Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Putins poliser kunde inte stoppa regimkritikerna

Omrkring 50 000 medverkade under lördagens protester.
Poliserna bär iväg en av de som protesterade på gatorna. Foto: EVGENY FELDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Det var uppmot 50 000 regimkritiker på gatorna. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En kvinna med en rysk flagga framför poliserna. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Poliser och demonstranter. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Upp till 50 000 regimkritiker demonstrerar i Moskva på lördagen. Foto: Viktor Hedlund
Över 2 300 har frihetsberövats efter att ha deltagit i de senaste veckornas demonstrationer. Foto: Viktor Hedlund
Gripanden vid protesterna. Här aktivisten Ljubov Sobol. Foto: FRANCESCA EBEL / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Upp till 50 000 regimkritiker demonstrerade på gatorna i Moskva på lördagen för fria val.

Tiotusentals poliser sattes in mot folkmassan.

Mer än 150 personer, bland dem den kända oppositionspolitikern Ljubov Sobol, greps under lördagen. 

För femte veckoslutet i rad skakas centrala Moskva av stora demonstrationer. De största i Ryssland sedan 2011–2012, rapporterar internationella medier. 

Protesterna utlöstes av att myndigheterna vägrade låta oppositionella kandidater ställa upp i lokalvalet i Moskva den 8 september. Detta av ”tekniska skäl”.

En av dessa kandidater är Ljubov Sobol, 31, en regimkritisk politiker som strax före protesten greps av polis på sitt kontor.

Ljubov Sobol, som här på bilden förs bort av polis vid förra helgens demonstration, har gripits. Foto: DMITRY SEREBRYAKOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Den 31-åriga aktivisten och politikern är känd för att kritisera Vladimir Putin. Foto: DMITRY SEREBRYAKOV / AP TT NYHETSBYRÅN

– Jag kan inte komma till protesten. Men ni vet vad ni ska göra utan mig – Ryssland kommer att bli fritt, säger hon i en video som lagts upp på Twitter.

Filmklipp visar hur kravallpoliser bryter sig in på kontoret och tvingar journalister att ställa sig mot väggen.

– De slår in dörren just nu. Jag är inte rädd. Jag ska inte ge upp. Jag ska fortsätta mina politiska aktiviteter, säger Lyubov Sobol som är anhängare till den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Mer än 2 300 gripna – 150 på lördagen

”Ge oss rätten att rösta!” och ”Ni har ljugit för oss tillräckligt!” är ett par av budskapen på demonstranternas plakat.

Demonstranter hördes skrika ”Putin är en tjuv!” och ”Ryssland kommer att befrias!”, enligt MailOnline.

Massdemonstration för fria val i Moskva. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Den ryska polisen har ofta reagerat brutalt mot protesterna och har gripit mer än 2 300 personer som deltagit i otillåtna demonstrationer de senaste veckorna. Lördagens protestaktion genomfördes dock med tillstånd.

”Det är de unga som denna gång går i spetsen. De börjar tröttna på maktmissbruk och Vladimir Putins långa styre”, skrev Expressens Mats Larsson tidigare i veckan.

Runt 50 000 personer gav sig ut på gatorna på lördagen för att protestera. De krävde president Vladimir Putins avgång – och möttes av tusentals kravallpoliser.

Poliserna lyckades inte få tyst på folkmassan, och till slut greps 150 personer, efter ett dödläge mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor utanför säkerhetstjänstens högkvarter Lubjanka.

Mats Larsson om protesterna i Moskva.

”Fortsätt demonstrera”

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj uppmanade demonstranterna att fortsätta att protestera fredligt – också efter det att den tillåtna tiden för aktionen löpt ut.

”Efter demonstrationerna går vi på en promenad runt Moskva”, skrev hans medarbetare på sociala medier.

Navalnyj har protesterat mot att polisen tidigare i veckan genomförde en husrannsakan på hans organisations kontor. Hans grupp kämpar mot korruption och anklagas nu föra att ha tagit emot tvättade pengar.

”Det här är det mest aggressiva försöket att tysta oss hittills”, skriver Navalnyj om polisaktionen i ett blogginlägg.

Viral bild

Bilden på Olga Misik, 17, har blivit viral på sociala medier. 

Under demonstrationen den 27 juli satte hon sig ned framför en rad bastanta ryska kravallpoliser och började läsa ur Rysslands grundlag. 

Hon hann inte läsa många paragrafer om fri- och rättigheter innan hon släpades bort.

Olga Misik greps när hon läste ur Rysslands grundlag. Foto: EUGENE ODINOKOV / SPUTNIK IMAGES TT NYHETSBYRÅN
En demonstrant i Moskva hållet ett plakat med texten ”Det är vi som väljer här!” Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Protestvågen startade när Moskvas valkommission den 14 juli diskvalificerade flera oppositionella oberoende kandidater från att delta i stadens lokalval den 8 september. 

Till skillnad från de flesta Putinvänliga politikerna måste oppositionskandidaterna samla in runt 5 000 underskrifter för att få ställa upp.

Putins popularitet minskar

Protesterna kommer samtidigt som Vladimir Putin kan fira 20-årsjubileum som Rysslands ledare. I fredags var det 20 år sedan den anonyme chefen för säkerhetstjänsten utsågs till premiärminister. För att senare bli president och landets auktoritäre härskare.

Kravallpoliser i beredskap inför demonstrationen i Moskva. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Dagens protester kan vara ett tecken på att också den mäktige Putin börjar förlora greppet. Han har förlorat popularitet i opinionsmätningarna på grund av landets ekonomiska problem och den försämrade levnadsstandarden.

Riskerar förlora sin son

Myndigheterna i Moskva går hårt åt demonstranterna. Expressen uppmärksammade tidigare i veckan paret Dmitrij och Olga Prokazov – som riskerar att förlora vårdnaden om sin ettåriga son.

Detta som straff för att de lämnade över barnet till en tredje person under protesterna. Åklagarmyndigheten skriver:

”Under mötet överlämnade föräldrarna sitt unga barn, som var hjälplöst på grund av sin låga ålder, till en tredje person och utsatte därför pojkens hälsa och liv för fara.”

Paret deltog inte i demonstrationen utan befann sig på platsen av en tillfällighet. I folkmassan såg de en bekant som fick hålla i parets son en stund.

– Jag kunde inte ens föreställa mig att vi gjort något fel, säger Dmitrij Prokazov till BBC.

Olga och Dmitrij Prokazov riskerar att förlora sin son. Foto: RADIO SVOBODA/YOUTUBE