Efter analyser av olika prover på salmonella har Folkhälsomyndigheten fått svar. 48 personer som blivit sjuka hade ätit ägg från Sveriges största äggproducent – CA Cedergren utanför Fliseryd i Mönsterås kommun, vilket Barometern var först att rapportera.
Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att det senaste utbrottet har samma källa som tidigare salmonellalarm sedan början av december i fjol. Man förväntar sig också att antalet fall kommer att öka, då analyser ska göras på ytterligare prover som kommit in under utbrottet.
– Det kan handla om ett 20-tal fall som kan tillkomma, men det är jättesvårt att säga, säger Rikard Dryselius, utredare på Folkhälsomyndigheten, till Barometern.

Flera affärer har återkallat ägg
De dåliga äggen finns inte längre kvar på marknaden.
”Även om inga förorenade ägg ska finnas kvar i butik eller på restaurang finns möjligheten att man har ägg kvar hemma från de återkallade partierna. Via Livsmedelsverkets hemsida går det att få veta mer om vilka partier det rör sig om och vad man bör göra med dessa ägg”, skriver Folkhälsomyndigheten på hemsidan.
Sedan salmonellautbrottets början har Livsmedelsverket gått ut med flera återkallelser av ägg från butiker. Bland annat har Coop, Ica, Lidl, Axfood och Kronägg återkallat ägg i olika paketstorlekar.
Efter utbrottet har beslut också tagits om att 165 000 värphöns ska avlivas hos CA Cedergren.
– Vi gör det av folkhälsoskäl, sa Katharina Gielen på Jordbruksverket tidigare under januari.
Salmonellabakterier dör vid tillagning över 70 grader.