Mannen dömdes i Uppsala tingsrätt till tio års fängelse för sexualbrott via internet – däribland våldtäkt. Nu fastställs domen av Svea hovrätt. Foto: OLLE SPORRONG
Mannen dömdes i Uppsala tingsrätt till tio års fängelse för sexualbrott via internet – däribland våldtäkt. Nu fastställs domen av Svea hovrätt. Foto: OLLE SPORRONG

Man döms för våldtäkt på nätet – unik dom i rätten

Publicerad

Sexövergrepp via nätet kan ses som våldtäkt, konstaterar Svea hovrätt och fäller en 41-årig man för fall.

Mannen huserade i Uppland – men hade kontakt över nätet med barn i USA, Kanada och Skottland.

Trots att han aldrig träffade någon av dem, döms han för sexuella övergrepp mot dem. 

Han döms bland annat för grov våldtäkt mot barn, våldtäkt samt våldtäkt mot barn. Det rör sig om 26 flickor och en pojke. Flertalet var 15 år – eller yngre. 

"Hovrätten har i domen kommit fram till att "NN" ska dömas för samtliga de gärningar som tingsrätten har dömt honom för", står det i domen. 

Den 41-årige mannen tog i hemlighet kontakt med barn, företrädesvis unga flickor, från USA, Kanada och Skottland.

Kontaktade barn från en dator i Uppland

Bakom sin dator i Uppland kontaktade han dem på olika forum – bland annat KIK och Skype. När han siktat in sig på sina offer skickade han hot till dem – för att få dem att göra som han ville, allt enligt åtalet.

– För ett barn är det grova hot, som att han ska döda barnet eller barnets föräldrar, sa åklagare Emelie Källfelt i samband med åtalet i september förra året. 

Mannen dömdes i Uppsala tingsrätt till tio års fängelse för sexualbrott via internet – däribland våldtäkt. 

Hotade att döda 13-årig flicka

Det var första gången någon dömdes för våldtäkt via internet när tingsrättsdomen föll. Straffet, tio års fängelse, fastställdes av Svea hovrätt under måndagen. Det sammanlagda skadeståndet till offren landar på 2,3 miljoner kronor. 

Enligt domen fick han bland annat en 13-årig flicka att utföra sexuella handlingar på sig själv framför en webbkamera. Om hon inte gjorde som mannen sa, hotade han att skada eller döda flickan, står det i hovrättsdomen. Han hotade också att sprida materialet på nätet.

Hovrätten: Haft uppsåt

I domen skriver Svea hovrätt:

Hovrätten har i domen kommit fram till att "NN" ska dömas för samtliga de gärningar som tingsrätten har dömt honom för. Hovrätten gör dock delvis andra bedömningar när det gäller brottsrubriceringarna, vilket bland annat beror på att hovrätten i flera fall än tingsrätten anser att den sexuella handlingens allvar är jämförlig med samlag. Detta innebär att hovrätten rubricerar fler brott än tingsrätten som våldtäkt mot barn respektive våldtäkt. Hovrätten finner också att "NN" i samtliga fall har haft uppsåt till målsägandenas ålder på det sätt som åklagarna har påstått.

Känd av polisen sedan tidigare

Mannen är känd av polis sedan tidigare. Så sent som 2009 dömdes han för att i ett stort antal fall ha fått unga flickor att klä av sig framför webbkamera.

– Det här är en man som begått sexuella övergrepp i 20 års tid och han har en mängd domar mot sig och har flera år avtjänade i fängelse. Han kan uppenbarligen inte låta bli och återfaller hela tiden i brottslighet, har åklagare Emelie Källfelt sagt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag