Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

46 vita, en mörk smiley – nu tänker Apple om

Här är den enda mörkhyade emojin – mannen i turban.
Efter en tidigare kritikstorm la Apple till samkönade par bland emojisarna.
Apple säger nu att de ska se över mångfalden bland sina emojis.
Alla handsignaler är också ljushyade.

Apple har länge kritiserats för den usla mångfalden bland emoji-symbolerna. Endast en emoji föreställer en mörkhyad man. De resterande 46 människosymbolerna är vita.

Nu meddelar Apple att de är på väg att införa mångkulturella emojis.

"Det måste finnas bättre mångfald i uppsättningen av emoji-symboler", skriver kommunikationschefen Katie Cotton till MTV Act.

En mörkhyad man – i turban.

Det är den mångkultur som emoji-tangentbordet på Apples enheter erbjuder.

Något som har kritiserats under lång tid, bland andra av världsartisten Miley Cyrus som spred hashtaggen #emojiethnicityupdate på Twitter.

Om man bortser från de gula emoji-symbolerna finns det 47 människosmileys. 46 av dem är vita och en föreställer en mörkhyad man i turban. Det finns en vit man, en vit kvinna, en vit äldre kvinna, en vit äldre man, en blond pojke, en blond flicka, en vit polis, ett vitt par, en vit familj, vita cyklister och simmare – och så vidare.

Mångkulturella emojis kommer

Lägg därtill att alla emojis som föreställer händer eller fingrar är vita.

Den usla mångfalden ledde till att flera personer startade en protestlista på sajten DoSomething.org. Sedan dess har över 4 000 människor skrivit på listan "Inför mer mångfald till Emojitangentbordet". Syftet är att tangentbordet bättre borde representera de människor som faktiskt använder tjänsterna.

Nu meddelar Apple att man har tagit kritiken på allvar och att man planerar att införa mångkulturella emojis.

Samkönade par lades till 2012

Det är dock oklart när de nya symbolerna kommer att släppas.

"Det måste finnas bättre mångfald i uppsättningen av emoji-symboler, och vi har arbetat nära tillsammans med Unicode-konsortiet i ett försök att uppdatera standarden", skriver Katie Cotton, kommunikationschef på Apple, i ett mejl till MTV Act.

Emoji-symbolerna kommer från appar som Apple inte står bakom. Men företaget anser att de har blivit en så stor del av företagets meddelanden att Apple har ett ansvar.

Den senaste stora förändringen i emoji-uppsättningen skedde 2012 när samkönade par lades till i listan. Och, ja, alla var vita.