Flera byggnader eldhärjades i Marks kommun. Foto: Joakim ErikssonFlera byggnader eldhärjades i Marks kommun. Foto: Joakim Eriksson
Flera byggnader eldhärjades i Marks kommun. Foto: Joakim Eriksson
Det brann även i Klippan natten till lördag. Foto: Jan Emanuelsson/Topnews.SeDet brann även i Klippan natten till lördag. Foto: Jan Emanuelsson/Topnews.Se
Det brann även i Klippan natten till lördag. Foto: Jan Emanuelsson/Topnews.Se

50 asylbränder sedan i höst – få har fällts

Publicerad

Två nya asylbränder - på några få timmar.

Sedan i höstas har asylbränderna resulterat i ett 50-tal polisutredningar men få har fällts.

– Baserat på tidigare erfarenheter rör det sig ofta om enstaka personer med främlingsfientliga åsikter, säger Säpos pressekreterare Fredrik Milder.

Natten mot lördagen brann ett planerat asylboende i skånska Klippan. Några timmar senare hände det igen – denna gång utanför Borås.

Sedan höstens asylbränder har polisen inlett ett 50-tal förundersökningar, men få har fällts.

Vid årsskiftet fanns det i åtta av fallen misstänkta – både boende samt utomstående personer. I början av mars hade tre boende dömts till två års fängelse vardera för mordbrand, enligt SVT.

Polisen misstänkte att en dryg tredjedel av bränderna startat inne på boendena. I en del av de fallen misstänktes boende själva, andra bränder misstänktes ha varit olyckor. En tredjedel av asylbränderna misstänks dock ha varit anlagda av någon eller några utifrån.

– Det är för tidigt att säga men baserat på tidigare erfarenheter rör det sig ofta om enstaka personer med främlingsfientliga åsikter, säger Säpos pressekreterare Fredrik Milder.

"Får se vad polisens utredningar ger"

Säpo hjälper polisen efter attentaten mot asylboenden och bistår med kunskap om de våldsaktiva nätverk och individer som man följer.

– Men jag kan inte dra några slutsatser av det som hänt på sistone. Det är polisen som hanterar bränderna och kopplingen där emellan, säger Fredrik Milder.

Han vill inte heller säga om polisen ser något samband mellan de senaste bränderna.

– Det är för tidigt att säga, vi får se vad polisens utredningar ger.

Efter höstens bränder satte Migrationsverket in extra bevakning kring boendena och uppgifter om nya boenden blev sekretessbelagda.

– Det är ytterst allvarligt att bränder anläggs på asylboenden, tack och lov har ingen person kommit till skada hittills. Det är viktigt att de som bor på asylboenden ska känna sig trygga, de har redan flytt krig och hot om våld när de kommit hit. Där samarbetar vi kontinuerligt med polisen som gör säkerhetsbedömningarna, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör på Migrationsverket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag