Den misstänkte mannen greps i centrala Stockholm på tisdagskvällen. Han satt då i möte med en rysk underrättelseofficer.
Den misstänkte arbetar inom svensk högteknologisk industri och har tidigare varit forskare vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.
Nekar till brott vid förhandlingen
På fredagseftermiddagen pågick häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt. Mannen fördes in med en gul filt över huvudet.
Efter en förhandling bakom stängda dörrar meddelade domstolen att mannen häktas på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.
Mannen är på sannolika skäl misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige från den 27 juli 2017 till den 26 februari 2019 i Stockholm, Sverige, skriver tingsrätten i beslutet. Man belade också den misstänkte med restriktioner under häktningstiden.
Åklagaren har nu tid till den 15 mars på sig att väcka åtal - eller, mer sannolikt, begära mer tid till utredningen.
Den misstänkte 45-åringen förnekade vid häktningen att han gjort något olagligt.
– Min klient nekar till brott. I övrigt kan jag inte ge några kommentarer eftersom det råder yppandeförbud och förundersökningssekretess, säger advokat Anna Björklund som förordnats till 45-åringens offentlige försvarare.
I häktningsframställan skriver åklagaren Mats Ljungqvist:
”Det finns risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning.”
Åklagaren hade också begärt att få ålägga den misstänkte spionen med restriktioner.
Säkerhetspolisen bedriver förundersökningen under ledning av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål. Utredningen i fortsätter nu med förhör och genomgång av beslag, uppger Säpo.

Ville ta honom på bar gärning
Säpo ska ha spanat en längre tid mot mannen – men valde att avvakta med att gripa honom. Anledningen var att man ville ta honom på bar gärning, enligt uppgifter till Expressen.
Vid mötet skulle den misstänkte överlämna material till den ryske underrättelseofficeren.
– Det handlar om en person som misstänks ha värvats som agent av en rysk underrättelseofficer som arbetat under diplomatisk täckmantel i Sverige, uppgav Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen, i ett pressmeddelande efter gripandet.
Vid utrikesdepartementet vill man på fredagen inte säga om man vidtagit några åtgärder mot ryska ambassaden på grund av Säpos misstankar mot en underrättelseofficer.
– Vi kommenterar inga eventuella diplomatiska åtgärder i fallet utan hänvisar till Säkerhetspolisen, säger Sofia Nahringsbauer vid UD:s presstjänst.
Expressen har sökt den ryske ambassadören för en kommentar om anklagelserna.
Flerbarnsfar som jobbar som teknisk konsult
Säpo misstänker att brottsligheten pågått åtminstone sedan 2017. Tidsperioden för spionaget anges vara januari 2017 till februari 2019, visar häktningsframställan.
Mannen som nu häktats arbetar inom en högteknologisk industri som enligt Säpos bedömning är av intresse för främmande makts underrätelseverksamhet.

Den misstänkte spionen är en flerbarnsfar född i Sverige som arbetar som teknisk konsult i eget företag. Bland annat handlar det om att utveckla robotar som ska hjälpa till att sortera föremål, och att ta fram teknik inom flera områden som har med fordon att göra.
Han har även publicerat sig i vetenskapliga tidskrifter och jobbat som konsult åt Volvo.
– Det är enormt överraskande att höra, jag skulle inte för mitt liv tro något sådant om honom. Han var en av de mest sympatiska personerna jag jobbat med. Hjälpsam, trevlig och social, säger en före detta kollega till den misstänkte spionen.
Kollega: Han sökte nytt jobb nyligen
Enligt den före detta arbetskamraten är 45-åringen expert inom mjukvaruutveckling och programmering.
Han har jobbat som IT-konsult med eget företag de senaste åren. Enligt företagets hemsida erbjuds bland annat tjänster inom trafiksimulering, programmering av mobiltelefoner och simuleringar av virus.
Senaste årsredovisningen avslöjar dock att verksamheten varit låg i företaget.
Nyligen använde den misstänkte spionen sin före detta kollega som referens när han sökte ett jobb.
– Jag tänkte att kanske företaget inte går så bra då. Det var lite konstigt att han inte kontaktade mig innan han satte mig som referens, det brukar man göra. Det var ett jobb inom mjukvaruutveckling vid ett företag i regionen, säger ex-kollegan.
Åklagaren Mats Ljungqvist har i nuläget inga ytterligare kommentarer om ärendet, enligt åklagarmyndighetens presstjänst.
Vet du mer om händelsen?
• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717
• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.