50 000 kronor för tips om falkförgiftningen

Publicerad

Sveriges ornitologiska förening (SOF) höjer belöningen för den som kan ge avgörande tips om förgiftningen av pilgrimsfalkar i Kristianstad i somras, från 10 000 kronor till 50 000.

– Vi hoppas att det ska vara så mycket pengar att det ska locka någon att berätta. Vi är tämligen övertygade om att det finns folk som vet vad som har hänt, säger Anders Wirdheim, informationsansvarig på SOF.

Enligt honom har förgiftning av rovfåglar blivit allt vanligare i Europa.

– Vi ser i flera länder runtom i Europa att man medvetet förgiftar duvor för att döda pilgrimsfalkar. Det är en utveckling som är väldigt trist och oroväckande, säger Anders Wirdheim.

"Används i åtlar"

I Österrike blev en duvägare i stort sett tagen på bar gärning när han smetade in giftet carbofuran och honung i nackfjädrarna på en duva. Enligt Anders Wirdheim har fall även konstaterats i England.

– Samma gift används även i åtlar för att bli av med vargar och örnar. Vi har inget säkert fall där någon örn dödats i Sverige, men en örn som blivit ringmärkt i Sverige blev carbofuronförgiftad på Jylland för ett par år sedan. Och i år har ytterligare fall konstaterats i Danmark, säger Wirdheim.

"Väldigt viktigt fall"

Pilgrimsfalkarna i Kristianstad häckade i vattentornet. I boet hittades i somras en hanne och tre av ungarna döda. Bredvid dem låg även en död tamduva, som SOF misstänker var den duva som användes för att förgifta falkarna.

Anders Wirdheim är besviken på att åklagaren lade ner utredningen, trots att analyser visade att falkarna förgiftats. Han hoppas att den höjda belöningen nu ska leda utredningen framåt.

– Vi anser att det här är ett väldigt viktigt fall.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag