Foto: Foto Gunnar Seijbold
 Foto: Foto Gunnar Seijbold

43-årig man häktades i bärhärvan i Mehedeby

Publicerad

I dag hölls häktningsförhandlingen mot den 43-åriga mannen som misstänks för människohandel.

– Mannen är nu häktad, säger kammaråklagare Annika Bokefors till Expressen.se.

På måndagsförmiddagen lämnade kammaråklagare Annika Bokefors in en begäran om häktning av den 43-åring som är misstänkt för människohandel. Mannen greps i torsdags och har nu häktats.

– Han är häktad på sannolika skäl, säger kammaråklagare Annika Bokefors.

Uppfyllde inte löftet

Den 43-åriga mannen kunde gripas efter att tre personer gjort en polisanmälan om deras utsatta situation bland bärplockarna i Mehedeby i norra Uppland. Han tros ha lurat bulgariska bärplockare till Mehedeby genom att ha lovat dem lön, mat och boende, uppger TT. Löftet har han därefter inte lyckats uppfylla.

Det var i början av sommaren som omkring 500 bulgariska bärplockare begav sig till Mehedeby i hopp om jobb. Dessa slog sig sedan ner i tältläger utanför byn efter att Stora Enso, som förvaltar skogen i området, tillsammans med Tierps kommun hänvisat bärplockarna dit.

Finns inga namn

Men när de väl kom dit visade det sig att det inte fanns några bär. Regnet öste ner och misären i lägren växte. Antalet anmälda småstölder i Mehedeby och Tierp ökade och ilskan steg bland ortsborna. Därefter togs beslutet att avhysa bärplockarna.

Avhysningen är dock lagd på is i nuläget då Kronofogden, som är den myndighet som ska besluta om avhysningen, inte har namnen på de som ska avhysas och därför inte kan gå vidare.

Under tisdagen ska Stora Enso, Tierps kommun och polisen träffas för att gemensamt fatta ett beslut.

Det är inte första gången som mannen åtalas för människohandel, enligt TT. Han har tidigare åtalats i Hudiksvalls tingrätt om misstänkt för att ha utnyttjat bärplockare tillsammans med sin partner. Åtalet ogillades då. Mannen dömdes dock till tre månaders fängelse för försök till misshandel, ofredande och egenmäktigt förfarande.

Migrationsverkat har, fram till den 13 juli, beviljat 5 556 personer tillstånd att plocka bär i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag