Hundratals miljoner människor lever i fattigdom i Indien, barn tvingas arbeta och människor torteras och dödas. Stefan Löfven behöver utöva rejäla påtryckningar för att få Indien att respektera mänskliga rättigheter. Foto: Anna-Karin Nilsson
Hundratals miljoner människor lever i fattigdom i Indien, barn tvingas arbeta och människor torteras och dödas. Stefan Löfven behöver utöva rejäla påtryckningar för att få Indien att respektera mänskliga rättigheter.  Foto: Anna-Karin Nilsson

5 saker Löfven måste ta upp under besöket

Publicerad

I helgen besöker statsminister Stefan Löfven Indien och landets premiärminister Narendra Modi. Indien, som ibland kallas för "världens största demokrati" – men har stora problem med att respektera mänskliga rättigheter. Här finns rejäla påtryckningar att göra från svenskt och internationellt håll.

Kvinnor våldtas och hedersmördas och flickfoster aborteras bort

Indiska kvinnoorganisationen AIDWA menar att det finns en ovilja bland politiker att ta tag i frågan om kvinnors rättigheter i landet. Indiska kvinnor vittnar om att de inte vågar röra sig utomhus kvälls- och nattetid på grund av risken för att bli överfallna. Särskilt uppmärksammad blev våldtäkten av en 23-årig kvinna som våldtogs av fem män på en buss. 13 dagar senare dog kvinnan, som fick sina tarmar utslitna under våldtäkten, av sina skador. Det förekommer dessutom hedersmord, tvångsaborter av flickor och hemgifte i landet. Efter alla uppmärksammade våldtäktsfall har man visserligen skärpt lagstiftningen, och infört en högre straffskala, men än finns det mycket att göra.

 

Flickor hålls som sexslavar

Expressen har i omgångar rapporterat om hur barn, i vissa fall så unga som 9-12 år, hålls fångna i "fängelsehålor" på bordeller och våldtas uppemot 30 gånger per dag av män. Sexslaveriet är systematiskt, där barn föds in i sexhandeln – och allt sker helt öppet. Trots bordellförbud och trots att en särskild lag mot sexuellt utnyttjande av barn antogs 2012. "Bordellerna ligger inte i gömda områden, utan man kan åka förbi en ambassad och sedan ser man flickor på varenda balkong, mitt i centrala Delhi i Indien, trots att lagstiftningen säger att det är förbjudet. Men ingen gör något åt det. Såvida man inte själv går till polisen för att få hjälp", säger Jonatan Alfvén, vars familj arbetar med att frita flickor som hålls som sexslavar. Läs mer om deras arbete här.

 

Barn tvingas arbeta – med livet som insats

Barn, särskilt flickor, utgör en utsatt grupp i Indien. Nästan hälften av alla barn lider av näringsbrist, enligt en rapport från UD 2012. Även barnarbete är vanligt förekommande. "Antalet barn mellan 5-14 år som arbetar uppgår enligt de senaste officiella siffrorna till 12,6 miljoner, men enskilda organisationer och fackföreningar uppskattar att den verkliga siffran är betydligt högre", skriver UD i sin rapport. Barn utnyttja även som tjänstefolk, och i många fall tvingas barn arbeta med rent hälsovådliga arbetsuppgifter.

 

Människor torteras och dödas

Många FN-organ arbetar aktivt i Indien för att landet ska respektera de globala mänskliga rättigheterna. Utöver frågor om diskriminering och kvinnors rättigheter arbetar man även för att stoppa dödsstraffen. Tortyr och dödsfall förekommer i häkten och fängelser trots att myndigheterna försöker att stävja situationen. Indien har "bara" avrättat drygt 50 personer sedan 1970-talet men mörkertalet anses vara stort av tidigare nämnda anledningar. Här är det viktigt att övriga av världens vänder gör påtryckningar.

 

Hundratals miljoner i fattigdom – trots att man är ett rikt land

Det är svårt för familjer att vara fattiga i Indien – i synnerhet om man har döttrar, som står lågt i klass i samhället. Trots att Indien är ett av världens mest köpkraftiga och rika länder så är problemet med fattigdom utbrett. Åtgärder har genomförts – däribland en jordbruksutveckling, då de flesta fattiga bor på landet – men trots det beräknas närmare 400 miljoner människor leva i extrem fattigdom, vilket innebär att man lever på under en dollar om dagen. Cirka åtta kronor. Dessa människor befinner sig långt frångrundläggande rättigheter som tillgång till mat, bostad, rent vatten, sjukvård och utbildning.

 

Källor: Sida, UD, SvD, Yle, SVT, AIDWA

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag