi förstås.

Bland de som står bakom kravet på en medlemsomröstning finns riksdagsledamoten Carl Schlyter, ordförande i EU-nämnden. Tidigare språkröret Maria Wetterstrand och riksdagsledamoten Jakop Dalunde hör också till de som kritiserat flyktinguppgörelsen mellan MP och S.

Tvingas bort

En intern medlemsomröstning kan leda till att Miljöpartiet tvingas lämna regeringen. Det skulle i så fall sannolikt också innebära att Gustav Fridolin och Åsa Romson tvingas bort som språkrör.

MP:s kulturminister Alice Bah Kuhnke, som i går besökte Malmö för att träffa de som arbetar med flyktingmottagande, kommenterade för TT den pågående namninsamlingen.

– Det bevisar att vi är ett demokratiskt parti och har sådana möjligheter. Det är viktigt att vi har en levande diskussion om politiken som förs och var vi ska stå, så det välkomnar jag.

På Facebook har det startats flera grupper och sidor med krav på Åsa Romsons avgång. Över 32 000 personer hade i går kväll gillat sidan "Vi som vill att Åsa Romson ska avgå".

Samtidigt planerar flera MP-ledamöter att göra uppror redan vid omröstningen i riksdagen om en vecka, erfar Expressen. Då ska det bland annat fattas beslut om id-kontroller på bussar och tåg på väg till Sverige och om förändringar i utlänningslagen som syftar till att försvåra anhöriginvandring.

M oh SD står bakom

Regeringens förslag väntas gå igenom utan problem, eftersom både Moderaterna och Sverigedemokraterna står bakom dem. Men många i Miljöpartiets riksdagsgrupp vägrar rösta med regeringen, vilket underminerar förtroendet för språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson.

– Egentligen vill halva riksdagsgruppen rösta emot, men nu viner partipiskan, säger en MP-ledamot.

Det bekräftas också av källor i regeringshögkvarteret Rosenbad.

– Utgångspunkten är att alla ska rösta med regeringen. Har man andra avsikter kommer man att kvittas ut. Partipiskan ska vina, säger en uppgiftslämnare nära språkrören.

Enligt uppgifter till Expressen har partiledningen i detalj studerat hur Moderaternas och Centerpartiets partiledningar agerade för några år sedan då det fanns ett starkt motstånd i deras respektive partier inför omröstningen om den så kallade FRA-lagen.

– Vi får väl se om det blir några "Fredrick Federley"-scener den här gången, skrattar språkrörens medarbetare, apropå C-toppens agerande vid riksdagsomröstningen 2008.

Samtidigt kommer nu uppgifter om att Miljöpartiets partiledning hade räknat med ännu starkare reaktioner internt än vad som blivit fallet.

– Ännu så länge har ju inte en enda riksdagsledamot hoppat av och färre än hundra medlemmar har lämnat. Så det kunde varit värre.

Diskuterar asylpolitiken

Enligt partisekreteraren Anders Wallner diskuteras regeringens nya asylpolitik just nu på både ordinarie och extrainkallade medlemsmöten runtom i hela landet. Och partiledningen lyssnar.

– Vi pratar inte så mycket, vi lyssnar mer.

Wallner säger samtidigt att det hade varit förvånande om inte "den här sortens beslut väckt mycket kritik".

– Självklart måste vi därför agera som organisationen och ställa oss frågan hur vi som rörelse nu ska agera. Vi måste landa i hur vi arbetar vidare som parti för att komma igenom den här jobbiga tiden.

Enligt Anders Wallner kan det bli svårt att hitta en bra fråga att ställa vid en eventuell medlemsomröstning.

– Jag tror personligen att det finns bättre sätt att hantera detta på.

Anders Wallner meddelade för knappt två veckor sedan att han inte ställer upp för omval som partisekreterare på nästa års kongress. Han tänker lämna politiken och i stället söka in på polishögskolan.

Det beslutet fattade han dock långt innan partiledningen ställde sig bakom den mer restriktiva asylpolitiken, hävdar han själv.

Även Vänsterpartiet höjer tonläget

Stefan Löfven hotas inte bara av interna MP-stridigheter som kan leda till en regeringskris. Nu höjer även Vänsterpartiet tonläget.

Vänsterpartiets riksdagsledamöter gör nästa vecka gemensam sak med Centerpartiet och röstar emot regeringens förslag om ID-kontroller på tåg och bussar.

– Vi är inte beredda att inskränka asylrätten, och det ser vi blir konsekvensen med den hel del av de här förslagen. Det kan vi inte acceptera, säger Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen.

Samtidigt hotar hon statsminister Stefan Löfven inför framtida budgetförhandlingar.

– Om man bakar in till exempel ID-kontroller i budgeten så blir det mycket svårt att komma överens, eftersom vi är principiellt emot den politiken. Men vad som händer i budgetförhandlingar i framtiden, det tar vi i slutna rum.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt vill i går inte lämna några kommentarer, men efter regeringens presskonferens förra veckan skrev han på twitter:

"Sverige var ett ljus i mörkret för många som tvingats fly, nu släcks det ljuset. Människor på flykt kommer att drabbas hårt."

Liberalerna ställer sig bakom regeringens förslag om ID-kontroller, men säger nej till den del som gäller skärpta krav för anhöriginvandring.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag