Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

50 smarta program för din dator

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bra , billiga - och på svenska. De riktigt stora gratisprogrammen kommer nu också i svenska versioner.
Foto: Jonas Lemberg

Du måste inte ruinera dig på datorprogram - ofta finns gratisalternativ som kan lika mycket. Här är programmen som kan göra din dator snabbare, säkrare eller roligare - och inte kostar ett öre. 

Många av de riktigt stora gratisprogrammen översätts till svenska. Open Office är paradnumret, där hela sviten finns på svenska i nästan samma ögonblick som de engelska. Till andra program finns svenska språkpaket. 

Här är de allra bästa svenska programmen just nu, och 55 till.  

I den blå rutan nere till höger kan du klicka in på listan över 30 program som är lite mer avancerade.

5 program på svenska


 Open Office


 Köp inte Microsofts kontorssviter för dyra pengar. Ladda ned gratisalternativet Open Office istället! Du känner igen dig direkt. Dessutom tar det mindre plats på hårddisken. Programmen är lika kompetenta, och jämför du med nya Microsoft Office 2007 är Open Office dessutom betydligt enklare att använda. Självklart kan man läsa och skriva filer som Microsofts program kan läsa.

www.openoffice.orgMozilla Firefox


 Firefox är bättre och snabbare än Explorer som följer med Windows. Väntar du ett par veckor  får du nya 3.0-versionen, men redan nu finns en så kallad rc2-version för nedladdning. Vill du inte använda program som inte är helt testade finns den nuvarande versionen som alternativ. Firefox uppfann begreppet fliksurfning, och nu för tiden är det Microsoft som följer efter Firefox, inte tvärtom.

www.mozilla.com Mozilla Thunderbird


 Ytterligare ett program från Mozilla. Thunderbird är ett fullfjädrat e-postprogram som klarar det mesta dyra Outlook klarar, men som alltså är gratis. Dessutom finns det en massa insticksfiler att ladda ned som hanterar skräppost och olika e-postregler. Samtidigt är det snabbstartat och enkelt och snyggt att använda.

www.mozilla.com Avast  Antivirus


 Det finns två bra gratis antivirusprogram. Det ena är Grisoft Antivirus, det andra är Avast. Det här är på svenska. 

 Du betalar inte en slant. Allting med Avast är gratis. 

 Det har fått höga betyg i flera oberoende tester, och är snabbt när det gäller att söka igenom hårddisken efter potentiellt farliga program.

 [LINK] www.avast.com[\LINK] VLC Player


 Ofta stöter man på filtyper som Windows Media Player inte klarar av. VLC Player ersätter Windows inbyggda mediaspelare, och kan i princip spela upp alla typer av mediafiler – ofta inklusive sådana som av någon anledning är skadade. Det här är ett program du absolut ska testa! Det finns dessutom versioner för flera olika operativsystem, inklusive Apple Mac OSX och Linux.

www.videolan.org


45 bra och gratis programAbsolute Shield File Shredder

 Rejält program för att helt radera filer. Utrymmet fylls med slumpmässiga tecken flera gånger, vilket gör det omöjligt att återskapa filerna.

www.sys-shield.com/download.htm


Simple File Shredder

 Också för att radera filer helt, men snabbare än Absolute Shield.

www.download.com/Simple-File-Shredder/

 3000-2092_4-10509929.html?tag=lst-1


Daemon Tools

 Skapar en virtuell CD-enhet. Du slipper ha skivorna i spelaren, och får upp till fyra nya virtuella enheter i datorn.

www.daemon-tools.cc


 Alcohol 120%

 Gör samma sak som Daemon Tools, men kan även göra kopior på dina cd-skivor. Trialware – du måste betala efter 30 dagars användning.

www.alcohol-soft.com


 CrunzhMail

 Kanske världens minsta mejlprogram. För dig med ont om plats på hårddisken, eller som vill kunna ta med dig ett litet program på en minnespinne.

www.crunzh.com


 Copernic Agent

 Samlar de största sökmotorerna och söker samtidigt på dem alla (utom av någon anledning Google). Efteråt kan du sortera resultaten.

www.copernic.com


 Mifiles FTP

 Allt fler har en egen FTP-server hemma. Och din hemsidesleverantör kräver säkert att du har ett eget FTP-program. Mifiles 1.20a är ett utmärkt sådant.

www.simdata.com.au


 Eudora

 Bra gratismejlklient som har betydligt fler funktioner än Outlook Express som följer med Windows.

www.eudora.com


 MSN Messenger

 Världens största chattnätverk. Klienten är gratis, liksom att använda den. En del tilläggsfunktioner kostar extra.

messenger.msn.com


 Comet Videophone

 Med videokamera och mikrofon kan du ringa videosamtal över Internet gratis. Vill du sticka ut från mängden skaffar du Comet Videophone 4.0.

www.cometconnection.com


 Celestia

 Hur skulle stjärnhimlen se ut från Kungsträdgården, Esplanaden eller Möllevången om inte stadens ljus sabbade upplevelsen? Celestia visar dig.

www.shatters.net/celestia/download.html


 Mplayer

 Klarar massor av videoformat, ungefär som VLC Player. Ser du mycket på film i olika märkliga format kan det löna sig att ha bägge installerade.

www.mplayerhq.hu/design7/dload.html


 Handbrake

 Konvertera dina dvd-filmer till mpeg-4 för att ha en backup om skivorna skulle gå sönder. Bra blir det i alla fall.

handbrake.m0k.org/?article=download


 Audacity

 Ett rejält ljudprogram med massor av funktioner. Du kan bland annat spela in och redigera dina ljudklipp.

audacity.sourceforge.net/download/windows


 The Dude

 Allt fler bygger upp sina egna nätverk hemma. Till slut tar det stopp i sladdarna, och trafiken börjar gå i krypfart. Varför? The Dude kan ofta ge svaret.

www.mikrotik.com


 Vista Sidebar

 Microsofts snygga högerlist med småprogram tar upp för mycket minne och processorkraft. Det här ersätter Microsoft, med halverade systemkrav.

www.thoosje.com


 Activicons

 Trött på de gamla skrivbordsikonerna? Activicons byter ut dem mot nya, och du kan dessutom animera dem, vilket ger en häftig effekt på datorns skrivbord.

www.cursorarts.com


 Winrar

 Ofta vill man kunna packa ihop filer. Winzip är en klassiker, men Winrar gör jobbet snabbare och ofta effektivare.

www.rarlabs.com


 ICQ

 Du håller koll på vilka kompisar som är inloggade, och du kan lägga upp en länk på din hemsida som visar om du går att nå på ICQ för tillfället.

www.icq.com


Poster

 Briljant litet program som hjälper dig att göra affischer för skolpjäsen, kommunfullmäktiges sammanträden, klubbträffarna… Gratis att testa.

www.postersw.com


Itunes

 Världens antagligen bästa program för att hålla reda på mycket musik. Gratis till både mac och pc.

www.apple.com


Stellarium

 Stjärnobservationsprogram som utgår från riktiga panoramabilder, och sedan projicerar natthimlen över dem - med grafiska stjärnbilder om du vill.

www.stellarium.org


Electric Sheep

 Läckraste skärmsläckaren just nu, och den använder bittorrentteknik för att hitta nya animationer. Hopplöst att förklara, bör ses!

www.electricsheep.org


 Miro

 Videospelarprogram med en hel del äss under rockärmen. Är dessutom snyggt konstruerat. Du kan spela upp videoklipp online – som Joost fast bättre.

www.getmiro.com


Gimp

 Photoshop kostar en förmögenhet. Gimp klarar i princip samma saker – om man inte är grafikproffs på en designbyrå – men är helt gratis.

www.gimp.net


DivX

 För att se DivX-filmer måste du ha så kallade codecar för det program du använder, eller uppspelningsprogrammet DivX Player. 

www.divx.com


 Trend Micro Virus Scan

 Det här antivirusprogrammet behöver du inte ladda ned – det körs via webbläsaren. Det är snabbt, det är gratis och du kan komma tillbaka så ofta du vill.

housecall.trendmicro.com/housecall

 Ad-Aware

 Rensar bort osynliga spionprogram som innebär en säkerhetsrisk och gör att en del saker tar längre tid. Bättre än Microsoft Defender som ingår i Windows.

www.lavasoft.com

 Tweak Now Regcleaner

 Regcleaner går igenom windowsregistret och rättar alla fel. Se till att ladda ned rätt version, många gör misstaget att ladda ned betalversionen!

www.tweaknow.com


 Skype

 Världens mest använda program för telefoni över Internet. Grundtjänsten, att kunna ringa mellan datorer, är helt gratis. Tilläggstjänster kan köpas.

www.skype.com


 Acrobat Reader

 Det här programmet är nästan ett måste. Acrobat gör att du kan läsa PDF-filer, det vanligaste filformatet för layoutade texter.

www.adobe.com


 602 PC Suite

 Också ett kontorspaket, men det använder samma filformat som Microsofts Office-svit, vilket kan vara bekvämt. Finns även i betalversion.

www.software602.com


 AVG Antivirus

 Ett antivirusprogram är ett måste. AVG:s program är litet, tar nästan inga resurser i anspråk men är samtidigt effektivt.

free.grisoft.com


 Tweak Now

 Låter dig förändra hur Windows XP och Vista arbetar, vilket kan snabba upp datorn väsentligt. Använd med försiktighet!

www.tweaknow.com


 Startup Organizer

 Hjälper dig hålla reda på vilka program som startar tillsammans med Windows. Gratis att testa. Använd med försiktighet!

www.metaproducts.com


 USBDeview

 Med många usb-anslutna tillbehör börjar grenuttagen lätt krångla. Vilka grejer har du egentligen anslutna var? Visar allt du behöver veta.

www.nirsoft.net


 Crystal Diskinfo

 Hur mår din hårddisk egentligen? Börjar det bli dags att byta ut den innan den slutar fungera? Crystal disk info ger dig all information.

www.crystalmark.info


Fresh Diagnose

 Hur snabb är din dator? Det här verktyget testar de olika delarna i datorn och berättar vad som kanske behöver bytas ut.

www.freshdiagnose.com


 Easeus Deleted File Recovery

 Råkade du radera den där viktiga filen? Till och med tömma papperskorgen? I många fall går filen enkelt att återskapa. Easeus klarar det mesta.

www.easeus-deletedrecovery.com


 Realplayer

 Används av många radio- och tv-stationer för att sända strömmande video och musik över nätet.

www.real.com


ThumbsPlus

 Håller reda på alla dina bild- och videofiler. En liknande funktion finns i Windows XP, men Thumbsplus kan mycket mer. Äldst och bäst i sin klass!

www.thumbsplus.com


 Ipodder

 Podcast har blivit allt vanligare men kan vara lite småknepigt. Ipodder hjälper dig hitta rätt filer och överföra dem till din Ipod.

ipodder.sourceforge.net


 Youtube to MP3 Converter

 Hört något bra på Youtube? Ladda ned ljudet som en mp3-fil med det här programmet.

www.dvdvideosoft.com/products/dvd/

 Free-YouTube-to-MP3-Converter.htm


 MPC - Media Player Classic

 Ser ut som mediaspelaren i Windows 98 men klarar i princip alla format.

sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=82303&package_id=

 84358&release_id=403110


 CDex

 Anses av många kännare vara det bästa på att ”rippa”, alltså konvertera spår på en cd-skiva till ljudfiler.

cdexos.sourceforge.net/


 KMPlayer

 Windows Media Player klarar inte av alla videoformat på nätet. Det gör däremot KM Player, ett bra alternativ till favoriten VLC Player.

www.kmplayer.com

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.