Den shiitiske ledaren Nimr al-Nimr ska vara en av de avrättade.Den shiitiske ledaren Nimr al-Nimr ska vara en av de avrättade.

Den shiitiske ledaren Nimr al-Nimr ska vara en av de avrättade.

Saudisk tv visade upp en bild på den avrättade Nimr al-Nimr. Foto: Jon Gambrell/APSaudisk tv visade upp en bild på den avrättade Nimr al-Nimr. Foto: Jon Gambrell/AP
Saudisk tv visade upp en bild på den avrättade Nimr al-Nimr. Foto: Jon Gambrell/AP
Saudiarabiens kung Salman. Foto: Khalid Mohammed/APSaudiarabiens kung Salman. Foto: Khalid Mohammed/AP
Saudiarabiens kung Salman. Foto: Khalid Mohammed/AP

47 personer avrättade i Saudiarabien

Publicerad

Inrikesdepartementet i Saudiarabien uppger att landet avrättat 47 personer som ska ha planerat och utfört terrorattacker, skriver nyhetsbyrån AP.

I samband med det har en lista på 30 namn publicerats – och en av de döda ska vara den shiitiske ledaren Nimr al-Nimr.

Enligt SVT har Iran tidigare varnat Saudiarabien för att avrätta honom.

Terrorattackerna ska enligt AP ha riktats mot både civila och säkerhetsstyrkor och enligt Inrikesdepartementet i Saudiarabien ska de flesta avrättade ha varit inblandade i al-Qaidaattacker.

De ska ha utförts mellan 2003 och 2006.

Det här rapporterade först den saudiska nyhetsbyrån Saudi News Agency och nyheten har lästs upp i statlig tv under dagen också.

Iran har varnat

I samband med avrättningarna har Saudiarabien publicerat 30 namn på de som dödats. En av dem ska vara den shiitiske muslimske ledaren Nimr al-Nimr. Han ska under flera år ha varit en högljudd kritiker av den saudiska ledningen. Det sistnämnda skriver SVT.

De skriver också att Iran tidigare varnat Saudiarabien för att en avrättning av Nimr al-Nimr kommer att stå landet dyrt.

Efter uttalandet avbröt Saudiarabien och dess Jemenkoalition den vapenvila som råder mellan de och de Iranstödda Huthi-rebellerna i Jemen.

2015 avrättades minst 157 personer i Saudiarabien, framför allt genom halshuggning – och det är den högsta siffran på två decennier, enligt flera organisationer som övervakar dödsdomar världen över, skriver AP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag