Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

4500 anklagar kyrkan
för sexövergrepp

På bilden syns katolska kyrkans ärkebiskop Georg Gaenswein och påve Franciskus.

Foto: Andrew Medichini / AP TT NYHETSBYRÅN

Mellan 1950 och 2010 anklagades sju procent av prästerna inom den katolska kyrkan i Australien för sexuella övergrepp.

Bilden är en genrebild.

Foto: Khalid Mohammed / AP

Sedan 1980 hävdar närmare 4500 personer att de som barn utsatts för sexuella övergrepp inom katolska kyrkan i Australien.

Sammanlagt har sju procent av landets katolska präster fått anklagelser riktade mot sig.

– Som katoliker så skäms vi, säger Francis Sullivan, ordförande för "Truth, Justice and Healing Council", enligt BBC.

Härvan inom den katolska kyrkan i Australien ska ha pågått under flera decennier, och 2013 valde landets regering att tillsätta en kommission för att granska hur organisationer i landet hanterat rapporter om sexuella övergrepp.

Enligt BBC visar kommissionens utredning att 4444 personer anmält att de som barn utsatts för sexuella övergrepp inom kyrkan mellan 1980 och 2015. Man slår även fast att mellan 1950 och 2010 anklagades sju procent av prästerna inom den katolska kyrkan för sexuella övergrepp.

Offrens snittålder var 10,5 år för flickor samt 11,5 år för pojkar.

"De ignorerades eller straffades"

Enligt Gail Furness, en advokat som har hjälpt kommissionen i sitt arbete, rör det sig sedan 1980 om 1880 misstänkta förövare, som inom kyrkan har rört sig inom fler än tusen katolska organisationer.

Hon berättar att offrens historier är skrämmande lika och att de inte togs på allvar.

– Barnen ignorerades eller, i värsta fall, straffades. Anklagelser utreddes inte. Präster och religiösa ledare flyttades, och samhällena dit de förflyttades visste ingenting om deras förflutna, säger Gail Furness enligt BBC.

 

 

Kommissionen riktar kritik mot den katolska kyrkans agerande under utredningen. Bilden är en genrebild. Foto: Khalid Mohammed / AP

 

Men kommissionen riktar även kritik mot den katolska kyrkans agerande under utredningen. Bland annat ska kyrkan ha vägrat att lämna ut dokument som innehåller information om de australiensiska präster som anklagats för övergrepp.

– Kommissionen hoppades kunna öka sin förståelse för vad som låg bakom besluten i varje enskilt fall. Men den Heliga stolen förklarade 2014 att det "varken var möjligt eller passande att bidra med den efterfrågade informationen, säger Gail Furness enligt The Guardian.

"Det går inte att försvara"

När kommissionen inledde sin utredning för fyra år sedan startade den katolska kyrkan i Australien ett samlat råd, "Truth, Justice and Healing Council", för att underlätta kommunikationen.

Rådets ordförande, Francis Sullivan, hade tårar i ögonen när han inför kommissionen sade att den presenterade informationen påvisar "ett enormt misslyckande" för kyrkan.

– Dessa siffror är chockerande, de är tragiska och går inte att försvara. Varje del av den här datan representerar ett barn som led på grund av någon som skulle ha brytt sig och skyddat dem. Som katoliker så skäms vi, säger han enligt The Guardian.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!