43-åring dödshotade alla Sveriges ministrar

Civilminister Ardalan Shekarabi fick ett brev med vitt pulver.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Socialförsäkringsministern och tvåbarnsmamman Annika Strandhäll fick ett brev: ”Snart är du död”, stod det med röd text.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
”Mina barn var hemma när brevet kom”, säger Annika Strandhäll.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

När trebarnspappan och civilministern Ardalan Shekarabi, 40, öppnade brevet rann det ut ett vitt pulver på golvet i vardagsrummet.

”Snart är du död”, stod det med röd text.

På andra sidan stan öppnade tvåbarnsmamman och socialförsäkringsministern Annika Strandhäll, 44, ett likadant brev.

”Att framställa den typen av hot mot höga politiker kan bli systemhotande”, skrev hovrätten när en 43-årig man från Västsverige tidigare i år dömdes till åtta års fängelse. 

Klockan var sju på kvällen den 14 augusti 2017.

Civilminister Ardalan Shekarabi hade just tömt brevlådan vid bostaden i Knivsta, norr om Stockholm. Han stod i vardagsrummet, där barnen samtidigt lekte, när han öppnade det ofrankerade kuvertet med handskriven adress.

”Då föll det ner pulver på vardagsrumsgolvet. Ardalan Shekarabi släppte direkt kuvertet och sade åt barnen att gå ut. Kuvertet blev kvar på golvet tills polis kom och hämtade det”, står det i Säkerhetspolisens förhör som görs några månader senare. 

”Han visste inte om det var farligt pulver. Han tänkte att han måste få ut barnen direkt eftersom det kunde vara giftigt pulver.”

Det visade sig senare att den 43-årige gärningsmannen använt stärkelse eller bakpulver i hotbreven. 

Ardalan Shekarabi visste inte att flera av hans ministerkollegor blivit hotade på samma vis. 

313 politiker har någon gång under de senaste fem åren funderat på att lämna politiken på grund av våld, hot eller trakasserier.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Strandhälls barn var hemma när hon öppnade brevet

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll berättar i förhör med Säkerhetspolisen: 

– Mina barn var hemma när brevet kom. Jag såg att brevet inte var frankerat och förstod då att någon lämnat det på brevlådan.

– Efter händelsen så har jag sagt till barnen att de inte får hämta posten själva. Händelsen med brevet var en ögonöppnare.

Utbildningsminister Anna Ekström hotades också av den 43-årige gärningsmannen. 

– Jag tyckte att det var obehagligt eftersom min dotter var ensam hemma när brevet kom. Varje gång jag kommer hem så kollar jag på brevinkastet, jag blir påmind om händelsen varje dag, berättar hon. 

Biträdande finansministern Per Bolund, 47, i dag Miljöpartiets språkrör, blev misstänksam när han såg brevet som inte var frankerat. Därför valde han att öppna det ute i sin trädgård. 

Finansministern Per Bolund, MP, blev misstänksam mot brevet och öppnade det i trädgården.
Foto: SVEN LINDWALL

– Jag vinklade kuvertet och tittade ner i det och då kunde jag se att det fanns ett brunaktigt pulver i det samt en lapp med texten ”snart är du död”, berättar han i polisförhöret med Säkerhetspolisen. 

– Det var blandade känslor. Jag kände mig nog inte rädd men kände ett obehag. Jag har tidigare varit förskonad från hotfulla brev men hade samtidigt en mental förberedelse på att något sådant förr eller senare skulle kunna komma med anledning av att jag är minister i regeringen. Jag var glad att det var jag som öppnade brevet och inte mina barn.

Vice statsministern Isabella Lövin blev uppringd av maken som hittat brevet.

Mannen la brevet direkt i Isabella Lövins brevlåda.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Det var obehagligt. Särskilt att det lagts direkt i brevlådan – vi bor väldigt avsides. Det var det obehagligaste – att någon letat sig ut ändå till oss, säger hon i polisförhöret.

Den 43-årige gärningsmannen från Västsverige skickade även dödshot och vitt pulver till två lokalpolitiker och till artisten och författaren Jonas Gardell. 

Han konstruerade också en rörbomb som skickades till ett företag i Storbritannien. Men eftersom det vadderade kuvertet inte öppnades på det avsedda sättet så utlöstes aldrig bomben. Hade den gjort det hade personer som befann sig i närheten dött eller skadats svårt, enligt åklagaren.

I februari i år dömdes 43-åringen mot sitt nekande för bland annat mordförsök och grovt olaga hot till åtta års fängelse av Svea hovrätt. Mannen är sedan tidigare dömd för bland annat våldsbrott. 

– Vi har ansett att hoten genom de här pulverbreven har varit av allvarligt slag eftersom de har spridit rädsla, stört verksamheter och även belastat samhället, bland annat genom att polis måste ta hand om pulverbreven och att de måste analyseras, konstaterade Daniel Thorsell, domare vid Svea hovrätt.

Expressen har sökt samtliga ministrar som hotades av den 43-årige mannen och gett dem möjlighet att ge ytterligare kommentarer. 

Peter Hultqvist om hotbrevet

– Brevet kom till min gård. Jag öppnade brevet ute på gården, livvakten Johan var också där. Det var något konstigt med brevet så jag valde att öppna det utomhus. I brevet låg en lapp där något med ”död” stod skrivet med röd penna. Det fanns också något mjölliknande vitt pulver i brevet. Pulvret var dock lite mörkare till färgen än mjöl. Livvakten fick ta hand om brevet och lämna in det till polisen i Borlänge, berättar försvarsministern i ett förhör med Säkerhetspolisen.

– Det har varit en del hot under året riktat mot mig. NMR (Nordiska Motståndsrörelsen, red anm) hade ju varit vid min brevlåda och filmat det vid ett tidigare tillfälle, och en annan person lade ut ett hot på internet om att jag skulle skjutas. Vid första maj bjöd nazisterna in mig till sin första maj-manifestation och när jag inte svarade på inbjudan hade de i stället en pappfigur med en bild av mig. De skrek ”landsförrädare” om mig och kastade ut pappfiguren i publiken där den stampades på. Med den här bakgrunden så kom det här brevet, vilket känns obehagligt och olämpligt.

Peter Hultqvist fortsätter: 

– Den här typen av gärning är ju i grunden obehaglig. Syftet är ju att försöka skrämma upp en. Det är därför viktigt att markera mot den här typen av beteenden genom att polisanmäla när de sker.

Karolina Skog om hotbrevet

Dåvarande miljöministern Karolina Skog öppnade själv det hotfulla brevet med budskapet ”snart är du död”. 

Säkerhetspolisen skriver efter förhöret med henne:

”Karolina Skog såg pulvret och blev direkt rädd även om hon känner till att pulver som skickas i brev brukar vara ofarligt. Hon kände sig rädd och stressad och lade ifrån sig brevet.”

Sedan dess får inte sonen hämta in posten.

”Det kändes mycket mer hotfullt att någon ansträngt sig och letat reda på hennes adress och planerat. Hon uppfattade syftet med pulvret att hon skulle bli riktigt rädd mer än ett hot med ord”, fortsätter Säkerhetspolisen.

Ibrahim Baylan om hotbrevet

Näringsminister Ibrahim Baylans hustru var den som upptäckte brevet. 

– Här har gärningsmannen ”pin-pointat” hela regeringen och det kändes därför mer organiserat och farligt, jämfört med andra hotbrev. Detta har ju inneburit att personen i fråga tagit reda på varje enskilt statsråds hemadress. Jag tänkte – eftersom brevet var ofrankerat – att personen letat sig fram till hemadressen och personligen lagt det i brevlådan. Det gav intrycket att det rörde sig om en person som var mer bestämd jämfört med någon som i ilska lägger ett hotfullt brev på postlådan, berättar Baylan i förhör med Säkerhetspolisen. 

Demokratihotet

903 politiker har utsatts för våld, hot eller trakasserier sedan 2014. 

713 politiker uppger att de under de senaste fem åren undvikit debatter eller diskussioner på grund av rädsla eller oro. 

313 politiker har någon gång under de senaste fem åren funderat på att lämna politiken på grund av våld, hot eller trakasserier.

Totalt har cirka 4 126 förtroendevalda politiker i hela landet svarat på Expressens enkät. De är ledamöter i riksdagen, Europaparlamentet, regionerna, kommunstyrelser, kommunfullmäktige, kommunala nämnder och i domstolar. 

Expressen granskar Demokratihotet

I morgon: S-riksdagsledamoten fick hakkors på dörren 

och en penisbild i mobilen

Tisdag: SD-politikern dödshotades som höggravid

– nu undviker hon debatter. 

Onsdag: M-toppen jagades av stalker

– nu överväger hon att lämna politiken.

Torsdag: Säpochefen och rikspolischefen kommenterar granskningen. 

Fredag: Statsminister Stefan Löfven och M-ledaren Ulf Kristersson om Expressens granskning.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.