Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

41-åringen uppger att sambon inte är 18 år

<p>Sambon har själv uppgett att han är 18 år gammal.</p>Foto: Sven Lindwall
<p>41-åringen uppger att sambon är 25 år.<br></p>Foto: Olle Sporrong
Sambon är medmisstänkt för mordet.Foto: Privat
41-åringens make hittades drunknad i Hjälmaren. Foto: Johan Ronge
Polisens tekniker i trapphuset utanför kvinnans lägenhet.Foto: Fredrik Persson/TT
41-åriga kvinnan och hennes sambo misstänks för mord på 41-åringens pappa.Foto: Alex Ljungdahl
1 / 7

41-åringens mordmisstänkta sambo har själv uppgett att han är 18 år gammal och därmed skulle han inte kunna dömas till livstids fängelse för Arbogamordet.

Men nu har 41-åringen lämnat nya uppgifter i en intervju i en undersökning som innebär att sambon ska ha ljugit om sin ålder och egentligen har fyllt 25 år.

Expressen har tagit del av den maskade lilla psykundersökningen, även kallad paragraf 7-utredning, av den mordmisstänkta 41-åringen som Aftonbladet var först med att få ut.

Förutom att kvinnan beskriver att hon var missnöjd med sin uppväxt så nämns även hennes medmisstänkte pojkvän, 18-åringen.

"Enligt registren ska han vara 18 år, men enligt NN så är han fyllda 25. Hon vill inte närmare kommentera relationen med annat än att de haft för avsikt att ingå äktenskap", skriver den ansvariga läkaren i sin sammanfattning av undersökningen.

Polisens olika åldersuppgifter på pojkvännen

I psykundersökningarna av 41-åringen och hennes sambo nämns även att det i förundersökningen om mordet i Arboga finns olika åldersuppgifter på pojkvännen, med födelseår som 1994 och 1998.

Pojkvännens faktiska ålder kommer att få stor betydelse om han skulle dömas för mord i en framtida rättegång. En gärningsman som var under 21 när denna begick ett mord får domstolen döma till högst 14 års fängelse. Men om gärningsmannen var över 21 år så finns det inget hinder mot att döma till livstids fängelse.

41-åringen beskriver även att hon träffade pojkvännen tidigare än vad som varit känt hittills, redan i oktober förra året. Hon träffade honom på sitt eget asylboende och de flyttade ihop till årsskiftet.

41-åringen uppger att sambon är 25 år.Foto: Olle Sporrong

Pojkvännen berättar om uppväxten och slagsmål

Expressen har även tagit del av pojkvännens paragraf 7-undersökning där vissa av frågetecknen om hans bakgrund har rätats ut.

I sammanfattningen står det pojkvännen är "en man i 20-årsåldern" som är född och uppväxt i Irans huvudstad Teheran, under påfrestande förhållanden. I ansökan om äktenskapsskillnad till Skatteverket har han tidigare uppgett att han kommer från Afghanistans huvudstad, Kabul.

Han berättar för utredarna hur han hoppade av skolgången i Teheran och tog diversearbeten.

Avhoppet från skolan skedde efter att han, enligt egen uppgift, hade slagit en lärare som ska ha gått till attack mot honom i årskurs sex. Efter bråket ska han ha blivit relegerad.

Båda föräldrarna kommer från Afghanistan – men själv berättar han att han bara har tillbringat en vecka i landet. I familjen fanns även några äldre bröder.

Pojkvännen slog en polisman

Han beskriver att han förtrycktes på grund av sitt afghanska ursprung och därför lämnade Iran, och begav sig till Turkiet och sedan Sverige. Han ska ha kommit hit under hösten förra året.

Han berättar att han hamnat sex månader i ungdomsfängelse i Iran, efter att han slog en polisman som ofredat hans flickvän. Han kallar misshandel för "en hederssak".

Pojkvännen säger sig aldrig ha använt våld utan att det har varit befogat.

När han kom till Sverige var det först till Malmö, sedan Arboga och till slut Eskilstuna.

Enligt pojkvännen drack han alkohol första gången i tolvårsåldern, och sedan elvaårsåldern har han sporadiskt rökt hasch vilket den senaste tiden blivit till dagligt bruk.

41-åringens make hittades drunknad i Hjälmaren.Foto: Johan Ronge

Pojkvännen säger sig inte ha "starkare känslomässigt band" till 41-åringen

Pojkvännen bekräftar att han träffade den 41-åriga kvinnan på hennes boende. Men sedan tvingades han flytta – och det blev hem till kvinnan.

Men det verkar inte ha handlat om någon passionerad romans.

"(Pojkvännens namn) uppger att han inte haft något starkare känslomässigt band till den medmisstänkta utan hyser fortfarande varma känslor för en kvinna i hemlandet. De aktuella handlingarna vill han inte beröra, men konstaterar att han belastats med obefogad skuld", står det i utlåtandet.

Läkaren som undersökt pojkvännen beskriver honom som "försiktig, vaksam och eftertänksam". Att han ger en berättelse som verkar vara "verklighetsförankrad och sammanhållen", och att han inte visar tecken på psykotiskt fungerande.

Makens grav ska öppnas

Under tisdagen berättade Expressen att åklagare Johan Fahlander har ansökt om att få öppna 41-åringens makes grav. Mannen omkom i en mystisk drunkningsolycka för ett drygt år sedan, något som nu utreds som mord. Öppningen ska göras för att man ska kunna genomföra en ny rättsmedicinsk undersökning, obduktion, av kvarlevorna.

Vid lunchtid beviljade tingsrätten åklagarens ansökan.

Expressen söker 41-åringens advokat, Amanda Hikes. Expressen söker också Lars Jähresten, pojkvännens advokat, men hans kontor hälsar att han sannolikt inte kommer kunna uttala sig om sin klients ålder på grund av yppandeförbudet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.