Vi håller kontakten med vänner. Handlar kläder, mat och böcker. Sköter våra bankärenden och bokar semesterresor. En stor del av våra liv har flyttat ut på nätet. Men i takt med att vardagen blivit mer digital ökar också risken att utsättas för brott på nätet.
Enligt en färsk undersökning från Ipsos, beställd av IT-säkerhetsföretaget Sentor, oroar sig 45 procent av befolkningen för att drabbas. Enligt Tomas Wahlstedt, marknadschef på Sentor, har medvetenheten om riskerna ökat.
Låg kunskap
Men kunskapen om hur du skyddar dig är fortsatt låg.
– De flesta vet att man kan drabbas av virus och skadlig programvara men färre förstår att virus kan spionera på dig och utsätta dig för utpressning. De flesta tänker att antivirusprogrammet plockar bort det och så är saken ur vägen. Så var det kanske förr i tiden men inte nu längre.
"Sett en ökning"
33 procent av de tillfrågade i undersökningen har någon gång drabbats av ett försök till eller en fullbordat IT-säkerhetsattack.
– Det kan vara allt från att man fått ett allvarligt virus på datorn till att någon försökt hacka ens sociala medier, säger Tomas Wahlstedt. Vi har sett en lavinartad ökning av nätfiske och utpressningsvirus.
Vintern 2013 fick journalisten Ylva Lagercrantz Spindler sitt mejlkonto kapat. Ett falskt mejl från bedragarna gick ut till alla hennes kontakter: "Hjälp, jag är i London och har blivit av med alla mina pengar!"
– Jag satte mig vid datorn en morgon och skulle skicka några artiklar och plötsligt var min mejl inställd på något asiatiskt språk. Det värsta var att min bankkontakt fick mejlet och betalade ut allt jag hade, inklusive min kredit, till ett konto i London.
Tvåstegsverifierar mejlen
Ylva Lagercrants Spindler fick tillbaka pengarna. Men erfarenheten har förändrat hur hon beter sig på nätet.
– Det första jag gjorde var att tvåstegsverifiera min mejl och jag byter ofta mina lösenord nu. Det är sådant som jag inte brydde mig om förut.