Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

45 procent rädda att utsättas för dataintrång

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Allt fler svenskar oroar sig för att utsättas för dataintrång. Men det finns sätt att skydda sig.
Foto: Colourbox
Vintern 2013 fick journalisten Ylva Lagercrantz Spindler sitt mejlkonto kapat. Ett falskt mejl från bedragarna gick ut till alla hennes kontakter: "Hjälp, jag är i London och har blivit av med alla mina pengar!"

Nästan varannan svensk är rädd att utsättas för dataintrång. Och en tredjedel har någon gång utsatts för försök till eller fullbordade attacker, visar en ny undersökning om synen på IT-säkerhet.

Ylva Lagercrantz Spindler fick sitt e-postkonto kapat. Bedragarna skickade mejl till alla hennes kontakter där de bad om pengar.

Vi håller kontakten med vänner. Handlar kläder, mat och böcker. Sköter våra bankärenden och bokar semesterresor. En stor del av våra liv har flyttat ut på nätet. Men i takt med att vardagen blivit mer digital ökar också risken att utsättas för brott på nätet.

Enligt en färsk undersökning från Ipsos, beställd av IT-säkerhetsföretaget Sentor, oroar sig 45 procent av befolkningen för att drabbas. Enligt Tomas Wahlstedt, marknadschef på Sentor, har medvetenheten om riskerna ökat.

Låg kunskap

Men kunskapen om hur du skyddar dig är fortsatt låg.

– De flesta vet att man kan drabbas av virus och skadlig programvara men färre förstår att virus kan spionera på dig och utsätta dig för utpressning. De flesta tänker att antivirusprogrammet plockar bort det och så är saken ur vägen. Så var det kanske förr i tiden men inte nu längre.

"Sett en ökning"

33 procent av de tillfrågade i undersökningen har någon gång drabbats av ett försök till eller en fullbordat IT-säkerhetsattack.

– Det kan vara allt från att man fått ett allvarligt virus på datorn till att någon försökt hacka ens sociala medier, säger Tomas Wahlstedt. Vi har sett en lavinartad ökning av nätfiske och utpressningsvirus.

Vintern 2013 fick journalisten Ylva Lagercrantz Spindler sitt mejlkonto kapat. Ett falskt mejl från bedragarna gick ut till alla hennes kontakter: "Hjälp, jag är i London och har blivit av med alla mina pengar!"

– Jag satte mig vid datorn en morgon och skulle skicka några artiklar och plötsligt var min mejl inställd på något asiatiskt språk. Det värsta var att min bankkontakt fick mejlet och betalade ut allt jag hade, inklusive min kredit, till ett konto i London.

Tvåstegsverifierar mejlen

Ylva Lagercrants Spindler fick tillbaka pengarna. Men erfarenheten har förändrat hur hon beter sig på nätet.

– Det första jag gjorde var att tvåstegsverifiera min mejl och jag byter ofta mina lösenord nu. Det är sådant som jag inte brydde mig om förut.


LÄS MER: Zlatan och Abba farligast att googla

Är du rädd för att bli kapad på nätet?

EXPERTENS 4 BÄSTA RÅD

Välj starka lösenord

Var också noga med att ha unika lösenord för varje konto eller tjänst. Använd så kallad tvåstegsverifiering – exempelvis att du får en kod till din mobil som du använder för att logga in – för dina viktigaste konton. Byt lösenord ofta.

Uppdatera programvaran

Nätbedragare letar ständigt säkerhetshål i de program du använder. Samtidigt gör leverantörerna sitt bästa för att täppa till dessa hål. Ställ in dina program så att de uppdateras automatiskt för bästa skydd.

Klicka inte

Klicka inte på länkar eller bifogade filer om du inte litar på avsändaren. Nätfiske, där bedragare skickar mejl som ser ut att komma från riktiga företag som du kanske har konton hos, är en av de vanligaste farorna på internet.

Lämna inte ut din information

Lämna aldrig ut din personliga information – vare sig över telefon, via mejl eller på nätet – om du inte är helt säker motparten är vem den utger sig för att vara.

Källa: Sentor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.