Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

42 timmar som skakade Moderaterna

Anna Kinberg Batra var vigselförättare på ett bröllop under sin USA-resa.
Partisekreteraren Tomas Tobé. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under två dygn genomlevde Anna Kinberg Batra sin största förtroendekris hittills. Kritikerna vädrade öppet sitt missnöje och kraven på hennes avgång började komma. Under hela dramat befann sig huvudpersonen själv på andra sidan Atlanten och sa inte ett knyst. 

Tisdag 16.00: ”Katastrofsiffran” presenteras 

Det är inte precis uppsluppen stämning på Moderaternas gruppmöte i riksdagen på tisdag eftermiddag. Det är första gången M-riksdagsledamöterna samlas sedan partikamraten Patrick Reslow aviserat sin övergång till Sverigedemokraterna. Men nu är det en annan potentiell krissituation som ska hanteras; SCB:s stora partisympatiundersökning som presenteras på torsdag. 

Opinions- och analyschefen Per Nilsson har med sig två siffror som han presenterar på mötet som "troliga utfall". Bästa tänkbara noteringen för Moderaterna, enligt Nilsson, är 18 procent. "Worst case" anses vara 14,5 procent.

Varken partiledaren Anna Kinberg Batra eller partisekreteraren Tomas Tobé är på plats vid gruppmötet. 

Anna Kinberg Batra är på resa i USA. 

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tisdag 21.00: Knivarnas slipas inom Moderaterna 

På tisdag kväll kan såväl Dagens Industri som Expressen rapportera om ett ökat missnöje mot Anna Kinberg Batra som de senaste veckorna ska ha nåt en helt ny nivå. 

Enligt Di ska flera av varandra oberoende källor i partiet gjort bedömningen att partiledaren kommer att tvingas avgå.

– Hon funkar inte längre. Hon har blivit ett stort sänke för partiet i Stockholm”, säger en tung företrädare i Stockholm - och en annan till Expressen: 

– Anna Kinberg Batra kommer ryka. Frustrationen är för stor, ledarskapet försvagat och kommunalråden är förbannade. Hon ryker innan valet. 

Expressen söker Anna Kinberg Batra men partiets pressjour meddelar att hon befinner sig i San Francisco där hon bland annat träffar USA:s tidigare utrikesminister Condoleezza Rice. 

– Vi kommenterar inte anonyma citat. Moderaterna arbetar nu med att vända ett tufft läge som vi är mycket ödmjuka inför, säger så Niklas Gillström, pressekreterare för Moderaterna. 

USA:s tidigare utrikesminister Condoleezza Rice. Foto: DAVID SILVERMAN / GETTY IMAGES / / GETTY IMAGES GETTY

Onsdag 14.00: Partiledaren på bröllopsfest 

Samtidigt som det skakar och jäser inom det största oppositionspartiet postas en bild från USA med partiledaren på festliga omständigheter i New Orleans. Anna Kinberg Batra ska ha närvarat och varit vigselförättare vid sin stabschef, Johan Andréassons vigsel under besöket i USA. 

På Facebook-bilder från evenemanget syns såväl M-ledaren som hennes make, komikern David Batra.

– Ofattbart att hon reser i väg i det här läget, säger en kritisk M-riksdagsledamot.

Från partihåll vidhålls att huvudsyftet med USA-resan inte var att gå på fest.

– Det stämmer inte. Syftet med resan är att besöka företrädare för den amerikanska administrationen och att träffa USA:s tidigare utrikesminister Condoleezza Rice, säger presschefen Linda Norberg.

Onsdag 20.00: Öppet avgångskrav från partistyrelsen

Strax innan Muf:s förbundsstyrelse kallar till extra telefonmöte klockan 20 med syfte att pröva förtroendet för Anna Kinberg Batra, går partistyrelseledamoten Christian Gustavsson ut och öppet kräver att partiledaren Anna Kinberg Batra avgår.

– Det är uppenbart att Moderaterna har väldigt stora problem. Även om jag tycker väldigt mycket om Anna, så är det uppenbart att det här inte fungerar längre. Man kan vara en fantastiskt bra människa och en skicklig politiker, men man kan ändå vara på fel plats. Just nu är Anna på fel plats, säger ordföranden för M-distriktet i Östergötland till corren.se. 

Dammluckorna är öppna. 

Onsdag 23.30: Muf får avsättningsmandat 

Det är nu bara timmar kvar till SCB-undersökningen ska presenteras, "worst-case"-siffran på dryga 14 procent och de nu också öppna avgångskraven har satt Moderaterna i gungning rejält. 

Strax innan midnatt kan Expressen berätta att ungdomsförbundet Muf:s presidium har fått mandat att uttala ett avgångskrav mot Anna Kinberg Batra om de finner det lämpligt. 

Alla i förbundsstyrelsen var med på telefonmötet. 

 

K-G BERGSTRÖM: Risken är stor att M går mot ett katastrofval

 

Torsdag 08.30: Ett helt parti håller andan 

En som är tidigt på plats i riksdagen på torsdag morgon är Elisbeth Svantesson, en av dem som det senaste dygnet och från flera håll, pekats ut som trolig efterträdare till Anna Kinberg Batra. 

- Inte nu, säger hon när Expressen fångar henne i steget för en kommentar om turbulensen i partiet. 

Beatrice Ask, ordförande för justitieutskottet och före detta justitieminister medger dock att stämningen är orolig internt. 

- Situationen är allvarlig, vi måste ta den här typen av opinionsundersökningar på stort allvar och det har varit på nedgång länge. 

Beatrice Ask, ordförande för justitieutskottet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Det förs många samtal internt naturligtvis, säger Beatrice Ask som tycker att det är "bekymmersamt" att partiledaren inte är på hemmaplan när det stormar. 

– Tyvärr är hon inte hemma när det här briserar och det är naturligtvis sorgligt och besvärligt. 

På frågan om Anna Kinberg Batra är rätt person att kommunicera Moderaternas politik, svarar Beatrice Ask: 

– Vi har en partiledare nu och då har vi den, så får vi diskutera hur man vill organisera sig i lugn och ro. 

– Tills jag säger något annat så har hon mitt förtroende. 

Klockan tickar. 

Torsdag 09.30: Suckar av lättnad 

Så kommer SCB-mätningen - och en tung pust hör över Helgeandsholmen i Stockholm. 

Moderaterna landar på 18,1. Raset är markant från novembersiffran på 22,8 procent, men en bra bit över "worst case"-scenariot 14,5. 

– Det är klart det finns en frustration och en oro, men jag noterar också ett starkt stöd i förbunden för att ge Anna Kinberg en chans att vända detta. Hon är en ledare som kan ta oss ur det här tuffa läget, säger partisekreteraren Tomas Tobé när partisympatiundersökningen presenteras.

Kanske var katastrof-14 bara en strategi för att få 18,1 att framstå som en framgång?

– Nej, vi ser att det finns ett stort antal olika opinionsmätningar och jag tycker inte att den här siffran är tillräckligt bra för oss heller, svarar Tomas Tobé. 

Partisekreteraren Tomas Tobé kunde dra en liten suck av lättnad efter SCB-mätningen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från partiledaren (fortfarande på andra sidan Atlanten?) är det fortfarande tyst sånär som på en post på Anna Kinberg Batras Instagram-konto som hennes stab står bakom. 

"Det är nu du ska stå starkare än någonsin, Anna. Du har stöd, kör hårt", kommenterar en följare. 

"Gör oss Moderater en tjänst och avgå, du har skadat partiet tillräckligt", skriver en annan. 

Lugnet efter stormen. 

Till nästa gång.