Migrationsverket beräknar att 46 000 personer som får avslag kommer att avvika. Foto: Anders YlanderMigrationsverket beräknar att 46 000 personer som får avslag kommer att avvika. Foto: Anders Ylander
Migrationsverket beräknar att 46 000 personer som får avslag kommer att avvika. Foto: Anders Ylander
Migrationsminister Morgan Johansson och Migrationsverkets Anders Danielsson. Foto: Christian ÖrnbergMigrationsminister Morgan Johansson och Migrationsverkets Anders Danielsson. Foto: Christian Örnberg
Migrationsminister Morgan Johansson och Migrationsverkets Anders Danielsson.  Foto: Christian Örnberg

46 000 som nekas asyl kan försvinna

Publicerad

Uppemot 46 000 personer beräknas avvika och efterlysas av polis fram till år 2019 efter ett avslag på asylansökan.

Flera av dessa kan komma att leva som papperslösa i Sverige.

– Det är enormt mycket människor som kommer att avvika. Det är väldigt problematiskt, säger Per Löwenberg, gruppchef på nationella gränspolisen till SvD.

Enligt Migrationsverket kommer 46 000 personer att avvika och efterlysas av polisen fram till år 2019 efter att de nekats asyl i Sverige. Det framkommer i Migrationsverkets budgetunderlag, vilket SvD var först att rapportera om.

Siffrorna som Migrationsverket stöder sig på är baserade på verkets senaste prognos från februari som räknar med 100 000 asylsökande under 2016 och 75 000 asylsökande nästa år. Dessa siffror kan komma att ändras, beroende på läget i Syrien och länderna som flyktingarna tar sig igenom för att nå Sverige. Något som Migrationsverket även framför i sitt budgetunderlag, där de presenterar flera olika beräkningsalternativ.

Skärper reglerna

Regeringen beslöt nyligen om att dra in rätten till boende och dagersättning för asylsökande som fått ett avslag på sin ansökan. Ett drag som regeringen hoppas får fler asylsökande att lämna Sverige vid ett avslag.

De ärenden som berör personer som inte lämnar landet självmant vid ett avslag förs över från Migrationsverket till polisen och enligt Migrationsverkets siffror från förra året räknades 7 331 ärenden hos polisen beröra personer som avvikit och efterlysts. Flera av dessa kan ha valt att leva som papperslösa. Migrationsverket räknar dessutom med att runt 2 627 personer tvångsutvisades förra året.

Befarar fler papperslösa

Per Löwenberg, gruppchef på nationella gränspolisen, uppger för SvD att polisen endast hittar en liten del av de personer som avviker efter ett avslag. Han tror att antalet som lever som papperslösa i Sverige kommer att öka kraftigt framöver.

– Det är enormt mycket människor som kommer att avvika. Det är väldigt problematiskt. Vi hittar uppskattningsvis mellan 10 och 20 procent av dem som avviker, säger han till SvD.

I november i år ska Migrationsverket tillsammans med polisen och Kriminalvården presentera förslag till regeringen för att förbättra återvändandet av asylsökande som fått avslag. I sitt budgetunderlag skriver Migrationsverket att en tidigare sortering av ärenden är viktig för att effektivisera utvisningsprocessen och att chartrade flyg kommer att fortsätta då det motiverar till ett självmant återvändande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag