Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

5 000 sopstationer skrotas:

Snart tas de gröna container -raderna bort.
Foto: Henrik Isaksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

De närmaste åren ska Sveriges 5 000 återvinningsstationer avvecklas, rapporterar Ekot.

Dagens system kommer att ersättas med bostadsnära uppsamlingskärl.

Snart är återvinningsstationerna med de stora gröna plåtcontainrarna ett minne blott. De närmaste åren ska Sveriges 5 000 återvinningsstationer avvecklas, detta rapporterar Ekot.

Regeringen har just nu ett förslag ute på remiss. Enligt förslaget ska kommunerna ta över ansvaret och underlätta hushållens källsortering genom att förlägga den till lokaler i anslutning till bostaden, till exempel källare. Exakt hur källsorteringen ska se ut är fortfarande oklart.

Annika strandhäll förklarar 

Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister kommenterar förslaget och hur det är tänkt att se ut. 

”Förslaget innebär att kommunerna nu tar över ansvaret för återvinningen från producenterna, men producenterna skulle fortfarande vara de som betalar.

Alla hushåll vinner på en obligatorisk fastighetsnära insamling, det sparar både tid och man behöver inte kånka långt eller ta bilen. 

De många hushåll som redan i dag har frivillig fastighetsnära insamling - som de betalar för via avfallstaxan, hyresavin eller föreningsavgiften - kommer att få hämtningen gratis.” skriver Annika Strandhäll i ett mejl.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.