Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

50 000 kronor för tips om falkförgiftningen

Sveriges ornitologiska förening (SOF) höjer belöningen för den som kan ge avgörande tips om förgiftningen av pilgrimsfalkar i Kristianstad i somras, från 10 000 kronor till 50 000.

– Vi hoppas att det ska vara så mycket pengar att det ska locka någon att berätta. Vi är tämligen övertygade om att det finns folk som vet vad som har hänt, säger Anders Wirdheim, informationsansvarig på SOF.

Enligt honom har förgiftning av rovfåglar blivit allt vanligare i Europa.

– Vi ser i flera länder runtom i Europa att man medvetet förgiftar duvor för att döda pilgrimsfalkar. Det är en utveckling som är väldigt trist och oroväckande, säger Anders Wirdheim.

"Används i åtlar"

I Österrike blev en duvägare i stort sett tagen på bar gärning när han smetade in giftet carbofuran och honung i nackfjädrarna på en duva. Enligt Anders Wirdheim har fall även konstaterats i England.

– Samma gift används även i åtlar för att bli av med vargar och örnar. Vi har inget säkert fall där någon örn dödats i Sverige, men en örn som blivit ringmärkt i Sverige blev carbofuronförgiftad på Jylland för ett par år sedan. Och i år har ytterligare fall konstaterats i Danmark, säger Wirdheim.

"Väldigt viktigt fall"

Pilgrimsfalkarna i Kristianstad häckade i vattentornet. I boet hittades i somras en hanne och tre av ungarna döda. Bredvid dem låg även en död tamduva, som SOF misstänker var den duva som användes för att förgifta falkarna.

Anders Wirdheim är besviken på att åklagaren lade ner utredningen, trots att analyser visade att falkarna förgiftats. Han hoppas att den höjda belöningen nu ska leda utredningen framåt.

– Vi anser att det här är ett väldigt viktigt fall.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!