Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

48 personer smittade av salmonella

Vanligaste symtomen vid salmonella – då ska du söka vård
48 personer har smittats av salmonella efter att ha ätit ägg.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / STELLA PICTURES/
En av Sveriges största äggproducenter tvingas avliva 165 000 värphöns.
Foto: Kjell-Arne Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

48 personer har smittats av salmonella efter att ha ätit ägg från värphöns på CA Cedergren, rapporterar Barometern.

Personerna är hemmahörande i 13 olika regioner, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Efter analyser av olika prover på salmonella har Folkhälsomyndigheten fått svar. 48 personer som blivit sjuka hade ätit ägg från Sveriges största äggproducent – CA Cedergren utanför Fliseryd i Mönsterås kommun, vilket Barometern var först att rapportera.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att det senaste utbrottet har samma källa som tidigare salmonellalarm sedan början av december i fjol. Man förväntar sig också att antalet fall kommer att öka, då analyser ska göras på ytterligare prover som kommit in under utbrottet.

– Det kan handla om ett 20-tal fall som kan tillkomma, men det är jättesvårt att säga, säger Rikard Dryselius, utredare på Folkhälsomyndigheten, till Barometern.

Stapeldiagrammet visar insjukningsdatum för rapporterade fall av salmonella till och med 26 januari. För de fall som är markerade i lila saknas information om insjukningsdatum. I stället har provtagningsdatum angetts.
Foto: Folkhälsomyndigheten

Flera affärer har återkallat ägg

De dåliga äggen finns inte längre kvar på marknaden.

”Även om inga förorenade ägg ska finnas kvar i butik eller på restaurang finns möjligheten att man har ägg kvar hemma från de återkallade partierna. Via Livsmedelsverkets hemsida går det att få veta mer om vilka partier det rör sig om och vad man bör göra med dessa ägg”, skriver Folkhälsomyndigheten på hemsidan.

Sedan salmonellautbrottets början har Livsmedelsverket gått ut med flera återkallelser av ägg från butiker. Bland annat har Coop, Ica, Lidl, Axfood och Kronägg återkallat ägg i olika paketstorlekar.

Efter utbrottet har beslut också tagits om att 165 000 värphöns ska avlivas hos CA Cedergren.

– Vi gör det av folkhälsoskäl, sa Katharina Gielen på Jordbruksverket tidigare under januari.

Salmonellabakterier dör vid tillagning över 70 grader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.