Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amnesty: 50-tal döda hittills i Iran

Professorn om Iran: Slöjtvånget kan upphävas i tysthet Visa beskrivning
Bilden är tagen vid tidigare protester.
Foto: Social Media / TT NYHETSBYRÅN
Protester hölls världen över på lördagen, bland annat i Berlin där bilden är tagen.
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Över 50 personer har avlidit sedan protesterna i Iran startade, enligt Amnesty.

Under lördagen hölls demonstrationer i flera delar av landet, bland annat vid universiteten, rapporterar Financial Times och The Guardian.

– Rättvisa, frihet, valfri hijab, skanderade demonstranterna.

Demonstrationer ägde rum i huvudstaden Teheran, men också i städer som Isfahan, Rasht och Shiraz. Vid universitetet i Teheran ska ett dussintal studenter ha omhändertagits. Enligt nyhetsbyrån Fars ska vissa av demonstranterna ha hållits frihetsberövade på ett torg nära universitetet. Vid universitet i Isfahan ska polisen ha använt tårgas mot demonstranterna. Det finns i nuläget inga uppgifter om skadade eller döda under dagen, enligt internationella medier.

Protesterna i Iran är nu inne på sin tredje vecka. Gnistan tändes efter att 22-åriga Mahsa Zhina Aminis avlidit i samband med att hon frihetsberövades av den iranska morapolisen för att ha burit den för landet obligatoriska slöjan på fel sätt. 

Amnesty: Över 50 döda i Iran

Enligt uppgifter som Amnesty publicerade under fredagen har minst 52 personer, varav fem kvinnor och fem barn, dött i samband med protesterna. Människorättsorganisationen befarar dock att den verkliga dödssiffran är betydligt högre. Statliga iranska medier har tidigare gått ut med att det handlar om ett 40-tal döda. Enligt nyhetsbyrån AP har minst 1 500 personer gripits.  

På lördagen samlades människor runtom i världen för att visa sitt stöd till demonstranterna i Iran. I Stockholm samlades runt 1 000 personer, skriver TT.

Nyhetsbyrån Reuters rapportade under fredagen att en svensk medborgare frihetsberövats i Iran. Expressen har på lördagskvällen varit i kontakt med UD som säger att man undersöker uppgiften, som inte bekräftats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.