Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

47 personer avrättade i Saudiarabien

Den shiitiske ledaren Nimr al-Nimr ska vara en av de avrättade.
Saudisk tv visade upp en bild på den avrättade Nimr al-Nimr.
Foto: Jon Gambrell/AP
Saudiarabiens kung Salman.
Foto: Khalid Mohammed/AP

Inrikesdepartementet i Saudiarabien uppger att landet avrättat 47 personer som ska ha planerat och utfört terrorattacker, skriver nyhetsbyrån AP.

I samband med det har en lista på 30 namn publicerats – och en av de döda ska vara den shiitiske ledaren Nimr al-Nimr.

Enligt SVT har Iran tidigare varnat Saudiarabien för att avrätta honom.

Terrorattackerna ska enligt AP ha riktats mot både civila och säkerhetsstyrkor och enligt Inrikesdepartementet i Saudiarabien ska de flesta avrättade ha varit inblandade i al-Qaidaattacker.

De ska ha utförts mellan 2003 och 2006.

Det här rapporterade först den saudiska nyhetsbyrån Saudi News Agency och nyheten har lästs upp i statlig tv under dagen också.

Iran har varnat

I samband med avrättningarna har Saudiarabien publicerat 30 namn på de som dödats. En av dem ska vara den shiitiske muslimske ledaren Nimr al-Nimr. Han ska under flera år ha varit en högljudd kritiker av den saudiska ledningen. Det sistnämnda skriver SVT.

De skriver också att Iran tidigare varnat Saudiarabien för att en avrättning av Nimr al-Nimr kommer att stå landet dyrt.

Efter uttalandet avbröt Saudiarabien och dess Jemenkoalition den vapenvila som råder mellan de och de Iranstödda Huthi-rebellerna i Jemen.

2015 avrättades minst 157 personer i Saudiarabien, framför allt genom halshuggning – och det är den högsta siffran på två decennier, enligt flera organisationer som övervakar dödsdomar världen över, skriver AP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.