Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man döms för våldtäkt på nätet – unik dom i rätten

Mannen dömdes i Uppsala tingsrätt till tio års fängelse för sexualbrott via internet – däribland våldtäkt. Nu fastställs domen av Svea hovrätt. Foto: OLLE SPORRONG

Sexövergrepp via nätet kan ses som våldtäkt, konstaterar Svea hovrätt och fäller en 41-årig man för fall.

Mannen huserade i Uppland – men hade kontakt över nätet med barn i USA, Kanada och Skottland.

Trots att han aldrig träffade någon av dem, döms han för sexuella övergrepp mot dem. 

Han döms bland annat för grov våldtäkt mot barn, våldtäkt samt våldtäkt mot barn. Det rör sig om 26 flickor och en pojke. Flertalet var 15 år – eller yngre. 

"Hovrätten har i domen kommit fram till att "NN" ska dömas för samtliga de gärningar som tingsrätten har dömt honom för", står det i domen. 

Den 41-årige mannen tog i hemlighet kontakt med barn, företrädesvis unga flickor, från USA, Kanada och Skottland.

Kontaktade barn från en dator i Uppland

Bakom sin dator i Uppland kontaktade han dem på olika forum – bland annat KIK och Skype. När han siktat in sig på sina offer skickade han hot till dem – för att få dem att göra som han ville, allt enligt åtalet.

– För ett barn är det grova hot, som att han ska döda barnet eller barnets föräldrar, sa åklagare Emelie Källfelt i samband med åtalet i september förra året. 

Mannen dömdes i Uppsala tingsrätt till tio års fängelse för sexualbrott via internet – däribland våldtäkt. 

Hotade att döda 13-årig flicka

Det var första gången någon dömdes för våldtäkt via internet när tingsrättsdomen föll. Straffet, tio års fängelse, fastställdes av Svea hovrätt under måndagen. Det sammanlagda skadeståndet till offren landar på 2,3 miljoner kronor. 

Enligt domen fick han bland annat en 13-årig flicka att utföra sexuella handlingar på sig själv framför en webbkamera. Om hon inte gjorde som mannen sa, hotade han att skada eller döda flickan, står det i hovrättsdomen. Han hotade också att sprida materialet på nätet.

Hovrätten: Haft uppsåt

I domen skriver Svea hovrätt:

Hovrätten har i domen kommit fram till att "NN" ska dömas för samtliga de gärningar som tingsrätten har dömt honom för. Hovrätten gör dock delvis andra bedömningar när det gäller brottsrubriceringarna, vilket bland annat beror på att hovrätten i flera fall än tingsrätten anser att den sexuella handlingens allvar är jämförlig med samlag. Detta innebär att hovrätten rubricerar fler brott än tingsrätten som våldtäkt mot barn respektive våldtäkt. Hovrätten finner också att "NN" i samtliga fall har haft uppsåt till målsägandenas ålder på det sätt som åklagarna har påstått.

Känd av polisen sedan tidigare

Mannen är känd av polis sedan tidigare. Så sent som 2009 dömdes han för att i ett stort antal fall ha fått unga flickor att klä av sig framför webbkamera.

– Det här är en man som begått sexuella övergrepp i 20 års tid och han har en mängd domar mot sig och har flera år avtjänade i fängelse. Han kan uppenbarligen inte låta bli och återfaller hela tiden i brottslighet, har åklagare Emelie Källfelt sagt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!