Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

46 000 år gammal lärka hittad närapå intakt

Andra utrikesnyheter från i dag.
Forskare har artbestämt en uråldrig fågel som hittades nästan intakt i permafrost i Sibirien.Foto: Sergei Grits / Copyright 2018 The Associated Press. All rights

Forskare har artbestämt en uråldrig fågel som hittades nästan intakt i permafrost i Sibirien.

Den internationella forskargruppen, varav flera är verksamma vid universiteten i Stockholm och Lund, har kommit fram till att det handlar om en berglärka (Eremophila alpestris) som levde för ungefär 46 000 år sedan.

Forskaren Nicolas Dussex vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, en av författarna bakom studien som publiceras i tidsskriften Communications Biology, säger till CNN :

– Det här kommer ge nya möjligheter att studera istidens djurbestånd och förstå deras reaktioner på klimatförändringar de senaste 50 000 till 10 000 åren.

Fågeln hittades i delrepubliken Sacha av lokalbor som letade efter elfenbensfossil i permafrosten, enligt CNN.

På en bild som forskarna har tagit syns hur välbevarad lärkan är trots sin ålder – med fjädrarna kvar på kroppen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.