50 000 ton kött återkallas i Holland

Publicerad

Holländska livsmedelsmyndigheter har beslutat att återkalla omkring 50 000 ton nötkött eftersom det kan innehålla spår av hästkött.

Av de omkring 370 europeiska företag som köpt köttet från de holländska grossisterna är 25 svenska.

Myndigheterna uppgav i ett uttalande på onsdagen att mer än 130 holländska företag som hanterar kött fått i uppdrag att spåra köttet som kommit från två holländska grossister.

Cirka 370 företag i andra länder har också köpt köttet och holländska livsmedelsmyndigheter har uppmärksammat sina europeiska motsvarigheter.

Vill inte säga

Av de omkring 370 europeiska företag som köpt köttet från de holländska grossisterna är 25 svenska, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket, till TT.

- Vilka det är vill jag inte säga för att inte försvåra kontrollen, säger hon.

På torsdagen kommer Livsmedelsverket att kontakta kontrollmyndigheterna för de berörda företagen.

Louise Nyholm vill inte uppge hur stora mängder kött det kan handla om för svenskt vidkommande.

Hon säger att enligt de uppgifter hon har fått gäller det holländska återkallandet ett par år tillbaka i tiden.

- Det är därför det är så stora mängder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag