Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

41 IS-terrorister ska ha gripits av Turkiet

Expressens Kassem Hamadé om utvecklingen i Syrien.
Turkiets styrkor i Syrien.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
IS-terrorister.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Turkiska myndigheter säger att 41 personer som rymt ur kurdiska fångläger har återtagits i fångenskap, skriver nyhetsbyrån AP.

Det kommer efter att hundratals IS-fångar lyckades fly i samband med en turkisk offensiv, tidigare i veckan.

37 skadade har evakuerats från sjukhuset i staden Ras al-Ain, uppger SDF.

Fångarna lyckades rymma under en kupp i samband med att ett IS-läger i norra Syrien bombades av Turkisk militär tidigare i veckan.

Bland annat attackerade IS-kvinnor fångvaktarna i det kurdiskt kontrollerade lägret med knivar.

Ytterligare 195 IS-fångar har redan tagits om hand, meddelade Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu i ett framträdande i nationell tv på lördagen.

Ska föras till säkerhetszoner

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagade kurdiska och syriska styrkor för att ha släppt lös de omkring 750 IS-medlemmarna och deras familjer under den turkiska flygattacken.

Enligt nyhetsbyrån AP har president Erdogan sagt att de fångar som återtagits som är turkiska medborgare kommer att föras över gränsen till Turkiet, där de ställs inför rätta.

De utländska medborgarna kommer föras till en av Turkiets säkerhetszoner i norra Aleppo.

37 skadade har evakuerats 

Kurdledda SDF:s ledare Mazlum Abdi uppger att Turkiet förhindrar SDF från att evakuera staden Ras al-Ain. Samtidigt åkte kurdiska Röda halvmånen, syriska arabiska röda halvmånen och internationella Röds Korsets personal och ambulanser in i staden, men lånade snabbt enligt SDF. 

De kan ha hunnit leverera medicinska förnödenheter, men framför allt var fokus på att få ut allvarligt skadade personer från sjukhuset i staden. Skadade förs nu till sjukhus i Qamishli och Hasakah. 37 skadade har evakuerats, enligt SDF. 

Enligt Kurdiska Röda halvmånen har de registrerat 72 döda och 186 Skadade i Ras al-Ain. 

Bara 30 timmar efter att vapenvilan trädde i kraft anser allierade syriska och kurdiska styrkor att Turkiet inte följer villkoren för den amerikanskt förmedlade vapenvilan och vägrar lyfta sin belägring av en viktig gränsstad i nordöstra Syrien.

Det var på torsdagen som båda parter enades om en fem dagar lång vapenvila, som ”ska värna om människoliv”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.