Kommunals ordförande Annelie Nordström har förlorat 5 000 medlemmar. Foto: Pelle T NilssonKommunals ordförande Annelie Nordström har förlorat 5 000 medlemmar. Foto: Pelle T Nilsson

Kommunals ordförande Annelie Nordström har förlorat 5 000 medlemmar.

 Foto: Pelle T Nilsson
Här lyxrenoverade Kommunal sin representationsvåning. Foto: Lisa MattissonHär lyxrenoverade Kommunal sin representationsvåning. Foto: Lisa Mattisson

Här lyxrenoverade Kommunal sin representationsvåning.

 Foto: Lisa Mattisson

5 000 medlemmar har lämnat Kommunal

Publicerad

Sprit- och nakenfester, lyxresor utomlands och miljoner förlorade kronor har upprört Kommunals medlemmar.

5 000 medlemmar har lämnat Kommunal efter att skandalerna uppdagats.

– Det är räknat fram till klockan 12.30 i dag, säger Helen Nordlund, pressekreterare på Kommunal.

Sen den 13 januari har 5 000 medlemmar lämnat fackförbundet Kommunal som en direkt följd av de skandaler som avslöjats.

– Det är räknat fram till klockan 12.30 i dag, vi har förlorat runt 5 000 medlemmar, ja, säger Helen Nordlund, pressekreterare på Kommunal.

Bland det som uppdagats om fackförbundet finns att de gått back 320 miljoner kronor på krogverksamhet, att de drar in pengar på nakenshower, att förbundets toppar – utan kostnad – semestrar på en privat ö, att vin langats till fackförbundets festvåning på Hagagatan i centrala Stockholm, att topparna haft så kallade spritfester för flera hundra tusen kronor, gjort lyxresor till London och – inte minst – att utrikesminister Margot Wallström fått en hyresrätt i Stockholms innerstad av förbundet.

Mitt i avslöjandena har Kommunals kassör Anders Bergström avgått.

 

DEBATT: Det är du som borde lämna, Annelie Nordström – inte vi

 

Avhopp väntas lämna

– Jag har gjort misstaget att inte vara helt sanningsenlig på ett område, sa han vid en presskonferens torsdagen den 14 januari.

Samtidigt kom också beskedet att Bergström får 78 procent av lönen i 34 månader som avgångsvederlag. Det innebär drygt två miljoner kronor.

Nu meddelar Kommunal att 5 000 av deras medlemmar lämnat förbundet, på bara fem dagar. På sin hemsida skriver de att:

"Varje medlem är viktig för Kommunal, varje avslutat medlemskap är en stor förlust."

Och antalet väntas öka. Kommunal skriver att de kommer uppdatera antalet medlemmar som lämnat förbundet dag för dag.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag