5 saker alla under 30 behöver veta om Palme

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Olof Palme var en historisk statsminister.
Foto: SVT Bild/TV4/TT
Olof Palme har präglat Sverige mycket.
Foto: Kjell Gustafsson/SVT/TT

Ingen som är under 30 år har upplevt tiden med Olof Palme.

Men han var en historisk statsminister – som präglat Sverige mycket.

Här är 5 saker alla under 30 år behöver veta om Palme.

1. Olof Palme levde ett vanligt liv

I dag är vi vana vid statsministrar som bor i Sagerska huset i Stockholm – och ministrar som aldrig skulle få för sig att åka tunnelbana.

Men Olof Palme var, trots sin roll i Sverige och internationellt, en helt vanlig man.

Han bodde i ett radhusområde i Vällingby, stod med i telefonkatalogen – och bjöd in världsledare att grilla korv i hans trädgård.

Och så semestrade han på gotländska Fårö – där han, utan telefon, var helt oåtkomlig för jobbet och inte ville prata politik:

– Det var förbjudet att nämna Gösta Bohman eller ordet politik, berättar gode vännen Thage G Peterson.


3D-SPECIAL: Palmes sista steg i livet


2. Olof Palme var en retoriker av rang

Om du aldrig har hört Olof Palme tala – gör det. Han har en speciell retorik. Med en hes röst stod han, framåtlutad, och spände sina ögon i lyssnarna.

Ett av hans mest känsloladdade uttalanden var 19 rader kort. De handlade om USA:s inblandning i Vietnamkriget och yttrades vid köksbordet i Vällingby en julnatt 1972. Lyssna i klippet nedanför:


"That Swedish asshole jämför oss med nazisterna", var amerikanske presidenten Richard Nixons reaktion. Svenskarna var delade – och många blev galna på att statsministern vågade gå emot USA så starkt. Samtidigt skrev över 2,7 miljoner svenskar på ett namnupprop i protest mot bombningarna.


https://www.youtube.com/watch?v=vGm4es5rJnQ

3. Olof Palme satte Sverige på världskartan

Innan Olof Palme gjorde entré i politiken var Sverige ett litet land i norr. Men flera menar att Palmes retorik och passion satte oss på världskartan.

– Palme gjorde Sverige större, säger Palmes förre rådgivare Anders Ferm, 78.

Det tydligaste exemplet är kanske från en demonstration i februari 1968. Palme var en 41-årig utbildningsminister och demonstrerade med Svenska Vietnamkommittén – och stod sida vid sida med USA:s värsta fiende.

Från talarstolen på Sergels torg i Stockholm sa han: "Dessa lidanden för enskilda människor är den bittert logiska konsekvensen av en sedan 20 år felaktig och djupt orättfärdig politik".

Den amerikanske presidenten Lyndon B Johnson kallade hem USA:s ambassadör från Sverige. Han var rasande på Sverige och Palme. Konflikten blev början på vad som kallats för Frostens tid – den kyliga relationen mellan USA och Sverige.


LÄS MER: Här erkände han mordet på Olof Palme

4. Olof Palme delade Sverige

Olof Palme älskades av de som gillade honom men väckte stark avsky bland motståndarna. Förre moderatledaren Ulf Adelsohn beskriver att han delade in Sverige i två delar: för eller emot.

– Han klöv landet. Samarbete var inte hans bästa gren, säger Adelsohn och fortsätter att berätta att han upplevde att Palmes retorik ofta polariserade debatten.

– Palme åstadkom en ovänlig, nästan fientlig, anda. Under mina fem år som partiledare drack jag inte enda gång kaffe ensam med Palme.

5. Olof Palme fick utstå hat och hot

Det var en sak att han ogillades av sina politiska motståndare – men i samhället fanns också ett genuint Palmehat. Det resulterade i rena förtalsanklagelser och rykten påstod att Palme skulle vara alltifrån alkoholist till psykopat till spion för ryssen.

– En eftermiddag kom han till mitt arbetsrum och tårarna rann. Jag blev handfallen, visste inte hur jag skulle trösta en gråtande statsminister i stolen intill, berättar Thage G Peterson.

Den 7 april 1971 tog två unga kroater sig in på den jugoslaviska ambassaden i Stockholm. De, som tillhörde den kroatiska högerextrema rörelsen Ustasja, dödade ambassadören – och dömdes till livstids fängelse.

Anhängare till Ustasja riktade då allvarliga mordhot mot statsministern och hela hans familj. Det var första gången som en svensk statsminister behövde ha livvakter.

– Han sa att politikens pris var för högt. Han oroade sig för barnen, som också fått hotbrev och konstiga samtal. Han greps av panik, kunde inte tänka, pratade ofta med Lisbet hur de skulle göra, berättar Thage G Peterson.


LÄS MER: Olof Palme – politiken, passionen, personen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.