Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

41-åriga kvinnans hemliga dubbelliv

Den 41-åriga kvinnan semestrade i Thailand efter mordet i ArbogaFoto: Alex Ljungdahl
VId den här sommarstugan utanför Arboga hittades en man mördad.Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

TRONDHEIM. Hon försökte leva ett normalt familjeliv, sköta företaget och resa på solsemester till Thailand.

Men här tog resan slut – när hon återförenades med sin 18-årige pojkvän på ett norskt turisthotell med utsikt över Trondheim.

– Vi uppfattade dem som en vanlig familj, säger hotellchefen Frode Hofstad som hade kvinnan och hennes medmisstänkte sambo som gäster.

Civilklädda norska poliser grep paret – och i går kväll kördes de tillbaka till polishuset i Västerås.

Kvinnans semester slutade i ett dubbelrum på P-Hotels Brattøra i centrala Trondheim. Under drygt fyra timmar som kvinnan och hennes pojkvän hann bo på hotellet hade de en fin utsikt över den norska hamnstaden.

Semestern fick ett abrupt slut när två norska civilpoliser knackade på rummet och grep paret på sannolika skäl misstänka för mord.

På det här hotellet i Trondheim greps paret.

I en vecka hade kvinnan varit i Thailand med tre av sina barn.

Hon hade varit på väg dit när hon greps på Arlanda med barn och barnbarn, då skäligen misstänkt för att ha mördat sin far och försökt mörda sin mor i föräldrarnas sommarstuga den 3 augusti.

”Man tror inte det är sant”

Efter mordet – men innan hon greps första gången – pratade Expressen med den 41-åriga kvinnan. Hon sa sig då vara helt ovetande om vad som hänt föräldrarna.

– Ingen vet någonting. Vi har inte fått veta något av polisen. Vi får inte ens prata med vår mamma, berättade dottern.

Hon berättade att polisen knackat på tidigt på morgonen efter mordet och berättat vad som hänt. Hon hade då försökt få tag på mamman på sjukhuset, men ingen ville säga på vilken avdelning hon vårdades.

– Vi har försökt att ringa, men vi har inte fått tag på henne. Hon behöver vårt stöd nu, sade 41-åringen.

VId den här sommarstugan utanför Arboga hittades en man mördad.Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Expressen frågade kvinnan hur hon reagerat på beskedet om föräldrarna.

– Ja, vad tänker man. Man tror inte att det är sant.

Det var då som flera medier kunde berätta att misstankarna i stället riktades mot en närstående till paret. Beskrivningen av den misstänkte stämde in på den 41-åriga dottern. När Expressen frågade om kvinnan hört om polisen skulle ha intresse av henne svarade hon:

– Nej, jag har inte hört någonting. Varför ska de ha intresse för mig? Jättekonstigt.

Dagarna innan hon greps levde hon sitt liv som vanligt. Hon gick runt i hemstaden Eskilstuna, åt glass och levde sitt liv som vanligt.

En tid senare greps hon tillsammans med sin 18-årige pojkvän, men bevisen höll inte för att få henne eller pojkvännen häktade. Båda släpptes. I en intervju med Aftonbladet sa hon efteråt att hon inte hade några planer på att resa utomlands.

Flög till Bangkok

Två dagar senare flög hon ändå till Bangkok och hyrde en stor villa i en semesterby. Huset hade bokats i förväg av en anhörig och för drygt tre månader, men vistelsen kortades ner efter gripandet.

Eftersom det är lågsäsong på orten var kvinnan och barnen de enda turisterna som bokat in sig. Dagarna spenderades i poolen och på kvällarna körde familjen en flakmoped till ett närliggande samhälle för att äta middagar.

Sent på kvällarna kunde kvinnan sitta längre stunder på terrassen i telefon.

Samtidigt samlade polisen 
i Västmanland in bevisning mot henne.

Under förra veckan gick polisen ut med en efterlysning av en tegelröd Volkswagen Touran Cross Country, av årsmodell 2007. Just en sådan bilmodell, av samma ovanliga färg, äger kvinnan genom sitt företag.

Den 41-åriga kvinnan misstänks för mordet på pappan.Foto: Olle Sporrong / OLLE SPORRONG

2,5 miljoner kronor

I veckan kom nästa bakslag för kvinnan. Det beslutades att polisen på nytt ska granska vad som hände när kvinnans make drunknade i augusti förra året. Han hittades på en och en halv meters djup utan synliga skador. Försäkringsbolaget IF har drivit en egen utredning med misstanken att dödsfallet inte var en olycka. En livförsäkring hade tecknats i makens namn – vilket innebar att 2,5 miljoner kronor skulle tillfalla den 41-åriga kvinnan om mannen dog.

Hennes 18-årige medmisstänkte pojkvän är asylsökande och hade inte fått följa med på resan. Han gick under jorden och vänner i Eskilstuna har inte velat förknippas med honom. Enligt Aftonbladet åkte han den 22 augusti till en vän i Östersund och sedan dagen efter vidare till Trondheim.

Kvinnan har trots tragedier och uppmärksamheten kring sig utåt levt ett vanligt liv som företagare och småbarnsmamma.

Efter makens död jobbade hon som socialsekreterare inom Eskilstuna kommun med att tvångsomhänderta barn på upp till 13 år som for illa. Det var då hon och en kollega bestämde sig för att starta eget med att placera ensamkommande ungdomar. Kvinnan drev egen verksamhet och började ta hand om ensamma ungdomar som sökt asyl i Sverige. I samband med detta träffade hon sin 18-årige pojkvän. I somras ansökte de om att få gifta sig. Till vänner ska han ha berättat att han på så sätt hoppades på att få uppehållstillstånd.

”Gripandet gick lugnt till”

Paret möttes nu upp i den norska studentstaden Trondheim och tog in på ett hotell vid 13-tiden på tisdagen. Enligt kvinnans advokat reste hon till Trondheim för att slippa uppståndelsen i Sverige. Drygt fyra timmar efter incheckning greps paret av polisen.

– Gripandet gick lugnt till. Vi visste inte vad det gällde förrän i dag, när polisen ringde oss och sa att det kanske skulle ringa medier till oss, säger Frode Hofstad som äger hotellet P-Hotels Brattøra.

Paret hade bokat ett större dubbelrum med extrasängar för en natt. De hade även betalat för en parkeringsplats utanför hotellet. Civilklädda poliser frågade i receptionen efter parets rum innan de genomförde gripandet. Myndigheterna omhändertog även kvinnans två minderåriga barn.

Paret sattes i polisarresten som ligger drygt 200 meter från hotellet. Ett kortare förhör hölls i närvaro av norska försvarare, enligt norska Adresseavisen. Både den 41-åriga kvinnan och pojkvännen gav sitt samtycke till att lämnas över till Sverige.

Vid åttatiden på kvällen i går anlände den misstänkta 41-åringen och 18-åringen till polishuset i en mörk minibuss.Foto: / ANNA-KARIN NILSSON

Transporterades till Sverige

Under onsdag morgon transporterades paret till Storlien där svenska poliser mötte upp vid gränsen för vidare resa till Västerås.

Klockan 19:51 på onsdagskvällen anlände de till polishuset i Västerås i en mörk minibuss, tätt följda av en annan civil polisbil.

De båda misstänkta nekar till brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.