400 000 utan jobb - ändå finns mängder med lediga tjänster

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jan Sundqvist jobbar på Arbetsförmedlingen i Dalarna där det har varit svårt att rekrytera personal till jobb inom vård om omsorg samt skogsarbeten.
Foto: Henrik Hansson

Tiotusentals svenskar har varslats under hösten.

Mer än 400 000 personer är arbetslösa.

Samtidigt visar Expressens granskning att det finns gott om lediga jobb — som ingen vill ha.

– Ungdomarna har blivit lite lata. De vill inte bli svettiga, säger Jan Sundqvist på arbetsförmedlingen.

Behovet av undersköterskor, busschaufförer, skogsarbetare och telefonförsäljare är stort. Trots det har arbetsförmedlingar och bemanningsföretag runtom i landet svårt att fylla de lediga platserna.

– Det är ”skitjobb”. De har ingen status, är tuffare och ger sämre lön, säger en utredare på arbetsförmedlingen.

Expressen har pratat med utredare och arbetsförmedlare från hela landet för att ta reda på vilka jobb som de arbetslösa helst inte söker.

"Är frustrerande"

I Skåne finns 461 lediga jobb inom callcenterföretag men det är svårt att hitta personal.

– Det är frustrerande att det finns jobb i den här branschen men att så många ändå går utan arbete. Det är många som ratar säljjobbet. Kanske på grund av att branschen har dåligt rykte med en del oseriösa företag, säger Annika Pegelow, chef på arbetsförmedlingen Service i Malmö.

Gott om jobb finns även i bussbranschen, särskilt i Göteborg som nu satsar mer på kollektivtrafiken.

– Det handlar om några hundra för få bussförare i Göteborgsregionen framöver, säger Jens Sandahl, arbetsmarknadsanalytiker på arbetsförmedlingen.

På arbetsförmedlingen i Karlstad ger verksamhetschefen Annika Lyttbacka samma bild.

– Om det inte vore för alla nyanlända som söker jobb som busschaufförer skulle vi haft svårt att möta behovet, säger hon.

I Dalarna har arbetsförmedlingen problem med att rekrytera till jobb inom vård och omsorg. Stora pensionsavgångar gör behovet av ny personal stort.

– Det är besvärligt med tanke på att det ofta blir ojämna arbetstider, och inte är särskilt välbetalt. Frågan är om man ens kan försörja sig som undersköterska på en 60-procentig anställning. Det är ett yrke som tyvärr är väldigt svårt att rekrytera till, säger Jan Sundqvist, utredare på arbetsförmedlingen i Dalarna.

"Gör ett fantastiskt jobb"

Skogsröjning är heller inte populärt bland de arbetssökande.

– Tack och lov har vi hittat en grupp människor som gärna tar de här jobben, som gör ett fantastiskt bra jobb och tycker att det är roligt. Det handlar om våra nyanlända, framför allt från Somalia, säger Jan Sundqvist.

Valbona Shala i Borlänge kommun är ansvarig för projektet som introducerar nyanlända i skogsarbeten.

– Vissa yrken behöver man inte kunna någon svenska för att göra, men man lär sig genom att jobba tillsammans med andra svenskar. Vi har haft flera som deltagit i vårt skogsprojekt och sedan kunnat gå till Svenska för invandrare, SFI, och tenta av direkt, säger hon.

Enligt arbetsmarknadsforskaren Henrik Lindberg är fenomenet vanligt i rikare länder. Invandrare tar de tuffare jobben.

– Om man bott i Sverige och är inhemskt född här så har man nog lite högre krav på jobbet än om man kommer utifrån. Då är man beredd att ta mindre kvalificerade, tyngre jobb som inte har så hög lön.

Tar jobb svenskar ratar

Henrik Lindberg, som arbetar för näringslivets forskningsinstitut Ratio, jämför med de svenskar som åker över till Norge och Danmark för att rensa fisk och utföra andra jobb som lokalbefolkningen ”ratar”. Han hänvisar till forskning och litteratur som konstaterat samma fenomen i rika länder:

– Utrikesfödda söker ofta jobb som svenskar ratar av olika skäl. Det är de tyngsta och smutsigaste och minst attraktiva jobben som många utrikesfödda hamnar inom. Det kan vara städ, rengöring, renhållning och lagerarbete, säger Henrik Lindberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.