5 saker du inte visste om Ulf Kristersson

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson under Moderaternas arbetsmässa i Örebro.
Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson gillar det svenska bandet Kent – bandets låtar spelades när Kristersson valdes till partiledare.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Nye M-ledaren har verkat i politiken sen ungdomen – från Muf till socialborgarråd i Stockholm, socialförsäkringsminister och finansministerkandidat. 

Ändå har han lyckats hålla på privatlivet. Expressen har listat 5 saker du inte visste om Ulf Kristersson. 

Ulf Kristerssons karriär utanför politiken 

Ulf Kristersson är civilekonom och pausade från politiken under några år på 2000-talet och ägnade sig bland annat åt att jobba som kommunikationsdirektör för IT-konsultföretaget Connecta/Adcore. Han har också varit marknadschef på tankesmedjan Timbro.

Ulf Kristersson tillsammans med hustrun Birgitta Ed 2000, då Ulf Kristersson tog en paus från politiken för att satsa på en karriär i IT-branschen.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Ulf Kristerssons familj

Moderaternas nya partiledare beskrivs ofta som familjekär. Han bor i Strängnäs tillsammans med sin fru Birgitta Ed, tung PR-profil och deras tre barn som är adopterade från Kina. 


LÄS MER: Ulf Kristersson om strategin inför valet 2018 


Kristersson har tidigare varit ordförande för Adoptionscentrum och tillbringade flera månader som föräldraledig i just Kina när frun jobbade i Peking 2008. 

Moderaternas partiledare gillar Kent

Vännerna berättar om en så kallad "popnörd" med särskild faiblesse för svenska bandet Kent. Och det märks. Kents låtar spelades både när Kristersson valdes den 1 oktober och i början av den moderata arbetsstämman i Örebro. 

Markus Mustonen och Joakim Berg i bandet Kent.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Kristersson tränar hårt – enligt Ebba Busch Thor

Nye M-ledaren har tränat och tränar fortfarande, om man ska tro kollegan Ebba Busch Thor, kompromisslöst. Han har en bakgrund som tävlingsgymnast men i dag är det framför allt löpning som gäller.


LÄS MER: Anna Kinberg Batra undven Ulf Kristerssons tal 


När KD-ledaren ser träningen som den enda aktiviteten där hon inte behöver prestera är det tvärtom för Kristersson. "Honom vill jag inte träna med" konstaterade Ebba Busch Thor när alliansledarna besökte M-stämman i Örebro på torsdagen. 


LÄS MER: Här är Ulf Kristerssons nya lag: "Järnsjuan" 

Ulf Kristerssons tidiga jobb: Fotoförsäljare

Ett av Kristerssons första jobb var som fotoförsäljare på kedjan Expert där han lärde sig plåta - något han fortfarande gärna ägnar sig åt vid sidan av familj, sport och jakt.

Källor: Expressen, SvD, Aftonbladet, SVT och Moderaterna. 

Här kan du läsa alla Expressens artiklar om Ulf Kristersson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.